Hovedinnhold

Severin får strøm på den veiløse gården

Nå strømmer damehenvendelsene på

GODT LIV: Severin Rønes har det fint på gården i Storfjorden. Nå får han beholde strømmen også. Foto: NRK
GODT LIV: Severin Rønes har det fint på gården i Storfjorden. Nå får han beholde strømmen også. Foto: NRK
ÅLESUND (VG Nett) Ungkaren Severin Rønes (25) fra «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» får beholde strømmen på den veiløse gården på Sunnmøre. Det avslørte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på Sp-landsmøtet.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett i Ålesund

og følg journalist Elisabeth Ellingsen på Twitter

NRK-programmet om Severin ble tidligere i år. Han har flyttet til besteforeldrenes gård ved Storfjorden på Sunnmøre. På 60-tallet tok Severins besteforeldre med seg barna og flyttet til mer sentrale strøk.

Nå bor Severin på den veiløse gården sammen med dyrene sine, en flokk villsauer og noen geiter. Annenhver uke jobber han på et oppdrettsanlegg lengre inn i fjorden.

Stoppet strømmen

Det kom strøm til gården allerede i 1955, men for tre år siden kom brevet fra det lokale energiverket om at de ikke lenger ville levere strøm til gården.

Fredag kom gladmeldingen om at olje- og energiminisier Terje Riis-Johansen pålegger nettselskapet om å levere strøm til gården.

Lørdag kunne Riis-Johansen fortelle om hendelsen fra talerstolen under Senterpartiets landsmøte, og Severins far Odd Arne Rønes fikk strømmen symbolsk overlevert av Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Les alt om Senterpartiets landsmøte her!

- Det var veldig viktig for oss å vinne frem med denne saken. Det blir mye enklere å bo på gården nå, sier Odd Arne Rønes til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VAKKERT: Gården Rønes ligger idyllisk til mellom Sunnmørsalpene. Foto: NRK
VAKKERT: Gården Rønes ligger idyllisk til mellom Sunnmørsalpene. Foto: NRK

Mye oppmerksomhet

Han sier at sønnen Severin ikke ville være med til Sp-landsmøtet.

- Han synes det blir for mye oppmerksomhet, sier faren.

Han sier likevel at sønnen var glad da svaret fra departementet kom på fredag.

- Planen er at han skal bo på gården videre, sier Rønes.

Frierbrev

25-åringen Severin har også fått oppmerksomhet fra andre enn mediene etter programmet.

- Han har fått mange henvendelser fra damer, smiler faren.

Damene er interessert i å bli kjent med Severin og kanskje flytte til den idylliske gården ved fjorden. Likevel tror faren det blir enklere å få en dame til å flytte dit når det er strøm på gården.

- Det er nok et pluss, ja, sier faren.

Han mener det er mulig å bo på gården uten strøm også, men at det ville blitt mange praktiske problemer.

Lang kamp

Det er faren som eier gården, og han sier at kampen for å beholde strømmen begynte for tre år siden. Først søkte han til NVE, som avslo søknaden.

- Deretter klaget vi det videre til departementet, hvor saken har ligget halvannet år, sier han.

Det er til sammen seks gårder som er omfattet av vedtaket fra departementet, men Terje Riis-Johansen sier at det var familien Rønes gård som var utslagsgivende for vedtaket.

- Det er ingen som bor permanent på de andre gårdene. Jeg tror på at Severin skal bosette seg på gården. Når det er ambisjoner om bosetting så mener jeg at storsamfunnet må bidra til at det er mulig, sier han.

Han hadde ikke sett programmet om Severin, og var ikke klar over at det var en kjendis som fikk strøm-ja på fredag.

- Da jeg kom til Ålesund torsdag fortalte representantene for Møre og Romsdal Senterparti at det var gården fra NRK-programmet som hadde fått strøm, sier Riis-Johansen.

Han har fått vite at Severin har fått mange frierbrev etter programmet.

- Det blir nok enda mer attraktivt nå, smiler ministeren.

LØFTEOM STRØM: Liv Signe Navarsete og Terje Riis-Johansen overleverte symbolsk strøm til Odd Arne Rønes under Senterpartiets landsmøte. Foto: Elisabeth Breien Ellingsen
LØFTEOM STRØM: Liv Signe Navarsete og Terje Riis-Johansen overleverte symbolsk strøm til Odd Arne Rønes under Senterpartiets landsmøte. Foto: Elisabeth Breien Ellingsen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks