Hovedinnhold

Norsk ungdom glemmer kondom - fylla har skylda

Norsk ungdom er dårligst i Europa til å bruke prevensjon. Og de skylder på fylla, viser en internasjonal undersøkelse.

Denne saken handler om:

BRUK DENNE: For noen år siden lagde modeller fra modellbyrået Nordic Models en kondomkalender for å øke fouset rundt prevensjonsbruk.
BRUK DENNE: For noen år siden lagde modeller fra modellbyrået Nordic Models en kondomkalender for å øke fouset rundt prevensjonsbruk.

Nesten halvparten av norske gutter har hatt sex med en ny partner uten å bruke prevensjon, mens det tilsvarende tallet for Sverige er 37 prosent, viser en internasjonal spørreundersøkelse laget til Verdens prevensjonsdag.

Prevensjonsdagen ble i år markert med et arrangement i Olavshallen i Trondheim fredag.

Til gjengjeld er norske jenter mer påpasselige enn sin svenske søstre: Vel 50 prosent av svenske tenåringsjenter har hatt sex uten prevensjon, mot vel 40 prosent for de norske. Gjennomsnittet i Europa er 36 prosent.

Norsk ungdom skylder på fylla i langt større grad enn sine europeiske jevnaldringer. Hele 29 prosent svarer at de hadde drukket og derfor glemte prevensjon. Bare 6 prosent av de italienske og 11 prosent av de franske ungdommene skylder på alkoholen.

Over 40 prosent av norske ungdommer svarer at de ikke har god kjennskap til prevensjonsmidler, eller er usikre på hvilke prevensjonsmidler som passer for dem. På spørsmål om hvem som bør gi opplæring i bruk av prevensjonsmidler, kommer lærer og helsesøster på topp blant norske ungdommer.

Foreldre kommer langt høyere på lista i andre europeiske land.

Vel 5.250 ungdommer mellom 15 og 19 år har deltatt i undersøkelsen, av dem 200 norske jenter og gutter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks