Hovedinnhold

Droppet å informere Jens om pengegave

Ga toppjobb etter Sp-gave

LANDSSTYREMØTE: Liv Signe Navarsete tok på seg ansvaret for at Sp hadde mottatt 850 000 kroner i ulovlig partistøtte da hun talte til sitt landsstyre på Lillestrøm i går. Foto: Espen Braata
LANDSSTYREMØTE: Liv Signe Navarsete tok på seg ansvaret for at Sp hadde mottatt 850 000 kroner i ulovlig partistøtte da hun talte til sitt landsstyre på Lillestrøm i går. Foto: Espen Braata
LILLESTRØM/OSLO (VG) Liv Signe Navarsete informerte ikke Jens Stoltenberg om pengegaven, da regjeringen godkjente utnevningen av Eidsiva-sjef Ola Mørkved Rinnan til ny styreleder i Avinor.

Denne saken handler om:

Utnevningen av Rinnan som ny styreleder ble diskutert i regjeringens underutvalg i sommer. Sp har mottatt en halv million kroner i ulovlig partistøtte fra kraftselskapet hvor Rinnan er administrerende direktør, Eidsiva Energi.

For jobben får Rinnan trolig et honorar på minst 330 000 kroner i året, som var styrelederhonoraret i Avinor i fjor.

Navarsete bekreftet overfor VG i går kveld at hun ikke informerte Stoltenberg om pengestøtten.

- Jeg gjorde ikke Jens Stoltenberg eller Kristin Halvorsen oppmerksom på at Sp hadde mottatt partistøtte fra Eidsiva, sier Navarsete i en tekstmelding til VG.

Hun kan ikke utelukke at det er flere pengesummer som har havnet urettmessig i Sps partikasse.

- Men jeg er ikke kjent med at det er det, sier Navarsete til VG Nett.

LES OGSÅ:De burde visst, men visste ikke

Drøftet

Regjeringens underutvalg består i hovedsak av statsminister Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Navarsete.

Det er samferdselsministeren som er ansvarlig for utnevningen av ny styreleder i Avinor. Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier til VG at hun drøftet utnevnelsen av Rinnan med Navarsete.

- Ja, for det er slik at en rekke styreverv blir løftet opp til underutvalget. Jeg drøftet flere navn med Liv Signe Navarsete, uten at jeg fikk noe inntykk av at hun hadde noen forbindelse med Rinnan, sier Kleppa til VG.

- Hvilke vurderinger ga Navarsete av Rinnan?

- Jeg kan ikke huske at hun hadde noen spesiell kommentar til hverken ham eller noen andre navn som var oppe, sier Kleppa.

Etter at VG stilte spørsmål om utnevnelsen i går, sier Navarsete at også hun vil be Justisdepartementets lovavdeling om å vurdere om hun var habil da Rinnan ble utnevnt.

- For å være på den sikre siden vil jeg be lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere også min habilitet i forhold til oppnevningen av Rinnan som styreleder i Avinor, sier Navarsete.

LES OGSÅ:Uenige om vilkår for gavevideoen

Fotnote

Statsminister Jens Stoltenberg viser til Navarsetes habilitetsvurdering.

- Det er viktig at alle sider ved pengestøtten til Sp blir avklart, sier Jens Stoltenberg i en tekstmelding til VG i går kveld.

9. april i år ble regnskapet for 2009 lagt frem for landsstyret i Senterpartiet. I en fotnote i partiets regnskap ble det der opplyst at Eidsiva energi har gitt partiet en gave på 500 000 kroner.

Navarsete hadde da i lengre tid vært kjent med kraftgaven.

- Jeg ble først informert om finansieringen i mai 2009, sier Navarsete til VG.

To måneder før hun utpekte Eidsiva-sjef Rinnan til ny styreleder i Avinor, deltok Kleppa på landsstyremøte hvor det ble orientert om partistøtten fra Eidsiva.

Men Kleppa hevder hun ikke kjente til gaven fra kraftselskapet.

- Jeg deltok på landstyremøtet, men ikke på behandlingen av regnskapet, sier Kleppa.

Jussprofessor Eivind Smith sier til VG at Kleppa nå må habilitetsvurderes og at Navarsetes rolle må vurderes i tilknytning til det.

RIIS-JOHANSEN:- Vil ikke vurdere min stilling

- Inhabil

- Selv om vi legger til grunn at Kleppa faktisk ikke visste om denne pengegaven, så bør det vurderes om ikke Navarsete burde ha gjort henne oppmerksom på den da de diskuterte saken, sier Smith.

Navarsete bekrefter at hun heller ikke informerte Kleppa om Eidsivas pengegave til Sp, da Kleppa kom til henne for å drøfte om styrevervet skulle gis til Eidsiva-sjef Rinnan.

Foruten seg selv, har Navarsete med sine handlinger i partistøttesaken sendt tre regjeringstopper fra Sp direkte til Justisdepartementets lovavdeling for habilitetsvurdering:

Kleppa ber nå sitt eget departement henvende seg til Justisdepartementets lovavdeling, for å få statsrådens habilitet vurdert.

Til tross for at han ikke en gang var til stede på landsstyremøtet hvor kraftgaven ble kjent, ba torsdag Sp-statsråd Terje Riis-Johansen om at lovavdelingen vurderer hans habilitet.

Justisdepartementet skal også vurdere habiliteten til statssekretær i Olje- og energidepartementet Sigrid Hjørnegård (Sp).

Hjørnegård var til stede på Sps landstyremøte i april, men hevder hun ikke kjente til partistøtten.

- Navarsete har satt sine nærmeste politiske kolleger i en umulig situasjon. Selv er Navarsete inhabil så det suser etter. Nå kan ikke en gang hennes egne partikolleger ha tillit til henne, sier første visepresident i Stortinget, Øyvind Korsberg (Frp).

- Ga aldri pengegave

Eidsiva-sjef Ola Mørkved Rinnan sier at det var statsråd Kleppa som spurte om han kunne tenke seg styreledervervet i Avinor. Han avviser at tilbudet skulle være en takk etter selskapets pengestøtte til Senterpartiet.

- Jeg så på ingen måte på dette vervet som noen gave, sier Rinnan.

- Ser du at det kan se ut som du har fått en gjenytelse for pengestøtten?

- Nei, jeg greier ikke å se at dette skal være en gjenytelse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks