Hovedinnhold

- Sigøynere bløffer seg til status

KONGEN: Alex «Dolla» Karoli utropte seg til konge over 47 millioner sigøynere. Foto: Trond Solberg
KONGEN: Alex «Dolla» Karoli utropte seg til konge over 47 millioner sigøynere. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) Gjennom utallige presseoppslag er Karoli-familien blitt Norges mest kjente sigøynerfamilie. Mesteparten er oppspinn, mener eksperter.

Fakta om sigøynerne

  • Sigøyneroverhodet Polykarp Karoli og kona Eva fikk 14 barn og 58 barnebarn.
  • Etter farens død i 2001 har eldstesønnen Alex og hans yngre bror René slåss om «tronen».
  • Alex «Dolla» (Jan Roger Karlsen) og René «Roma» ble begge dømt i Karoli-saken, hvor kreditkassen og Norges Bank betalte 25 millioner kroner for verdiløse steiner.
  • Karoli-familien anslås å bestå av rundt 250 personer.
  • Minst 500 sigøynere har norsk statsborgerskap. Antall sigøynere i Norge er langt høyere. De fleste er Vlach-sigøynere, utvandret fra Romania og Ungarn.
  • Romfolket er fra det nordvestlige India. Som handelsmenn, håndverkere og musikere hadde de høy status.
  • Sigøynerne er blitt forfulgt helt siden de utvandret fra India. I 1927 lovfestet Norge at «sigøynere og andre utenlandske omstreifere» ikke hadde adgang til landet.
  • Karoli-familien kom til Norge før de strenge innvandrings-begrensningene ble innført, og hadde norske pass. Etter en utenlandsreise til Tyskland i 1934 ble de likevel nektet å komme tilbake. Mange av dem ble sendt i konsentrasjonsleir.

Igjen er aviser, tv-sendinger og nettsider fulle av stoff om sigøynerne i Norge. Også denne gangen er den myteomspunne Karoli-familien i front av nyhetsbildet.

Eksperter på sigøynerhistorie og deres kultur avfeier derimot de fleste av familiens historier som rent sprøyt.

- De synes det er kjempegøy å fortelle eventyr og komme i avisen. Men det er også et slags maktmiddel overfor andre sigøynere. «Se hvor stor og betydningsfull jeg er, det er bilde av meg i Aftenposten», sier Jan Erik Linstad til VG Nett.

Vet du noe om sigøynerbråket?Ta kontakt med VG Netts journalister her!

Han ledet det nå nedlagte Sigøynerkontoret i Oslo, og kjenner sigøynermiljøet i Norge bedre enn noen andre utenforstående.

VGTV:- Vi frykter for våre liv

Fast innslag

Karoli-familien har fylt utallige spaltemeter siden 1956, da sigøynerfamilien bosatte seg fast i Norge.

* På 1950- og 60-tallet var avisene fulle av historier om hvor sigøynerfølgene reiste om sommeren, og hva de foretok seg. De var et eksotisk og fargesprakende innslag i etterkrigstidens Norge.

* På 80-tallet begynte historiene om familiens overhode Polykarp Karoli å gjøre seg gjeldende. Da han i 1981 ble fengslet for heleri av fire kilo gullsmykker, kom flere store presseoppslag med gråtende familiemedlemmer og høylydte erklæringer om uskyld.

* Da fire av Polykarps barn i 1990 ble tatt for å ha svindlet til seg svimlende 25 millioner kroner ved hjelp av falske diamanter, tok det for alvor av. Det ble førstesidestoff i flere måneder.

LES OGSÅ:Sigøynerkongens siste reise

Kongekronen

På 80-tallet begynte også historiene om at Polykarp Karoli var kongen over Norges sigøynere.

Mens mesteparten av familien satt fengslet i 1990, skriver VG en tresiders reportasje om Martin Erik Karoli. 18-åringen utroper seg til konge over en million sigøynere i Europa.

NY KONGE: Erik Martin Karoli utropte seg selv til konge. Siden ble det stille. Foto: Annemor Møst
NY KONGE: Erik Martin Karoli utropte seg selv til konge. Siden ble det stille. Foto: Annemor Møst


«Han vil bli kronet under en gedigen seremoni i operahuset i München i nærvær av et tusentall sigøynere fra forskjellige slekter. En flere hundre år gammel krone blir satt på hodet hans, den samme kronen som har fulgt Karoli-familien gjennom generasjoner», skriver VG.

- Bare oppspinn, sier Linstad kontant i dag.

Da «arveprinsen» et halvt år senere dømmes til fengsel for å ha svindlet en 71 år gammel kvinne for 500.000 kroner, blir det stille rundt ham.

LES OGSÅ:Sigøynere frykter «krig»

Brødrestriden

Da familiens overhode Polykarp dør av kreft 18. juli 2001, blir det fart på kongeryktene igjen. Først utroper Erik Martins far Axel «Dolla» Karoli seg til konge, men han nøyer seg ikke med en million undersåtter.

- Jeg ble valgt til leder for verdens 47,8 millioner sigøynere under en konferanse i Wien for fem år siden, sier «Dolla» til VG 11. august 2001.

Her begynner striden som fortsetter helt fram til i dag mellom «Dolla» og broren René «Roma» Karoli.

OGSÅ KONGE: René «Roma» Karoli er den tredje som har utropt seg til konge over alle sigøynere. Foto: Pierre Lionel Matte
OGSÅ KONGE: René «Roma» Karoli er den tredje som har utropt seg til konge over alle sigøynere. Foto: Pierre Lionel Matte


- Vi er samlet 22 000 sigøynere i Roma. Jeg har fått medaljer fra sigøynerledere i alle land, og de har valgt meg som leder, sier han til VG samme dag som broren utroper seg til konge.

LES OGSÅ:Slåsskamp i «kongestrid»

- Bare tull

De er fremdeles ikke blitt enige om hvem som er kongen over alle Europas sigøynere, men ifølge de ledende ekspertene på Romfolket i Norge, har det ikke så mye å si.

- At det skal finnes en sigøynerkonge er bare tull. Det har aldri eksistert, det er bare skuespill overfor oss på utsiden. Man har ofte et overhode i en storfamilie, men ingen har myndighet over andre enn sin egen familie, sier en av dem til VG Nett.

LES OGSÅ:Sigøyneroverhode meldte seg for politiet

Flere av ekspertene VG Nett har vært i kontakt med, vil ikke ha navnet sitt publisert.

- Det blir alltid bråk når jeg uttaler meg. En hel haug med telefoner og enkelte ganger trusler, sier en av dem.

Urgamle tradisjoner

Svært mange av sigøynerne, både i Norge og resten av Europa, er analfabeter. De har ikke gått på skole, og holder seg på armlengdes avstand fra storsamfunnet. Istedet dyrker de fram et image som eksotiske, gjerne med fargerike overdrivelser.

- Det er alltid en dobbeltkommunikasjon når de ytrer seg offentlig. De ønsker å holde avstanden mellom seg selv og oss. Samtidig har sigøynerne et indre liv som er komplekst, spennende og fullt av urgamle tradisjoner. Der er snakk om kjerneverdier som går på ære, stolthet og forholdet mellom renhet/urenhet. Dette er noe de aldri snakker om i avisene, sier en ekspert som har forsket på sigøynerne i flere tiår.

Når noe er urent i sigøynerkulturen, kalles det marimé. Reglene er komplekse, og lite kjent for omverdenen.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne lenker)

- Gammel konflikt

Konflikten som nå raser i Oslos sigøynermiljø har så langt ført til én skyteepisode og flere knivstikkinger. Historiene om hva som utløste konflikten er mange.

SENIOREN: Polykarp Karoli var høyt respektert i sigøynermiljøet. Her ankommer han retten i dobbeltspent dress og tresko. Foto: Scanpix
SENIOREN: Polykarp Karoli var høyt respektert i sigøynermiljøet. Her ankommer han retten i dobbeltspent dress og tresko. Foto: Scanpix


- En av Karoli-brødrene stjal 500.000 kroner fra den andre. Nå prøver faren deres å få oss til å betale det, siden han er gift med en av våre, sier Jansen-familien.

- «Roma» Karoli er blitt idømt en bot på 500.000 kroner av sigøynerretten. Nå nekter han å betale meg det, sier Daimens Karoli.

- Jansen-familien prøver å ta fra oss makten og kongetittelen, sier René «Roma» Karoli.

Det eneste som er sikkert, er at de stridende partene er Karoli-familien og Jansen-familien. Familiene er etterkommere av hver sin bror.

- Det er en gammel intrige som har pågått i mange år. Det har utspring i en krangel mellom fedrene deres, Polykarp og Milosj. Hvordan det egentlig startet, er ikke godt å si, mener den pensjonerte politimannen Finn Abrahamsen.

LES OGSÅ:Politiet oppretter eget sigøynerteam

Han ledet etterforskningen av diamantsaken, der Karoli-brødrene svindlet til seg 25 millioner kroner. Han har fremdeles kontakt med begge familiene.

- De har ikke ønsket å tilpasse seg det norske samfunnet noen av dem, men Karoli-slekta har vært mer involvert når det gjelder ulovligheter. Det er fælt å si det, men jeg tror mye ligger hos «Dolla» og «Roma». De vil aldri få den samme respekten som Polykarp hadde, de har en helt annen stil, sier Abrahamsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks