Hovedinnhold

Ultralyd splitter Sp-ledelsen

SPLITTET: Spørsmålet om tidlig ultralyd splitter ledelsen i Senterpartiet. Her er partileder Liv Signe Navarsete omkranset av sine nestledere Ola Borten Moe og Trygve Vedum. Foto: Scanpix
SPLITTET: Spørsmålet om tidlig ultralyd splitter ledelsen i Senterpartiet. Her er partileder Liv Signe Navarsete omkranset av sine nestledere Ola Borten Moe og Trygve Vedum. Foto: Scanpix
(VG Nett) Leder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe er nok en gang på hver sin side i en sak - men denne gangen vinner nok sjefen.

Denne saken handler om:

AV: ELLEN SYNNØVE VISETH og GUNN KARI HEGVIK 

VG har kartlagt synet til ti av tolv medlemmener i Sps sentralstyre.

Det viser at et flertall i sentralstyret, åtte medlemmer, er mot å gi et tilbud til alle gravide kvinner over hele landet om ultralyd i 12. uke.

LES OGSÅ: Bioteknologinemnda sier nei til tidlig ultralyd

Sps sentralstyre skal i dag bestemme om partiet skal ta opp kampen med regjeringspartner Ap i striden om tidlig ultralyd. Saken har flere ganger blitt utsatt på grunn av intern uenighet.

Tause Sp-topper

Men saken splitter Sp helt til topps:

Nestleder Ola Borten Moe har markert seg som en tilhenger av tidlig ultralyd, mens leder Liv Signe Navarsete etter det VG
får opplyst, skal være imot.

Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere saken før sentralstyret har sagt sin mening.

Også andre nestleder Trygve Slagsvold Vedum er imot å gi et tilbud om tidlig ultralyd.

Det samme har leder for senterungdommen, Sandra Borch, tidligere gitt uttrykk for.

Skepiske

Fem av de øvrige medlemmene i sentralstyret er svært skeptiske til å endre tilbudet om ultralyd.

LES OGSÅ: Flertall for å tilby tidlig ultralyd

Borten Moe sto på partiets landsmøte i mars i spissen for følgende formulering som foreslo at partiet bør si ja til tidlig ultralyd:

«Vi må ha tillit til at foreldre er best i stand til å gjøre det endelige valget.»

- Jeg har tro på at vi vil få en god prosess i partiet om saken, hvor jeg vil redegjøre for mitt syn, sier Borten Moe til VG.

- Er dette en sak du kan skifte mening i?

- Det har hendt at jeg har byttet mening i saker før. Men det gjelder vel begge veier, sier Borten Moe.

Kan ta dissens

Senterkvinnene har tidligere gitt uttrykk for at også de støtter å gi tilbudet om tidlig ultralyd. Men krefter i partiet utelukker ikke at dette kan bli en sak der Sp markerer sin motstand så sterkt, at de tar dissens i regjeringen.

- Det er opp til regjeringsmedlemmene våre, men for meg er dette en viktig verdisak. I saker som berører verdier og livssyn kan det være aktuelt å ta ut dissens, sier Per Inge Bjerknes til VG.

- Jeg tror ikke teknologi kan gi mer trygghet i svangerskapet. Det må helt andre virkemidler til. Det finnes ikke en pille for alt, sier sentralstyremedlem og jordmor Tone Kringeland.

Flere styremedlemmer ønsker å utsette vedtaket nok en gang, men helseministerens uventede ja-utspill setter trolig fortgang i saken. Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sto mandag fram i VG sammen med sin datter Cathrine, som er født med en sjelden kromosomfeil.

LES OGSÅ: Ap trosser faglige råd og vil ha tidlig ultralyd

Helseministeren sa da at hun er for tidlig ultralyd, men har vegret seg for å si det i frykt for å «bli tatt for å være sorteringsmenneske».

Også SVs stortingsgruppe skal diskutere denne saken i dag. Deretter skal sentralstyret si sin mening, før landsstyret avgjør saken på et telefonmøte i januar.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks