Hovedinnhold

Sigrid (16) funnet drept

** - Familien er i dyp sorg
** Mann (64) og mann (37) siktet for drap eller medvirkning til drap
** Begge stiller seg uforstående til drapssiktelsen

(VG Nett) Det var 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som ble funnet død på Kolbotn mandag kveld.

Tips oss

Den endelige bekreftelsen kom under en pressekonferanse på politihuset på Grønland, tirsdag kveld.

- Vi bekrefter at det er Sigrid Giskegjerde Schjetne som er funnet drept. Hun ble funnet i natt. Identiteten ble bekreftet i ettermiddag, sier en tydelig preget politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Schjetne har vært savnet siden natt til 5. august, da hun sporløst forsvant på vei hjem fra en venninne.

- Funnet av Sigrid er et gjennombrudd i forsvinningssaken, nå står vi overfor en drapssak. Den situasjonen vi står i nå er en avgjørende og sentral fase, sier Rohde.

Forsvinningen førte til en storstilt politietterforskning, og flere hundre frivillige har hver eneste dag lett etter jenta.

- Det er dette som holder oss oppe. Alle som er med. Alle som leter. Den massive støtten. Det har vært helt vilt. Det er ingenting vi kunne forvente. Vi er bare så takknemlige, har Tom Schjetne, Sigrids far, tidligere sagt til VG.

Rohde sier familien er varslet.

- I saken til nå, siden Sigrid ble borte, har det vært viktig for politiet å ha en tett og god dialog med familien. Det er av særlig høy prioritet for politiet at vi har denne gode dialogen med familien. Det har vi også hatt siden i går kveld og gjennom natten.

Bekreftelsen er slutten på en måned der hele Norge har håpet at Sigrid skulle bli funnet i god behold.

Protokoll: Send din siste hilsen til Sigrid.

- Familien er i dyp sorg etter det budskapet de fikk i natt om likfunn av en kvinne og dødsbudskapet som kom sent i ettermiddag, sier advokat Harald Stabell til NRK.

- De har fått god informasjon fra politiet, men de fikk naturlig nok ikke noe bekreftelse før i ettermiddag. De har da fått visshet om hva som har skjedd og hadde skjedd med datteren, etter å ha levd snart en måned i usikkerhet om dette.

DREPT: 16 år gamle Sigrid Schjetne forsvant sporløst 5. august. Hundrevis av frivillige har saumfart nærområdet i håp om å finne henne i godt behold. 3. september ble hun funnet drept. Foto: Privat
DREPT: 16 år gamle Sigrid Schjetne forsvant sporløst 5. august. Hundrevis av frivillige har saumfart nærområdet i håp om å finne henne i godt behold. 3. september ble hun funnet drept. Foto: Privat


Fant liket 15 minutter fra forsvinningsstedet

Det var i 21-tiden mandag kveld at politiet fant et lik i et skogholt bak et industriområde på Kolbotn. Skogholtet ligger rundt et kvarters bilkjøring fra stedet Sigrid forsvant sporløst 5. august, og Oslo polidistrikt tok raskt over etterforskningen av dødsfallet.

VGTV: Se helikopterbilder av funnområdet 

Politiet kan så langt ikke si hva de vet om dødsårsaken.

- Vi kan ikke komme inn på detaljer hva gjelder den foreløpige obduksjonsrapporten, derfor kan vi ikke si noe om dødsårsaken, hvor lenge hun har vært død, eller hva slags skader hun har. Vi kan heller ikke si noe om hendelsesforløpet, sier politiinspektøren.

Tirsdag formiddag holdt politiet kortene svært tett til brystet, og ville ikke si verken kjønn eller alder på den avdøde før de hadde fått endelige svar fra obduksjonen.

Nå bekrefter Rohde at aksjonen kom som følge av en bevisst mistanke i forbindelse med saken:

- Vi aksjonerte mandag kveld, og aksjonen var direkte utledet av taktisk etterforskning. Vi fikk god bistand fra Follo politidistrikt i det kriminaltekniske arbeidet både i natt og utover dagen i dag, sier hun.

Polititjenestemenn gikk hele dagen fra dør til dør i nabolaget, og hos bedrifter i området, blant annet for å sikre seg videoopptak fra området og prøve å få vitnebeskrivelser.

To pågrepet og siktet for drap

Polititet pågrep mandag også to personer på et industriområde i nærheten av skogholtet der liket ble funnet. Begge er nå siktet for drap eller medvirkning til drap.

Den ene mannen er en 64 år gammel mann fra Follo, den andre er en 37-åring fra Ålesund. De to skal ifølge VG Netts opplysninger ha blitt pågrepet før likfunnet.

Begge nekter for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

- Han stiller seg uforstående til siktelsen og håper at politiet kan få sjekket ham ut av saken utfra tekniske spor på hvor han har befunnet seg, sier 37-åringens forsvarer, John Christian Elden, til VG Nett.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere hvor hans klient hevder å ha vært i det aktuelle tidsrommet.

FUNNET: Omtrent i dette området fant politiet et lik mandag kveld. To menn ble pågrepet i nærheten. Tirsdag kveld bekrefter politiet at det var Sigrid som ble funnet drept. Foto: FRODE HANSEN, HELGE MIKALSEN
FUNNET: Omtrent i dette området fant politiet et lik mandag kveld. To menn ble pågrepet i nærheten. Tirsdag kveld bekrefter politiet at det var Sigrid som ble funnet drept. Foto: FRODE HANSEN, HELGE MIKALSEN


Det er så langt også ukjent hva de to ellers har sagt i avhørene med politiet.

Rohde sier 37-åringen er en kjenning av politiet, han er tidligere dømt for grov vold.

- Det er etterforskningen som er gjennomført i saken som ledet til denne siste utviklingen i saken, sier Rohde.

Begge mennene ble tirsdag ettermiddag siktet for drap, og politiet har ransaket huset til den ene.

Begge har ifølge VG Netts opplysninger sitter i avhør store deler av dagen.

Politiet ønsket ikke å svare på spørsmål etter pressekonferansen, og ba om forståelse for at det hadde vært et langt og uoversiktlig døgn.

- Vi vil utover kvelden fortsette med en rekke etterforskningsskritt, og det er avhør, rundspørringer, tekniske- og taktiske undersøkelser som nå pågår, sa Rohde før hun avsluttet den tre minutter lange pressekonferansen.

RANSAKET HUS: Politiet gikk tirsdag kveld inn i huset til den pågrepne 64 år gamle mannen. Foto: Trond Solberg
RANSAKET HUS: Politiet gikk tirsdag kveld inn i huset til den pågrepne 64 år gamle mannen. Foto: Trond Solberg


Dusør på én million

Politiet sa tidlig at de så på forsvinningen som en kriminalsak, men de har samtidig hele tiden understreket at de håpet å finne 16-åringen i live.

Anonyme givere har hjulpet til slik at familien kunne utlove en dusør på én million kroner 17. august. Foreldrene håpet dusøren ville føre til at flere meldte seg med informasjon om datteren.
Politiet har fått inn flere tusen tips, avhørt et enormt antall vitner og informanter og de har siktet en tidligere voldtektsdømt mann for falsk forklaring.

Etter at den siktede mannen fikk vite om likfunnet, sa han til sin advokat at han var lettet over at dette kanskje kunne føre til oppklaring av saken.

I en undersøkelse InFact har gjort for VG, kommer det frem at foreldre er mer redde for å la barna gå ut alene etter Sigrid-forsvinningen.Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks