Hovedinnhold

Overta som oljeminister? Nei takk!

HJEMME BEST: Marit Arnstad vil ikke flytte fra gården hjemme på Skavtal i Stjørdal for å bli oljeminister i Oslo. Foto: Frode Hansen
HJEMME BEST: Marit Arnstad vil ikke flytte fra gården hjemme på Skavtal i Stjørdal for å bli oljeminister i Oslo. Foto: Frode Hansen
Marit Arnstad skal nylig ha sagt endelig nei til å flytte til Oslo for å bli statsråd i denne stortingsperioden.

Denne saken handler om:

Hadde den profilerte Sp-politikeren sagt ja, ville hun mest trolig ha overtatt som olje- og energiminister for partifellen Odd Roger Enoksen.

Allerede da Stoltenberg II-regjeringen ble utnevnt høsten 2005 var det en høyaktuell plan å skifte ut Enoksen med Arnstad midtveis i perioden.

I løpet av sommeren skal Marit Arnstad ha blitt oppringt fra Sp-miljøet i Oslo. Hun ble da spurt om hun kunne være interessert i å flytte til Oslo igjen.

- Dette ønsker jeg ikke å svare på, sier Arnstad selv om saken.

Men selv om Arnstad har sagt nei, er Enoksens fremtid som statsråd fortsatt ikke avklart.

Den tidligere Sp-lederen blir av sentrale kilder i de rødgrønne partiene bedømt som en av de svakeste statsrådene i Stoltenberg-regjeringen, ved siden av Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal.

Mangel på handlekraft

Kilder VG har snakket med både på Stortinget og i fagbevegelsen sier det er svært stor misnøye med det de mener er Enoksens mangel på handlekraft.

Mens Stoltenberg argumenterer for det store månelandingsprosjektet - rensing av gasskraftverkene, opplever flere rødgrønne politikere at det ikke skjer noe konkret på området.

** Det er fortsatt ikke avklart om både Mongstad og Kårstø skal være pilotprosjekter for rensing av gasskraftverk.

** Tildeling av midler fra fondet for fornybar energi: Spesielt i Ap er det stor utålmodighet etter å sette fart på vindkraftutbyggingen, men bransjen opplever at støtteordningen er for svak med dagens strømpris.

** Bruk av naturgass: Flere energi- og miljøpolitikere sier det i statlig regi skjer lite eller ingenting for å utnytte naturgassen i Fastlands-Norge.

** Kraftkrisen i Midt-Norge: Enoksen får besk intern kritikk for ikke å ha kommet opp med permanente løsninger - ut over de to sterkt forurensende mobile gasskraftverkene som Statnett har kjøpt.

Oppgitt

I regjeringssystemet skal det ligge flere forslag til hvordan et nytt industrikraftregime kan innrettes, uten å komme i konflikt med EØS-reglene.

Dette er et av de aller eldste løftene fra den rødgrønne regjeringen, som det ble satt inn betydelig krefter på å argumentere for, foran forrige stortingsvalg.

Kilder i SV mener at Enoksen motarbeider mange av tiltakene som miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) forsøker å få i gang innenfor fornybar energi.

Blant annet er man helt oppgitt over at det tok nesten to år før Enoksen fikk frem noe så enkelt som et forslag om pant på oljefyrkjeler. Panteordningen ble varslet allerede i Soria Moria-erklæringen høsten 2005.

Forventer utskiftning

VG har den siste uken hatt samtaler med en lang rekke kilder i de tre regjeringspartiene. Flere forventer en større utskiftning og rokering i regjeringen etter at statsbudsjettet er lagt frem.

Mange navn blir nevnt i en mulig ny regjeringskabal. SV-erne Helen Bjørnøy og Øystein Djupedal er allerede i spill etter at Olav Gunnar Ballo dagen etter valget i VG mente de to burde byttes ut. Internt i regjeringspartiene pekes det også på Knut Storberget. Både i Ap og innenfor fagbevegelsen innvendes det at Storberget er i mykeste laget i kriminalitetspolitikken.

I tillegg holdes det mot ham at han har mange utspill, men at den politiske gjennomføringen ofte uteblir. En gjennomgang i Aftenposten før valget bekreftet det flere kritikere lenge har ment om Storberget, at løftene om at ting skal ordnes opp i, ikke følges opp.

Usynlig

SV Heidi Grande Røys (SV) blir beskrevet som regjeringens mest usynlige statsråd.

- Vi kan alle bli bedre til å profilere politikken vår. Jeg driver med mye spennende og viktig, men føler ikke at jeg når bredt ut med å fortelle det. I valgkampen prioriterte jeg å være i mitt hjemfylke, Sogn og Fjordane, svarer Grande Røys.

Hun opplever at tunge riksmedier ikke er interessert i aktivitetene hennes i Fonyingsdepartementet.

Flere rødgrønne kilder mener at helse og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap) vegrer seg for å gjøre store strukturendringer i sykehussektoren.

Kildene sier at Helse-Norges tilstand vil være helt avgjørende for hvordan de rødgrønne gjør det ved valget i 2009.

Flere kilder peker på at en gang etter at statsbudsjettet legges frem i oktober er et naturlig tidspunkt for at Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp) bli enige om større utskiftninger.

Statsråd Odd Roger Enoksen ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks