Hovedinnhold

Dette skjedde i Sigrid-rettssaken i dag

MØTET MED TILTALTE: Her sitter Sigrids foreldre, Ingrid Ruth Giskegjerde og Tom Schjetne, for første gang ansikt til ansikt med den drapstiltalte 38-åringen. De har godkjent at det tas bilder av dem i retten. Foto: Helge Mikalsen
MØTET MED TILTALTE: Her sitter Sigrids foreldre, Ingrid Ruth Giskegjerde og Tom Schjetne, for første gang ansikt til ansikt med den drapstiltalte 38-åringen. De har godkjent at det tas bilder av dem i retten. Foto: Helge Mikalsen
OSLO TINGHUS (VG) Her er en oppsummering av det viktigste som skjedde under den første dagen i rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16).

Denne saken handler om:

Dette er saken:

  • Like før midnatt natt til søndag 5. august i fjor gikk Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) alene hjem fra en venninne på Østensjø i Oslo.
  • 16-åringen kom aldri hjem, og det ble igangsatt en stor leteaksjon som varte helt til hun ble funnet drept i et skogholt på Kolbotn fire uker senere.
  • Politiet pågrep og siktet 38-åring og hans kamerat (65) i et verksted rett ved funnstedet. 65-åringen ble senere løslatt og sjekket ut av saken.
  • I sommer ble 38-åringen tiltalt for drap og mandag starter rettssaken mot ham. Han nekter straffskyld.

Mannen fra Sunnmøre nekter for å ha noe med drapet på 16-åringen å gjøre. Han ble ikke spurt om straffskyld ettersom han kan bli dømt til tvungen psykisk helsevern.

Statsadvokat Nina Prebe åpnet dagen med sitt innledningsforedrag. Hun sa til fagdommeren og de to meddommerne at det var tre spørsmål de må ta stilling til:

1. Har tiltalte drept Sigrid?
2. Gjorde han det med vilje, eller var det uhell?
3. Var han tilregnelig da han gjorde dette?

Det ble vist frem bilder av campingvognen hvor påtalemyndigheten mener 38-åringen drepte Sigrid og et bilde av stedet tenåringsjenta ble funnet drept.

VG DIREKTE: Les referat av det som ble sagt i retten 

Forsvarer John Christian Elden kom med en kommentar til aktors innledningsforedrag, der han understreket at det ikke finnes tekniske bevis for at 38-åringen har begått et drap.

- Han har ikke begått et drap, med mindre dere har konkrete holdepunkter for at han har begått et drap, sa Elden.

Faren ventet på Sigrid

Etter innledningsforedraget, tok faren til Sigrid, Tom Schjetne (47), plass i vitneboksen. Hans forklaringen handlet primært om natten da datteren aldri kom hjem.

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat
DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Foto: Privat

- Vi hadde en avtale om at hun skulle gå derfra ved midnatt. Hun skulle være hjemme senest halv ett. Jeg satt oppe og ventet på henne, og hun dukket ikke opp. Det var uvanlig. Jeg sendte henne en SMS litt før klokken ett. Den fikk jeg ikke noe svar på, fortalte Schjetne.

Kritisk til psykiatrien

Tiltalte startet sin forklaring ved 11-tiden mandag. Han svarte rolig og bestemt på spørsmålene han fikk fra statsadvokat Prebe. Særlig ivrig var han da han redegjorde han for hvorfor han har kritisk til psykiatrien.

Han redegjorde også for hva han drev med i tiden før Sigrid forsvant i fjor sommer.

Videre fortalte den drapstiltalte 38-åringen at han var stresset på den tiden da tenåringsjenta forsvant. Bakgrunnen for dette er at han fryktet å bli tvangsinnlagt på et psykiatrisk sykehus.

Sigrids mor, Ingrid Ruth Giskegjerde, orket ikke å sitte i rettssalen da 38-åringen forklarte seg. For foreldrene til den drepte 16-åringen var det tøft å sitte ansikt til ansikt med mannen som er tiltalt for drapet.

- Husket ikke

Da statsadvokat Prebe ville ha svar på hva 38-åringen gjorde i dagene etter at Sigrid forsvant, hadde han store problemer med å svare. Ofte svarte han at han ikke husket noe.

- Jeg vet ikke om jeg kan svare på noen av spørsmålene dine. Jeg er litt stresset, sa 38-åringen.

Rettspsykolog Pål Grøndahl forteller til VGTV at den tiltalte blir veldig detaljorientert og virker kampinnstilt under sin forklaring.

38-åringen fortsetter sin forklaring i Oslo tingrett tirsdag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks