Hovedinnhold

Dette er Kleppas retrettjobb

Kan bli utnevnt til fylkesmann i Rogaland i november

FAVORITT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa spås å bli ny fylkesmann i Rogaland når Tora Aasland går av i månedsskiftet november-desember. Foto: Frode Hansen, VG (Arkivfoto)
FAVORITT: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa spås å bli ny fylkesmann i Rogaland når Tora Aasland går av i månedsskiftet november-desember. Foto: Frode Hansen, VG (Arkivfoto)
(VG Nett) Magnhild Meltveit Kleppa seiler opp som storfavoritt til å bli ny fylkesmann i Rogaland.

Denne saken handler om:

Tirsdag 12. juni sikret Magnhild Meltveit Kleppa sitt ettermæle på hjemmebane da Stortinget ga sin tilsutning til Ryfast - et flere tiår gammelt fjordkryssingsprosjekt som binder Ryfylke sammen med Stavanger. Nå tror stadig flere at samferdselsministeren gjør seg klar for nye oppgaver, og at hun har siktet seg inn på å overta fylkesmannsembetet i Rogaland etter Tora Aasland, som i november fyller 70 år og dermed går over i pensjonistenes rekker.

- Jeg har sagt til Kleppa at hun vil bli en utmerket fylkesmann. Hun har de kvalitetene Rogaland trenger, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp).

Tar ikke gjenvalg

Internt i Senterpartiet har det i lenger tid vært en etablert sannhet at Kleppa vil gå av som statsråd innen stortingsperioden er over. Årsaken er at partiet ikke vil gå til valg med en minister som ikke tar gjenvalg. Kleppa takket i april i år nei til en ny periode på stortinget.

Få har likevel tro på at 63 år gamle Kleppa er klar for rolige dager.

- Jeg kan ikke se for meg at hun er klar for pensjonstilværelsen. Personlig kan jeg ikke tenke meg en bedre fylkesmann i Rogaland enn Kleppa, sier Arne Bergsvåg (Sp).

Han har kjent Kleppa i en årrekke og er i disse dager inne som vararepresentant for Rogaland på Stortinget.

Også blant opposisjonspartiene tar de det for gitt at Kleppa blir fylkesmann.

-Kleppa er veldig godt kvalifisert og nyter stor respekt i alle politiske leire. Hvis hun vil, så får hun jobben, spår Bent Høie, nestleder i Høyre.

Få motkandidater

Stortingsrepresentant Tore Nordtun (Ap) regnes som den heteste utfordreren til fylkesmannsembetet. Han har også takket nei til en ny periode på Stortinget. Det har også KrF Rogalands Dagfinn Høybråten gjort.

UTFORDRER: Tore Nordtun (Ap) er Kleppas tydeligste utfordrer til jobben, men har ikke tatt stilling til om han vil søke. Foto: Bjørn Thunæs, VG (Arkivfoto)
UTFORDRER: Tore Nordtun (Ap) er Kleppas tydeligste utfordrer til jobben, men har ikke tatt stilling til om han vil søke. Foto: Bjørn Thunæs, VG (Arkivfoto)

- Jeg har ennå ikke tatt stilling til om jeg søker. Jeg vil vurdere situasjonen når den blir utlyst, sier Ap-veteran Nordtun.

Assisterende fylkesmann Harald Thune er en annen kandidat. Han besatt jobben i perioden Tora Aasland var kunnskapsminister. Stavanger Aftenblad har også trukket frem tidligere fylkesordfører Tom Tvedt (Ap) som en mulig kandidat.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet sier de ikke endelig har tatt stilling til når jobben blir utlyst, men at det kan skje allerede før sommerferien. Nåværende fylkesmann Tora Aasland sier til VG at hun går av i månedsskiftet november-desember.

Taus Kleppa

Et stort flertall av dem VG har snakket med regner med at Kleppa får jobben hvis hun vil ha den.

- Hun har vært statsråd i tre departement. Det er det få andre som kan vise til, sier Geir Pollestad (Sp).

VG vet at flere kandidater ikke vil søke hvis Kleppa vil ha jobben. I interne forum skal en av kandidatene spøkefullt ha sagt.

«Jeg spanderer ikke ni kroner og femti øre på porto hvis Kleppa søker».

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa ønsker ikke å uttale seg om saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks