Hovedinnhold

Navarsete: - Vi trenger ikke en plan B

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
ÅLESUND (VG Nett) Sp-leder Liv Signe sier at de rødgrønne partiene ikke trenger noen plan B når opposisjonen ikke engang har en plan A.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG Nett i Ålesund

og følg journalist Elisabeth Ellingsen på Twitter

Sp-leder Liv Signe Navarsete holdt i dag sin første tale som partileder til et ordinært landsmøte. Hun kom med kritikk av opposisjonen.

-Jeg er glad for å ikke være deltaker i det daglige svarteperspillet mellom opposisjonspartiene, sier hun.

Les hele talen her!

- De har brukt fire år på å kritisere regjeringen og regjeringspartiene. De har i løpet av disse fire årene ikke avklart hvem som skal samarbeide, hvilken politikk de vil føre og om de i det hele tatt har kandidat til statsministerjobben, sier Navarsete.

- Jeg vil be Høyre, KrF og Venstre om å tenke gjennom sin rolle i den politiske debatten. Når de bidrar til å svekke politikkens omdømme, trur de det skal ramme regjeringspartiene. Men samtidig svekker de seg selv og de styrker Frp, mener hun.

- Vi har en plan A - å vinne valget. Når opposisjonspartiene ikke engang har en plan A, trenger vi ikke noen plan B, sier hun til langvarig applaus fra landsmøtet.

Overfor VG Nett utdyper hun hva hun mener med at KrF, H og V svekker politikkens omdømme.

- Jeg reagerer på ordbruken fra partiene. De kommer med mange karakteristikkersom ikke tjener politikkens innhold, sier Sp-lederen.

Hun avviser at hun gjør det samme når hun kritiserer opposisjonen.

- Jeg setter ikke karakteristikker på dem, sier hun.

Ikke oljeneste fire år

Navarsete kom også inn på den betente olje-saken i regjeringspartiene. Hun sier at Sp ikke kan akseptere åpning av oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen i neste periode.

- Noen områder er rett og slett så viktige for landet at vi i nær fremtid kan tillate oljevirksomhet der. Det går en grense ved Lofoten og Vesterålen, fastslår hun.

- Vi går imot utvinning av olje og gass her fordi det er midt i vårt mest ressursrike matfat. Vi kan ikke sette disse ressursene på spill, sier Navarsete.

Les også:Vil ha olje-nei i Sps regjeringsuttalelse

Programkomiteen i Senterpartiet har gått imot oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og på Møreblokkene. I tillegg vil komiteen at oljeaktiviteten i Barentshavet er avgrenset og tuftet på strenge miljøkrav.

Navarsete har likevel antydet at vernet av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke skal gjelde evig. Overfor pressen etter talen, sier hun at olje-nei'et skal gjelde de neste fire årene.

- Vi vil i neste fireårsperiode ikke åpne for oljeutvinning, sier hun og fastholder at beslutningen kan endres hvis det i fremtiden kommer ny teknologi.

Les også:Usikre på Sps oljemotstand

Finanskrisen

Hun kommer også med et kraftig utfall mot opposisjonen.

- Finanskrisen er en gjeldskrise. Folk har levd på forskudd på lånte penger. Finanskrisen, matkrisen og miljøkrisen er skapt av uforstand og høyrepolitikk. Da er ikke svaret en Høyre-regjering etter valget, sier hun.

- I januar 2009 er det ingen som ber politikerne om å holde fingrene av fatet. De høylytte kravene om mer marked har stilnet både her i landet og i det internasjonale samfunn, sier Sp-lederen.

Grønnere næringsliv

Hun sa også at Senterpartiet vil jobbe for et grønnere næringsliv.

- Jeg ser ikke bort fra at vi må ut med både 6 og 8 milliarder kroner per år for å nå disse målene. En slik satsing bør ikke være konfliktfylt i forhold til våre samarbeidsparti, og vi skal løfte det fram i Soria Moria II, sier hun.

- Vi vil ha tusenvis av nye grønne arbeidsplasser de kommende årene. Vi vil utvikle industrielle verdikjeder og infrastruktur for ny fornybar energi og skape en kunnskapsbasert industri på samme måte som vi har gjort for olje, sier hun.

Ventes debatt

Senterpartiets landsmøte åpnet i Ålesund i dag. Klokken 10 gikk Liv Signe Navarsete på talerstolen. Hun tok over som partileder etter Åslaug Haga på et ekstraordinært landsmøte sist høst.

Det er ventet debatt om en rekke saker under landsmøtet. Senterpartiet skal meisle ut nytt program og samtidig planlegge veien frem mot Stortingsvalget.

Spørsmålet om heldagsskole er et av temaene det kan bli debatt om. Tredeling av foreldrepermisjonen er et annet tema som splitter partiet. Verneplikt for kvinner er en sak Senterpartiungdommen vil kjøre kraftig på. Ungdomaprtiet krevertogså at partiets olje-nei kommer med i regjeringsuttalelsen som landsmøtet skal komme med.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks