Hovedinnhold

Senterpartiet vil la bøndene selge sprit

SAMARBEIDER: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og den svenske jordbruksministeren, Eskil Erlandsson (Centerpartiet), jobber nå sammen for å la bønder få selge sterkvin og sprit. Foto: Afp/Frode Hansen/VG
SAMARBEIDER: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og den svenske jordbruksministeren, Eskil Erlandsson (Centerpartiet), jobber nå sammen for å la bønder få selge sterkvin og sprit. Foto: Afp/Frode Hansen/VG
Senterpartiet vil utvide regjeringens forslag om salg av egenprodusert alkohol. De har alliert seg med den svenske jordbruksministeren for at bønder skal få selge sterkvin og sprit.

Denne saken handler om:

Før jul lanserte regjeringen et forslag som innebærer at lokale mikrobryggerier og frukt- og bærprodusenter kunne selge egenproduserte drikkevarer med inntil 4,7 prosent alkohol.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) og den svenske jordbruksministeren, Eskil Erlandsson (Centerpartiet), jobber nå sammen for å heve prosentgrensen, skriver Aftenposten.

- Å satse på lokal produksjon av både mat og drikke basert på lokale råvarer er viktig både for landbruket og reiselivet og for å bevare aktive bygdesamfunn i hele Norge, sier Brekk.

Venstre jubler

Mens forslaget har møtt motbør fra helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), er Venstre glad for å ha fått Brekk på sin side i saken. De har foreslått en slik endring flere ganger de siste årene.

- Sånn type gründerskap vil vi jo ha. Dette er jo fremtiden til norske bygder. Det har Senterpartiet og landbruksministeren endelig forstått, men det har ikke Arbeiderpartiet og helseministeren, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.
De ønsker også at produsentene skal få tillatelse til å informere om produktene på egne nettsider, slik som Vinmonopolet har lov til.

- Dette er ikke en trussel mot norsk alkoholpolitikk, sier Skei Grande.

Bare smaksprøver
I dag kan man bare få smaksprøver når man besøker gårder eller bryggerier med lokal produksjon av for eksempel eplesider, øl eller spesialakevitt. Brekk og Erlandsson undersøker nå hvordan ordningen kan gjennomføres uten at det rokker ved EØS-regler for monopol på sterke drikkevarer.

Forslaget skal til behandling i Stortinget.

I Finland ligger i dag grensa på 13 volumprodusent. Generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening sier det ikke er gitt at disse utsalgene består, da EU-kommisjonen har begynt å se nærmere på dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks