Hovedinnhold

Trønder-trøbbel for Sp-kronprins

Ola Borten Moe kan bli vraket som statsråd

NESTLEDER: Ola Borten Moe ble i går innstilt av valgkomiteen i Sp til vervet som første nestleder i Senterpartiet. Foto: Geir Otto Johansen
NESTLEDER: Ola Borten Moe ble i går innstilt av valgkomiteen i Sp til vervet som første nestleder i Senterpartiet. Foto: Geir Otto Johansen
Ola Borten Moe er mann og fra «feil» landsdel. Det kan hindre ham fra å bli statsråd i vår.

Denne saken handler om:

Dermed kan Sp-kronprinsen bli partiets nye parlamentariske leder på Stortinget, mens Trygve Slagsvold Vedum, som er parlamentarisk leder i dag, nevnes som et aktuelt statsrådsemne.

Årsaken er avtroppende nestleder og Borten Moes nære politiske allierte, landbruksminister Lars Peder Brekk.

Brekk er fra Nord-Trøndelag og Borten Moe fra Sør-Trøndelag. Brekk går - som den eneste av Sps statsråder som ikke ble særlig svertet av gave- og partistøttebråket i fjor høst - for å være en av partiets sterkere statsråder. Han skal dermed ikke være den som står i fare for å bli byttet ut først.

LES OGSÅ: - Borten Moe kan bli ny olje- og energiminister

Fire statsråder

I dag har Sp fire statsråder; partileder Liv Signe Navarsete fra Sogn og Fjordane, Terje Riis-Johansen fra Telemark og Magnhild Meltveit Kleppa fra Rogaland, i tillegg til nordtrønderen Brekk. Men flere sentrale Sp-kilder bekrefter uavhengig av hverandre overfor VG at partiorganisasjonen neppe vil godta to mannlige trøndere blant de fire statsrådene.

- Så sterkt står rett og slett ikke Trøndelag i partiorganisasjonen, sier en kilde.

Ola Borten Moe ble i går presentert som valgkomiteens kandidat til posten som første nestleder i Sp. Han overtar etter nettopp Brekk, som overraskende trakk seg i romjulen, og på den måten banet vei for Borten Moe.

- Ingen kommentar, skriver Borten Moe i en tekstmelding til VG.

AKTUELL SOM STATSRÅD: Nåværende parlamentarisk leder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Marte Vike Arnesen
AKTUELL SOM STATSRÅD: Nåværende parlamentarisk leder i Sp, Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Marte Vike Arnesen


Etter det VG forstår, skal ikke partileder Navarsete ha gjort noen formell vurdering av bytter blant partiets regjeringsmedlemmer foreløpig, og det er heller ikke ventet at noe skjer i saken før etter Sps landsmøte i slutten av mars.

Sp-tradisjon

Men det fremholdes fra godt informert hold at Sp har hatt tradisjon for at en av partiets to nestledere skal sitte i regjeringen sammen med partilederen.

Det er dermed langt mer sannsynlig at enten Kleppa eller Riis-Johansen forsvinner ut neste gang regjeringskabalen legges - og at Brekk får fortsette, sier regjeringskilder i Sp til VG.

Allerede rett etter stortingsvalget i 2009 ble det hevdet fra sentrale regjeringskilder i Sp at Kleppa ville bli skiftet ut midtveis i perioden.

Og med Brekk inne dukker «trønderproblemet» opp, noe som igjen åpner for at partiets andre nestleder og nåværende parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum fra Hedmark, går inn i regjeringen. Blir han statsråd, rykker Borten Moe inn som parlamentarisk leder.

Politisk profil

Den vil passe trønderen som hånd i hanske, tror innsidere i partiet. De peker på at han er dyktig i den politiske debatten, og at han får en langt bredere politisk profil som parlamentarisk leder enn som statsråd.

Borten Moe har i lengre tid vært en gjenganger i spekulasjonene om hvem som skal inn i regjeringen når og hvis Sp gjør utskiftninger i sitt mannskap. Han har vært nevnt både som en mulig olje- og energiminister og næringsminister.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks