Hovedinnhold

Sier ja til politi-hijab

KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
KOMMER TIL NORGE: I Storbritani og Sverige er det allerede mulig for politikvinner å bruke Hijab. Nå går Justisdepartementet inn for at det samme skal bli lov i Norge. Foto: AFP
(VG Nett) Nå blir det lov for kvinner i politiet å bruke hijab til politiuniformen.

Det er konklusjonen i direktoratets innstilling til Justisdepartementet, melder Aftenbladet.no.

Politidirektør Ingelin Killengreen begrunner avgjørelsen med at man ønsker å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet.

DISKUTÉR:Hva syns du om hijab nå blir tillatt å bruke i politiet?

- Dette var en overraskende og skuffende konklusjon som etter mitt syn ikke tar hensyn til prinsipielle verdier i politiet, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til VG Nett.

Politiet skal symbolisere nøytralitet og bruk av hijab vil bryte med dette overordnede prinsippet, mener PF-lederen.

- Uniformen skal være lik for alle og være nøytral.

Positiv politisjef

Slik gjengir Stavanger Aftenblad konklusjonen fra Politidirektoratet og Killengreen.

«Politidirektoratet er ut fra en samlet vurdering av de hensyn som er nevnt foran, positivt til at det gis anledning til å benytte religiøst hodeplagg til politiuniformen. Vi mener at hensynet til å rekruttere bredt og sikre at politiet representerer alle samfunnslag, uavhengig av livssyn og etnisitet, må komme foran et strengt krav til en nøytral politiuniform. Det vil være nødvendig å foreta en endring i uniformsreglementet for politiet. Som kjent er uniformsreglementet fastsatt ved Kgl. resolusjon av 5. august 1995.»

LES OGSÅ:Oslo-politiet positive til politi-hijab

Spørsmålet om bruk av hijab i politiet kom på banen i oktober i fjor. Da sendte 23 år gamle Keltoum Hasnaoui Missoum fra Sandnes i Rogaland, opprinnelig fra Algerie, brev til Politidirektoratet med spørsmål om hvordan det vil bli mottatt, dersom hun bærer hijab til politiuniformen.

Forsvaret har tillatt bruk av hijab. Hijab er også tillatt brukt sammen med politiuniformen i Storbritannia og USA.

Politiets Fellesforbund har hele tiden argumentert at hijab ikke hører sammen med uniformen. Leder Arne Johannessen har vedgått at bruk av hijab kunne gjort det lettere for politiet å komme i kontakt med muslimske kvinner, men mener det argumentet kommer til kort når det gjelder det prinsipielle i saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks