Hovedinnhold

Sigøyner-autist skal pågripes

Retten tviler på legeerklæring fra Blakstad psykiatriske sykehus

TILTALT: Her holder moren rundt sin 30-årige sønn. Da sønnen ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005, krabbet mannen rundt på gulvet i bleie. Foto: Tore Kristiansen
TILTALT: Her holder moren rundt sin 30-årige sønn. Da sønnen ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005, krabbet mannen rundt på gulvet i bleie. Foto: Tore Kristiansen
OSLO TINGHUS (VG Nett) Retten har bedt politiet pågripe 30-åringen som er tiltalt for å spille autist. Nå skal politilegen avgjøre om han spiller syk eller ikke.

Saken er en del av norgeshistoriens største trygdesvindel og de tiltalte er en del av sigøynermiljøet.

Den tiltalte 30-åringen hadde imidlertid gyldig forfall i form av en erklæring fra behandlende lege på Blakstad psykiatriske sykehus, hvor han ble tvangsinnlagt på onsdag.

Intens drakamp i retten

Aktoratet mener han igjen har klart å lure legene ved å spille syk og ønsket å gjennomføre rettssaken uten at tiltalte var tilstede.

- Hvis det skal være så lett å komme seg unna en hovedforhandling - ved at han bare spiller som han har gjort tidligere - så vil det være nærmest umulig for påtalemyndigheten å få lagt frem bevisene i denne saken. Jeg er hellig overbevist om at vi også ved neste korsvei vil oppleve at han blir lagt inn på nytt, sa aktor Knut Horn i retten.

- SPILLER SYK: Aktor Knut Horn (t.h) i Oslo-politiet var overbevist om at den tiltalte 30-åringen aldri har vært autist. Her er han sammen med seniorrådgiver Marianne Henriksen i Kontroll-NAV, som har vært med på å rulle opp sakskomplekset. Foto: Jarle Brenna
- SPILLER SYK: Aktor Knut Horn (t.h) i Oslo-politiet var overbevist om at den tiltalte 30-åringen aldri har vært autist. Her er han sammen med seniorrådgiver Marianne Henriksen i Kontroll-NAV, som har vært med på å rulle opp sakskomplekset. Foto: Jarle Brenna

Det ble en intens og følelsesladet drakamp mellom aktor Knut Horn og forsvarsadvokat Randulf Riderbo når det skulle drøftes om saken kunne gå uten at tiltalte var tilstede. Dommerfullmektig Cathrine Vogt måtte flere ganger befale aktørene om å la være å snakke i munnen på hverandre.

Etter 45 minutters tenkepause avgjorde Vogt og meddommerne at saken ble utsatt til tirsdag klokken ni. I mellomtiden skulle 30-åringen pågripes og fremstilles for politilegen.

- Han bør kunne gi en uttalelse, med bakgrunn i politiets dokumenter, omkring hvorvidt sykdommen er en simulering, sa Vogt.

Frykter rettsskandale

Karoli-familiens faste advokat, Randulf Riderbo, frykter saken er i ferd med å utvikle seg til en rettsskandale.

- Jeg har aldri opplevd maken! Nå overlater man spørsmålet til politilegen, selv om klient er blitt vurdert av spesialister på Blakstad. Hvilken kompetanse har politilegen til å vurdere dette spørsmålet? Men det er rettens beslutning, og jeg er nødt til å akseptere den, sier forsvarsadvokaten til VG Nett.

REAGERER STERKT: Forsvarsadvokat Randulf Riderbo mener retten har tatt snarveien i rettssaken mot klienten. Foto: Jarle Brenna
REAGERER STERKT: Forsvarsadvokat Randulf Riderbo mener retten har tatt snarveien i rettssaken mot klienten. Foto: Jarle Brenna

- Vil din klient være samarbeidsvillig?

- Det er umulig for meg å svare på. Men dersom politilegen kommer frem til at han må møte, så blir det morsomt her i morgen. Han er ikke noe friskere i dag enn han har vært tidligere, for å si det sånn, mener Riderbo.

Da han ble innkalt til kontroll hos trygdemyndighetene i mai 2005 krabbet mannen rundt på gulvet i bleie.

Under kontrollsamtalen ville 30-åringen hele tiden dra ned blusen til moren og han ga uttrykk for at han ville komme til brystene hennes. Samtidig laget han det de sakkyndige mente var sugebevegelser med munnen.

Fikk 576.000 kr. i trygd

Etter å ha vurdert mannen, konkluderte de to fagfolkene med at han måtte være mentalt retardert og ga han diagnosen barneautist. Men påtalemyndigheten mener det er en rekke forhold som beviser at han bare har simulert sykdommen, og har tiltalt ham for trygdebedrageri av 576.000 kroner.

- Dommerens avgjørelse er til å leve med. Det er langt bedre enn en utsettelse, sier politiadvokat Knut Horn til VG Nett.

Han er imidlertid usikker på om de vil klare å få tak i tiltalte i løpet av dagen. Da forsvarsadvokat Randulf Riderbo spurte om han skulle bistå for å avklare hvor de befant seg, kom svaret kjapt fra Horn:

- Helst ikke.

Tatt for fyllekjøring

Påtalemyndigheten mener de har bevis for at han sammen med sin mor i flere år har klart å lure eksperter og helsevesenet trill rundt i rollen som alvorlig, sterkt psykisk utviklingshemmet og helt avhengig av sin mor.

Moren er nå tiltalt som hovedperson i tidenes trygdesvindel.

Aktoratet legger blant annet vekt på at han i februar i fjor ble tattfor fyllekjøring på E18med en Mercedes og campingvogn på slep. I dommen står det ingenting om at han skal være psykisk syk.

I 2000 fikk han utstedt nytt pass ved det norske konsulatet i Rotterdam. De ansatte der har oppgitt at de har kjent vedkommende i lang tid og at han aldri har fremstått syk overfor dem.

I forbindelse med at sønnen var i kontakt med en annen offentlig etat for en tid tilbake, fremstod mannen uten symptomer av funksjonshemning. De offentlig ansatte som møtte ham mente tvert imot han fremsto som helt adekvat i sin oppførsel.

En politimann i Rogaland skal ha avhørt hennes sønn i 2006. Politimannen mente den tiltalte mannen var både fysisk og mentalt frisk og helt oppegående.

30-åringen er også far til fire barn - to tvillingpar. Ifølge moren skal sønnen ha blitt forført av en kvinne som var imponert av hans angivelig store kjønnsorgan.

- Mulig vi er lurt

I forrige uke oppsøkte moren fastlegen, noe som endte med innleggelse på Blakstad sykehus i Bærum. Legene der vurderte at han var så alvorlig psykisk syk at lovens bestemmelser om tvangsinnleggelse kunne tas i bruk.

Overlegen som hadde ansvaret innrømmer imidlertid at det er mulig å lure dem, dersom vedkommende kjenner symptomene de ser etter.

- Det er selvfølgelig mulig at vi blir lurt. Vi forholder oss til det vi ser og hører. Det er slik vi jobber. Hvis man har de og de symptomene så og så lenge, så har man den diagnosen. Man går utfra at det man ser er reelt, fortalte overlege Ole-Johan Botten i Oslo tingrett mandag.

- Vi jobber på sykehus og hjelper de som fremstår som syke, la han til.

Ifølge legen hadde de ikke vært i stand til å kommunisere med pasienten, men de hadde observert mens moren forklarte. Fredag ble 30-åringen utskrevet igjen, angivelig fordi han hadde blitt dårligere av å være på Blakstad.

- Moren er verge

Overlegens forklaring ble imidlertid lite detaljert siden han ikke var løst fra taushetsplikten.

Ifølge forsvarer Riderbo er moren oppnevnt som verge for ham av overformynderiet, men NAVs representanter som var tilstede i retten hevdet at 30-åringen hadde gitt etaten beskjed om at moren ikke kunne ta avgjørelsen uten at han først hadde gitt klarsignal ved bruk av en avtalt kode.

- Hvordan skal man kunne oppheve taushetsplikten i denne saken, undret dommerfullmektig Cathrine Vogt.

Hun ønsket helst ønsket flere opplysninger fra Blakstad sykehus før hun tok en avgjørelse rundt sakens videre fremdrift.

- Det blir veldig spesielt, fordi mor selv er tiltalt for å ha medvirket i denne saken, bemerket politiadvokat Knut Horn.

Ifølge påtalemyndigheten er 30-åringen blitt utredet siden 1999, og den siste sakkyndige uttalelsen kom i 2007.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks