Hovedinnhold

- Muslimske miljøer aksepterer homo-vold

I løpet av en uke i juli har to homofile menn blitt brutalt banket opp i Oslo sentrum av innvandrerungdom på grunn av sin legning.

Denne saken handler om:

AV Ida Torp Halvorsen, Marianne Johansen og Andrea Gjestvang (foto)

HOMOFIL: Stortingsrepresentant Andrè Okatay Dahl (H) ønsker en debatt om det han kaller det muslimske miljøets unfallenhet. Foto: Andrea Gjestvang
HOMOFIL: Stortingsrepresentant Andrè Okatay Dahl (H) ønsker en debatt om det han kaller det muslimske miljøets unfallenhet. Foto: Andrea Gjestvang

- Det er en stilltiende aksept for vold mot homofile i muslimske miljøer, mener Andre Dahl (H).

- Ungdom med innvandrerbakgrunn står bak grove overgrep mot homofile. Det er veldig merkelig at hele det offisielle Norge stiller opp i fakkeltog så fort en innvandrer blir utsatt for vold, mens det bare blir en notis i avisene hvis det er homofile som blir overfalt på grunn av sin legning, mener stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H).

Dahl er selv homofil og halvt tyrkisk. Dermed har han kjennskap til begge subgrupper i det norske samfunnet.

- Det er behov for å reise en debatt om muslimske ledere og innvandrerorganisasjoners unnfallenhet og i realiteten stilltiende aksept av vold mot homofile, sier Dahl.

Brutalt

I løpet av en uke i juli har to unge gutter blitt brutalt banket opp i Oslo av innvandrere på grunn av sin legning:

Natt til lørdag 15. juli ble to unge gutter som var på vei hjem fra byen sammen, stoppet av en mann med pakistansk opprinnelse utenfor Nationaltheatret, og den ene ble spurt om han var homofil. Da han svarte bekreftende på dette, ble han slått rett ned. Mannen pådro seg mulig kraniebrudd, ifølge Dagsavisen.

Natt til lørdag 22. juli ble en ung gutt som satt på trikken ved Majorstuen spurt om han var «skeiv» fordi han hadde et merke med denne påskriften på bagen sin. Da han svarte ja, ble han slått i bakken, ifølge nettstedet gaysir.no. Det skal ha vært en hel gjeng som gikk løs på ham, og de fortsatte å sparke mot hodet hans mens han lå nede.

Provoserende

- Vi som kjenner homofile miljøer, er godt kjent med dette fenomenet, sier debatt- og kronikkredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås. Åmås er en av få i den norske offentligheten som har omtalt de etniske minoritetenes diskriminerende syn på homofili. Men han går ikke så langt som å si at vold mot homofile er akseptert i noen miljøer.

- Det er den synlige homofile livsstilen som virker veldig provoserende på enkelte minoriteter. Her ser vi elementer av en kulturkonflikt. I begge disse konkrete tilfellene har ofrene identifisert sin legning ganske uskyldig, men likevel har det provosert på en ekstrem måte. Dette er neppe særlig religiøst begrunnet, men det er kulturelt forankret, og dessuten utslag av ungdoms homofobi slik også etnisk norsk ungdom fortsatt er preget av, mener Åmås.

Må tas grep

Leder av Arbeiderpartiets homonettverk Håkon Haugli mener det må tas grep for å endre homofobe holdninger i innvandrermiljøer.

- Ved å fokusere på disse hendelsene, står man i fare for å stigmatisere selv, men nå må vi utfordre innvandrermiljøene i kampen mot volden. Skolen må sette holdninger på dagsordenen, og viktige holdningsleverandører i innvandrermiljøene må tore å ta opp temaet, sier Haugli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks