Hovedinnhold

Drapstiltalt (38): Jeg ble forfulgt av barn

Hevder den ene sakkyndige tilhører et magedans-miljø i Oslo

I VITNEBOKSEN: Den drapsstiltalte 38-åringen vil avslutte sin forklaring i løpet av onsdag. Han nekter straffskyld for drap. Foto: HELGE MIKALSEN
I VITNEBOKSEN: Den drapsstiltalte 38-åringen vil avslutte sin forklaring i løpet av onsdag. Han nekter straffskyld for drap. Foto: HELGE MIKALSEN
OSLO TINGHUS (VG) Den drapstiltalte 38-åringen hevder at han ble forfulgt av barn i Ålesund og utsatt for organisert mobbing av en bakmann for noen år tilbake.

Denne saken handler om:

Dette er saken:

  • Like før midnatt natt til søndag 5. august i fjor gikk Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) alene hjem fra en venninne på Østensjø i Oslo.
  • 16-åringen kom aldri hjem, og det ble igangsatt en stor leteaksjon som varte helt til hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn fire uker senere.
  • Politiet pågrep og siktet 38-åring og hans kamerat (65) i et verksted rett ved funnstedet. 65-åringen ble senere løslatt og sjekket ut av saken.
  • I sommer ble 38-åringen tiltalt for drap og mandag starter rettssaken mot ham. Han nekter straffskyld.

Statsadvokat Jens Olav Sæther tar onsdag for seg den siste delen av aktoratets utspørring av den 38 år gamle Sunnmøringen - noe som i all hovedsak vil dreie seg om hans aktivitet på sosiale medier.

Temaet er sentralt i forhold til spørsmålet om tiltalte er tilregnelig eller ikke.

Statsadvokaten ber først den drapstiltalte 38-åringen om å fortelle retten om en nettside hvor han selv har skrevet om hvordan han mener han ble forfulgt.

VG DIREKTE: Siste oppdateringer fra retten her

- Det er organisert mobbing

- Det er organisert mobbing og ryktespredning for å fjerne uønskede elementer i samfunnet og for å få dem til å tippe over. Det gjøres for ondskapens skyld eller fordi de angriper en målrettet person som vet litt for mye, forklarer han i retten.

38-åringen opplyser at teksten han har skrevet om temaet er basert på egne og andres erfaringer.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat

Under seansen navngir han også familiemedlemmer som han mener har trakassert og mobbet ham.

- Barn løp etter bilen min

I tillegg beskriver 38-åringen flere episoder fra tiden han bodde i Ålesund da han følte seg forfulgt av barn i nærmiljøet.

Han forteller videre at barn løp etter ham, kalte ham et annet mannsnavn og «tyster».

Dette mannsnavnet skal være identisk med en domfelt mann som tiltalte har møtt i Oslo fengsel for noen år tilbake og som han nå knytter til barna i Ålesund.

- Det som var mest vondt for meg var at det var personer i Ålesund som støttet disse handlingene denne mannen hadde gjort. Det var folk som ringte på døren min, rampestreker som jeg filmet slik at de skulle forstå at dette ikke var noe de skulle gjøre igjen.

- Er det en link mellom mannen og disse barna? spør aktor.

Tiltalte svarer at han finner flere linker mellom disse. Han er usikker på denne mannen har organisert disse barnene.

38-åringen skal ha kontaktet barnevernet etter mobbeepisoden, og han bekrefter på direkte spørsmål at han filmet disse barna.

- Jeg ville ha det logget på bånd at det faktisk skjedde, forklarer tiltalte.

Drapstiltalt: Truet med Hells Angels

Den drapstiltalte 38-åringen hevder også at personer med interesse for barneporno har mobbet ham.

- En person kom hjem til meg og fremstilte trusler om Hells Angels. Jeg har tatt opp denne samtalen på bånd, forklarer han.

- Tilhører et magedans-miljø

De tre rettsoppnevnte sakkyndige noterte flittig på hver sin bærbare datamaskin mens tiltalte forklarer seg om Facebook-innlegg, brevene og e-postene han har skrevet.

Aktor Sæther spør 38-åringen om han kjenner noen av de sakkyndige her fra før.

- Nei, svarer tiltalte, men legger til at han har gitt uttrykk for at han kjenner nevropsykolog Anne Lill Ørbeck.

SAKKYNDIGE: Psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud (i midten) mener 38-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, mens nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener han var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Foto: Helge Mikalsen
SAKKYNDIGE: Psykiatrispesialistene Andreas Eirik Hamnes og Kjersti Narud (i midten) mener 38-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet, mens nevropsykolog Anne Lill Ørbeck mener han var paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Foto: Helge Mikalsen


- Jeg har sett henne i et magedansmiljø da jeg bodde i Prinsdal i Oslo. Det er tvilsomt om hun driver med det i dag. Hun fortalte meg om det i den samtalen vi hadde, sier 38-åringen.

Han forteller at han ønsket at samtalen med Ørbeck ble tatt opp på bånd, noe hun ikke skal ha ønsket.

Han forteller videre at han var vitne til et drap i Prinsdal. Og at det var en magedanser som ble drept. Det er uklart om 38-åringen viser til Barbro-drapet i 1999.

- Hadde det en kobling til Ørbeck?

38-åringen svarer at han har kalt henne en venninne av drapsofferet.

- Men det er mulig jeg tar feil, at hun kun var en bekjent av henne, sier 38-åringen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks