Hovedinnhold

Unge muslimer friere enn mange tror

Unge muslimer har ofte mer medbestemmelse i arrangerte ekteskap enn man tror, sier sosiolog Anja Bredal ved Universitetet i Oslo

Denne saken handler om:

Hun er nå ute med boken «Vi er jo en familie», som bygger på hennes doktoravhandling om unge norsk-asiaters opplevelse av innflytelse i beslutningsprosessen rundt familiearrangerte ekteskap. Temaet ble aktualisert etter at statsråd Bjarne Håkon Hanssen lanserte forslag om en aldersgrense på 21 til 24 år for familiegjenforening for ektefeller.

I boken beskriver Bredal flere tilfeller der ungdommer har forelsket seg og datet i lengre tid, uten at foreldrene vet det. De unge bearbeider familien sin for å gjøre sin utkåredes familie attraktiv, slik at muligheten for ekteskap kan oppstå. Dette er ifølge Bredal ikke uvanlig.

- Men det er uvanlig å snakke om det. Hemmelighold er nødvendig for å opprettholde familienes ære. Samtidig er det dette hemmeligholdet som skaper de største problemene i forhold til majoritetssamfunnet. Etniske minoritetsmiljøer blir vanskelige å forstå, sier hun til Aftenposten.

Sosiologen mener det står mer på spill for jenter enn for gutter når ekteskap arrangeres.

- Jenter har ikke mye slingringsmonn. Religionen krever seksuell avholdenhet av begge før ekteskapet, men guttene blir nok lettere tilgitt om de ikke klarer det, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks