Hovedinnhold

Partitopper slår ring rundt Liv Signe

- Hun handlet i god tro

FIKK GAVE: Gaven Liv Signe Navarsete fikk for å døpe en båt i 2006 ble taksert til 26.500 kroner. Nå har hun levert den tilbake. Foto: Scanpix
FIKK GAVE: Gaven Liv Signe Navarsete fikk for å døpe en båt i 2006 ble taksert til 26.500 kroner. Nå har hun levert den tilbake. Foto: Scanpix
(VG Nett) Partitopper i Senterpartiet mener partilederen tabbet seg ut ved å skjule luksusgaven fra Røkke-selskapet Aker Yards. Samtidig slår de ring rundt Liv Signe Navarsete.

Denne saken handler om:

Tips oss

I kjølvannet av avsløringene til VG hvor topptrioen i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og Anne-Grete Strøm-Erichsen måtte svare for svindyr gavedryss fra utenlandske politikere, sprakk bomben også i Senterpartiet:

Da Navarsete døpte en båt for Røkke-systemet i 2006, fikk hun et armbånd verdt 26.500 kroner for jobben. Hun unnlot å melde gaven inn i Stortingets register. Partilederen holdt den luksuriøse armpryden skjult i hele fire år. Kritikken lot ikke vente på seg.

Les også:- Navarsete må ha vært bevisstløs i gjerningsøyeblikket
Les også:Brøt reglene for Stortingets register

Legger saken død

Nå slår partitopper i Senterpartiet ring rundt sin egen partileder:

Selv om flere syns den ferske partilederen har vært klønete når hun har tatt i mot armbåndet fra Aker Yards, mener samtlige fylkeledere VG Nett har snakket med at hun har gjort en god tilfredstillende jobb med å rydde opp.

At Navarsete mottok armbåndet fra den mektige toppledelsen i Aker ble kjent kort tid etter at hun fikk massiv kritikk for å ha kjøpt Zen-coach på skattebetalernes regning.

- Liv Signe Navarsete har gjort det hun kan for å beklage. Hun kan ikke gjøre mer. For min del anser jeg denne saken som ferdig, sier fylkesleder i Telemark, Jan Thorsen til VG Nett.

Tydeligere profil

Etter det VG Nett kjenner til fikk Sp-toppene vite om smykkekjøpet gjennom en intern orientering kort tid før saken eksploderte i media.

Les også:Siv Jensen krever full skattegransking av statsrådene

- Dette kan sikkert skade partiet på kort sikt, men vi får ta inn over oss at politikere også gjør feil. Det er klart vi skal holde oss til regelverket, men gjort er gjort, sier Thorsen.

Han mener gavesaken og Hardangersaken, der også Sp-statsråd Terje Riis-Johansen har måttet tåle krass kritikk, gjør at Senterpartiet må være enda tydligere på egen politikk fram mot kommunevalget neste år.

- Vi må skaffe oss eierskap til de sakene folk er opptatt av. Vi skal for eksempel være stolte av at vi er opptatt av norsk matvarepolitikk. Vi må tørre å fronte grunnverdiene i partiet. Vi har en jobb å gjøre i forhold til å blankpusse egen profil, slår han fast.

- Kunne gjort ting bedre

Han får støtte fra fylkeslederen i Østfold.

STØTTER PARTILEDEREN: Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Sp. Foto: Senterpartiet
STØTTER PARTILEDEREN: Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Sp. Foto: Senterpartiet

- Både Hardangersaken og gavesaken har gjort det utfordrende å holde fokus på Senterpartiets prosjekt. Vi har definitivt en jobb å gjøre i forhold til å gjenskape den entusiasmen som er avgjørende fram mot et viktig lokalvalg. Jeg håper at vi på landsstyremøtet klarer å sette fokus på de viktige Senterpartisakene igjen, sier Per Inge Bjerknes, fylkesleder i Østfold.

Les også:Sp-nestleder dro på lobbytur

Selv om han ser at sakene har hatt negative konsekvenser for partiet, syns også han at Navarsete har håndtert blemmen på best mulige måte.

SKULLE HA TENKTE SEG OM: - Klønete, sier fylkesleder i Vestfold, Hilde Hauge om partilederens avgjørelse om å beholde armbåndet. Foto: Senterpartiet
SKULLE HA TENKTE SEG OM: - Klønete, sier fylkesleder i Vestfold, Hilde Hauge om partilederens avgjørelse om å beholde armbåndet. Foto: Senterpartiet

- Hun kunne ha gjort ting bedre, og det har hun beklaget. Da er det ikke så mye mer å gjøre, sier han.

- Det var ordentlig klønete av henne å ta i mot det armbåndet, men når det først har skjedd er det ikke så mye vi kan gjøre med det. Da er det bare å rydde opp, noe jeg syns hun har gjort på en grei måte, sier fylkesleder i Vestfold Hilde Hauge.

Hauge, som selv har lang erfaring fra næringslivet, er glad for at regelverket nå er endret slik at de samme retningslinjene gjelder for alle. Hun tror på Navarsete når hun sier at hun ikke skjønte hvor mye verdt Aker-armbåndet var.

- Jeg har registrert at hun bruker smykker av og til, men det kan jo hende at hun trodde det var sølv og ikke gull, sier Hauge.

- Storm i vannglass

Fylkeslederen i Vest-Agder beskriver hele saken som «tull».

- I og med at hun pliktskyldigst har meldt dette inn til skattemyndighetene, er det å regne storm i et vannglass, mener Sigmund Oksefjell.

- Hvordan synes du hun har håndtert saken?

- Overfor media er det ikke annet å gjøre enn å legge seg flat. Det er ikke så mange andre måter å håndtere det på. Men ut fra saksbildet så mener jeg altså det er en storm i et vannglass. Nå er det kommet nye retningslinjer, og det er veldig greit. Jeg er helt overbevist om at alle retter seg etter dem, sier Oksefjell.

Fylkesleder Ann-Kristin Sørvik i Møre og Romsdal sier hun synes det blir feil å henge seg opp i en sak som dette, i stedet for viktige politiske saker. Hun er ikke i nærheten av å hisse seg opp over gaven Navarsete mottok.

- Denne saken har jeg et avslappet forhold til, sier hun.

OPTIMIST: Jarand Felland, fylkesleder i Oslo. Foto: Senterpartiet
OPTIMIST: Jarand Felland, fylkesleder i Oslo. Foto: Senterpartiet

- Gjort er gjort

Fylkesleder i Oslo Jarand Felland mener smykkesaken er uheldig, men tror ikke den kommer til å ha betydning for velgeroppslutningen ved kommunevalget neste år.

- Ut fra sakens omstendigheter syns jeg hun har håndtert det bra. Gjort er gjort. Nå er det viktig å fokusere mer på de viktige sakene fra mot valget, sier han.

- At hun la kortene på bordet med en gang er bra håndtert. Hun har også rapportert armbåndet til skattemyndighetene. Jeg ser ikke det store problemet med denne saken, sier Kristen Bjormyr, fylkesleder i Aust-Agder.

Mener Navarsete er nøktern

- Dette dreier seg jo om et forholdsvis lite beløp. Hun var ikke klar over hva det var verdt før hun fikk det taksert. Hun er vel ikke så vant til så flotte smykker. Hun burde sagt fra og beklaget, men hun tok sikkert i mot fordi hun trodde at det ikke var så mye verdt. Hvis hun har tenkt at dette var en gave til et par tusenlapper har hun handlet i god tro. Jeg har sittet ved siden av henne flere ganger. Jeg oppfatter henne som en nøktern type som ikke pynter seg så mye, sier Bjormyr.

OPPFATTER IKKE PARTILEDEREN SOM JÅLETE: Kristen Bjormyr, fylkesleder i Aust-Agder. Foto: Senterpartiet
OPPFATTER IKKE PARTILEDEREN SOM JÅLETE: Kristen Bjormyr, fylkesleder i Aust-Agder. Foto: Senterpartiet

Gunn Iversen Stokke i Senterpartiet i Sør-Trøndelag, tror ikke gavesaken vil ha noe å si for Senterpartiet.

- Det er en helt redelig sak. Liv Signe har ikke gjort noe forsøk på unnaluring eller snusk. Hun har handlet i god tro, og tenkt at det var i orden. Da hun forsto at det ikke var det, ga hun beskjed og leverte tilbake armbåndet.

- Har ryddet opp

Arne Bergsvåg i Rogaland sier at han ikke tror gavesaken betyr så mye for Senterpartiet, og viser til at Navarsete har rapportert og skattet for gaven.

- Hun har oversett en regel på at det skulle vært innmeldt til Stortingets register. Dette har hun i ettertid ryddet opp i. Dette har ikke vært noe forsøk på å lure unna noe, men at man ikke har vært helt obs på reglene, mener Bergsvåg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks