Hovedinnhold

Sharia-lover på asylmottak

MYE BRÅK: Det har vært mye bråk på Nordbybråten asylmottak i Våler. Dette bildet er fra da politi måtte forhandle med en asylsøker som truet med å hoppe fra en mobilmast. Foto: OLE KRISTIAN STRØM
MYE BRÅK: Det har vært mye bråk på Nordbybråten asylmottak i Våler. Dette bildet er fra da politi måtte forhandle med en asylsøker som truet med å hoppe fra en mobilmast. Foto: OLE KRISTIAN STRØM
(VG Nett) En gruppe tsjetsjenske asylsøkere skal ha pålagt livredde beboere ved et asylmottak i Østfold å følge muslimske regler.
Ingen på mottaket får gå i kortbukser, alle skal be til Allah og tsjetsjenerne skal alltid selv gå først i matkøen. Det går frem av en rapport fra det lokale politiet, som har snakket med ansatte på mottaket.

- Rundt 10 tsjetsjenske menn, som venter på at de skal utvises fra Norge, har forsøkt å tvinge andre beboere med på bønnemøter og pålagt dem å kle seg etter strenge ortodokse regler, sier lensmannen i Våler, Per Tore Fremstad til VG Nett.

Siden slutten av juli har politiet hatt en lang rekke ressurskrevende utrykninger til asylmottaket på Nordbybråten i Våler.

- Fra og med 28. juli har vi hatt åtte svært ressurskrevende utrykninger til Nordbybråten. Det hele skjer gjerne i forbindelse med helgene. Nå har vi fått et nytt "høydepunkt", der en gruppe tsjetsjenere har innført Sharia-lover på stedet, sier lensmannen til Moss Avis.

Sharia er muslimenes religiøse lov, som står beskrevet i Koranen.

- Mistet kontrollen

For en måned siden truet to av beboerne ved mottaket med å hoppe fra en 25 meter høy mobilmast, dersom de ikke fikk bli i Norge. Asylsøkerne kom til slutt frivillig ned fra masten. Tidligere på dagen hadde flere titalls beboere sperret av en trafikkert bilvei i en støtteaksjon. Det har også vært flere store slåsskamper ved mottaket.

Nå er det lokale politiet engstelig for at mottaksledelsen har mistet styringen på asylmottaket.

- Det er bebudet hastemøte med Utlendingsdirektoratet (UDI) og mottaksledelsen, og politiet har også synspunkter i denne saken. Vi har nå tilstander som gjør at det kan stilles spørsmål ved om mottaksledelsen har mistet styringen, sier lensmannen til Moss Avis.

Hyret inn vaktselskap

Avisen har snakket med flere polititjenestemenn. De karakteriserer tilstandene på asylmottaket som skandaløse, kritiske og lovløse.

Da en ansatt på lørdag ettermiddag ba en av beboerne vise frem legitimasjon, ble han slått ned og politiet tilkalt igjen.

UDI skal ha hyret inn et vekterselskap i går, som nå utfører vakthold i mottaket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks