Hovedinnhold

Slo alarm om Solum Larsen rett før jul

Skei Grande: Han var ufin i kjeften overfor ansatt

VARSLET: Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) ble varslet om nestleder Helge Solum Larsen (t.h.) før jul. Her er de fotografert sammen under en pressekonferanse i 2011. Foto: SCANPIX
VARSLET: Venstre-leder Trine Skei Grande (t.v.) ble varslet om nestleder Helge Solum Larsen (t.h.) før jul. Her er de fotografert sammen under en pressekonferanse i 2011. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Generalsekretær i Venstre, Terje Breivik, ble varslet av en ansatt i Venstre om oppførselen til voldtektssiktede Helge Solum Larsen rett før jul.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det var etter årsmøtet til Rogaland Venstre på Ryfylke Fjordhotell i helgen at en 17 år gammel jente anmeldte nestlederen for voldtekt. Den påståtte voldtekten skal ha skjedd på et hotellrom, ifølge politiet. Jenta skal ha blitt funnet gråtende og beruset i hotellgangen natt til søndag.

Breivik sier til VG Nett at varselet før jul ikke var så alvorlig som hendelsen i helgen.

- Det var noe om at Helge hadde sagt og gjort ting som kunne tyde på at han slet med noe, sier Breivik til VG Nett.

- Var det rus involvert i episoden?

- Det vil jeg ikke si noe om av hensyn til personvernet, sier Breivik.

Artikkelen fortsetter.

INNKALLER TIL KRISEMØTE: Generalsekretær Terje Breivik i Venstre. Foto: SCANPIX Foto:
INNKALLER TIL KRISEMØTE: Generalsekretær Terje Breivik i Venstre. Foto: SCANPIX Foto:

Alvorlig

Innholdet i varselet til Venstres generalsekretær var så alvorlig at partiledelsen i Venstre bestemte seg for at de ville ta en samtale med nestlederen.

- Vi mente at det som var skjedd, ga grunn til at vi burde snakke med ham. Jeg diskuterte det med mine nærmeste medarbeidere, og vi bestemte at vi skulle ta en prat med ham.
Dette diskuterte jeg også med Trine Skei Grande, sier Breivik.

Trine Skei Grande bekrefter overfor VG Nett at de ble varslet.

- Han var ufin i kjeften overfor en ansatt i sekretariatet på partiets julebord. Det ble tatt opp med generalsekretæren, og vi ble enig om at han skulle ta det opp med Helge. Men så har vi ikke fått gjort det, sier Skei Grande.

- Det streifet meg ikke at det var så viktig det som skjedde der. Det han gjorde der var veldig dumt. Men det var av en annen karakter enn det som skjedde i helgen.

Men ingen i Venstre har foreløpig tatt opp episoden med Solum Larsen.

- Nei, jeg har ikke hatt den samtalen med han, sier Breivik.

- Hva tenker du om det nå?

- Spørsmålet melder seg jo nå, om dette hadde skjedd om vi hadde hatt den samtalen før helgen. Det er håpløst å svare på, men det er jo spørsmålet vi nå stiller oss.

Innlagt

Nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, har ifølge gruppeleder Per A. Thorbjørnsen i Stavanger Venstre innrømmet å ha sex med den 17 år gamle jenta, men benekter voldtekt. Han trakk seg tirsdag fra alle verv.

Helge Solum Larsen har vært nestleder i Venstre siden 2010, og har siden 1991 sittet i bystyret i Stavanger. Han skal nå være innlagt på sykehus og vil bli avhørt når helsetilstanden hans tillater det.

Hans advokat Inger Marie Sunde sier at hun ikke vil gi flere kommentarer til pressen før hun har fått snakket med klienten sin, som onsdag morgen fremdeles er innlagt på sykehus.

- Jeg vurderer dette fortløpende, men før det blir aktuelt å si noe til pressen vil jeg møte ham og ha en lengre, god samtale, sier hun til VG Nett.

- Ikke et kulturproblem

Voldtekten skal angivelig ha skjedd etter at 17-åringen og Solum Larsen var på et nachspiel. Hun har fortalt at hun ble invitert med opp til hotellrommet til Venstres nestleder. Senere ble hun funnet oppløst i tårer i gangen utenfor Solum Larsens hotellrom.

- Jeg opplever det ikke som at vi har et kulturproblem. Det er klart at dette var et Venstre-arrangement, men der ble det ikke servert alkohol. Så var det et nachspiel etterpå der det ble nytt alkohol. At det har hendt med personer under 18 år er selvsagt alvorlig, rett og slett. Når vi har arrangementer forsøker å vi å ha så gode rutiner som mulig, sier Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn.

Han forteller at Unge Venstre har jobbet med å få gode rutiner for at ungdom som deltar på politiske arrangementer skal ha alkoholfrie alternativer.

- Generelt er det en utfordring når man samler mange som mulig i løp av en helg, med personer både under og over 18 år. Så har det ikke lykkes denne gangen, sier Rotevatn.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks