Hovedinnhold

Gråtende Skei Grande til VG Nett: - Forferdelig situasjon

FORFERDELIG SITUASJON: Trine Skei Grande er sterkt preget etter at hennes nestleder Helge Solum Larsen ble voldtektsanmeldt på tirsdag, og forteller til VG at hun har grått mye. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.
FORFERDELIG SITUASJON: Trine Skei Grande er sterkt preget etter at hennes nestleder Helge Solum Larsen ble voldtektsanmeldt på tirsdag, og forteller til VG at hun har grått mye. Foto: JAN PETTER LYNAU/VG.
(VG Nett) Venstre-leder Trine Skei Grande er sterkt preget etter at hennes nestleder ble anmeldt for voldtekt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag kveld ble det kjent at Helge Solum Larsen trekker seg fra alle verv i partiet, etter at han ble voldtektsanmeldt tirsdag.

- Jeg ble varslet ganske tidlig på søndag av en tillitsvalgt i Rogaland Venstre, som var kontaktet av jenta. Hun ønsket at jeg skulle vite det, sier en gråtende Skei Grande til VG Nett.

Jenta, som er i slutten av tenårene, sier hun ble voldtatt på en samling på Ryfylke Fjordhotell i helgen og anmeldte saken tirsdag. Hun er medlem av Rogaland Unge Venstre og har vært i avhør tirsdag.

- Etterpå har vi prøvd å gjøre alt vi kan for at kvinnen skal få helsehjelp, juridisk hjelp og menneskelig omtanke. Helge er nå fristilt fra alle verv. Vi har forsøkt å ta hånd om den forferdelige situasjonen.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN? KONTAKT VG NETT

- Rådet henne til å bruke advokat

Helge Solum Larsen har vært nestleder i Venstre siden 2010, og har siden 1991 sittet i bystyret i Stavanger. 15. januar kunngjorde han sammen med resten av Venstre-ledelsen at han ville stille til gjenvalg. Ifølge Thorbjørnsen er Solum Larsen nå innlagt på sykehus.

- Hva vet du om det som har skjedd?

- Det vet jeg ikke så mye om. Men vi har gjort det vi har kunnet for å ta vare på henne, og sørge for at ting blir gjort riktig. Vi har rådet henne til å bruke advokat og oppsøke voldtektsmottak, sier hun.

- Var hun på voldtektsmottaket kort tid etter det som skal ha skjedd?

- Hun kom seg til voldtektsmottaket så raskt som det lot seg gjøre når man er i Suldal.

Har snakket med jenta

VALGT INN SAMMEN: Her er Trine Skei Grande og Helge Solum Larsen på Venstres landsmøte i 2010, der begge ble valgt til vervene sine. FOTO: JON OLAV NESVOLD/VG.
VALGT INN SAMMEN: Her er Trine Skei Grande og Helge Solum Larsen på Venstres landsmøte i 2010, der begge ble valgt til vervene sine. FOTO: JON OLAV NESVOLD/VG.

Hun sier hun selv har snakket med jenta, som skal være i slutten av tenårene.

- Jeg har snakket med henne og vært tilgjengelig for henne, sier hun.

Hevder det var frivillig

Skei Grande sier hun også har vært i kontakt med den voldtektsanmeldte Helge Solum Larsen. Ifølge Venstres gruppeleder Per A. Thorbjørnsen innrømmer han å ha hatt sex med jenta, men hevder det var frivillig.

Han erkjenner at de har hatt sex, men ikke at det er voldtekt. Jenta er helt tydelig på at dette er voldtekt, sier Torbjørnsen til VG Nett.

Skei Grande sier de avviklet alle politikerens verv raskt etter hendelsen.

- Ba du han om det, eller ba han om det selv?

- Vi skjønte alle at det ikke var noe annet alternativ.

- Var det helt umulig for han å fortsette?

- Ja.

- Tror du på jentas versjon?

- Jeg forholder meg til at det uansett har skjedd et tillitsbrudd.

- Betyr det at det uansett har skjedd noe seksuelt mellom de to?

- Det har jeg ingen formening om. Men uansett hva som har skjedd, så føler jeg at det er et tillitsbrudd.

- Forferdelig trist sak

ANMELDT: Helge Solum Larsen er voldtektsanmeldt etter en samling i Suldal i helgen. Foto: Foto:SCANPIX
ANMELDT: Helge Solum Larsen er voldtektsanmeldt etter en samling i Suldal i helgen. Foto: Foto:SCANPIX


Leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn, forteller at han ble informert om saken på søndag, og at det har vært en tung uke for hele sentralstyret:

- Dette er en forferdelig trist sak, og det viktigste nå er ikke partiet, men folka. Helt siden vi fikk vite om dette, så har vi gjort det vi kan for å ta vare på de involverte, og da spesielt offeret. Det er det som betyr noe.

Rotevatn sier han har fått et inntrykk av det som skjedde den kvelden, men vil så langt ikke si mer om det:

- Jeg har snakket med mange av de involverte, og også med flere som var med på den aktuelle festen. Jeg tror partiet har håndtert denne saken på en riktig måte frem til nå. Fremover er det opp til politi og påtalemakt å håndtere selve saken riktig videre. Vi tenker først og fremst på å ta vare på menneskene nå, sier Rotevatn.

Anmeldt tirsdag

Jenta anmeldte saken tirsdag, selv om ledelsen ble informert søndag. Bistandsadvokat Berit Johannessen vil ikke gå inn på grunnen til det.

- Det kan jeg ikke gå inn på, med det har med de tekniske og praktiske undersøkelsene å gjøre, sier hun til VG Nett.

Hendelsen skal ha skjedd på Ryfylke Fjordhotel, et er et familiedrevet hotell med 64 rom på Sand i Ryfylke.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne saken, sier vakthavende resepsjonist Allan Danielsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks