Hovedinnhold

- Borten Moe når et bredere publikum enn Lundteigen

Vil at Senterpartiet skal fremstå som mer enn et «bondeparti»

KRONPRINS: Ola Borten Moe (34) løftes fram som arvtager etter partileder Liv Signe Navarsete (34). Foto: Geir Otto Johansen
KRONPRINS: Ola Borten Moe (34) løftes fram som arvtager etter partileder Liv Signe Navarsete (34). Foto: Geir Otto Johansen
(VG Nett) Med Ola Borten Moe som nestleder håper valgkomiteen i Sp at partiet skal fremstå som et ungt og vitalt parti. Men internt fortsetter striden om hvem som er best rustet til å kjempe i front.

Denne saken handler om:

Krigen om monstermassene, armbåndsgaver og pengestøtte fra kraftselskaper har bidratt til at Senterpartiet har fått fokus på alt annet enn kampsakene sine det siste året.

Nå knives det innad i partiet om hvem som bør utgjøre ledertrekløveret som skal få Sp til å gå seirende ut av kommunevalget til høsten og stortingsvalget i 2013.

I går ble det kjent at valgkomiteen i Senterpartiet har vraket Sp-veteranen Per Olaf Lundteigen - og innstilt Ola Borten Moe som nestleder og Trygve Slagsvold Vedum som andre nestleder i partiet.

LES OGSÅ: Borten Moe sier ja til å bli nestleder

Men i kulissene jobbes det fortsatt for å få Lundteigen inn i ledertrioen. Buskerud Sp varsler at de vurderer å komme med et benkeforslag under landsmøtet den 18. mars, melder Aftenposten.

Lundteigen vil ikke forskuttere om han kommer til å si ja dersom landsmøtet ønsker ham i toppkløveret.

- Jeg kan ikke være annet enn glad for at jeg er ønsket. Men om jeg vil si ja til et eventuelt lederverv, er noe jeg vil svare på under landsmøtet, sier Lundteigen til VG Nett.

HAR DU TIPS OM NORSK POLITIKK? Kontakt VG Netts samfunnsjournalister her 

LES OGSÅ: Trønder-trøbbel for Sp-kronprins

- Viktig for lagfølelsen

Lederen av valgkomiteen i Senterpartiet, Ivar Odnes, holder fast ved at han mener at Borten Moe er mannen å satse på fremover.

- Borten Moe når et mye bredere publikum enn Lundteigen gjør, selv om Lundteigen også er en politiker som Sp trenger. En første nestleder må ha kvaliteter til å kunne rykke opp til leder av partiet når som helst, og til å virke samlende for partiet. Det føler vi at både Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum har, sier Odnes til VG Nett.

LES OGSÅ: Senterpartiet bøtelegges av Økokrim

Les mer under bildet

UTFORDRER: Per Olaf Lundteigen er glad for at han er ønsket, men vil ikke forskuttere hvordan han stiller seg til en plass i Sps nye ledertrio. Foto: Tore Kristiansen/ VG
UTFORDRER: Per Olaf Lundteigen er glad for at han er ønsket, men vil ikke forskuttere hvordan han stiller seg til en plass i Sps nye ledertrio. Foto: Tore Kristiansen/ VG

Vil kvitte seg med bondestempelet

Odnes sier at han er forberedt på at det vil komme et benkeforslag på Lundteigen.

- Vi har ikke fått noen signaler om det ennå, men vi må være forberedt på at det kommer. Og gjør det det, så ser jeg på det som et sunnhetstegn.

- Det blir sagt at Senterpartiet er opptatt av å få en mer vital profil enn de har i dag. Er Borten Moe et ledd i dette?

- Vi er opptatt av å fremstå som noe mer enn et parti for primærnæringen. Sps politikk handler om så mye mer enn bare det. Og selv om Sp er opptatt av nærmiljøet, er det viktig å huske at nærmiljøet også kan være Grünerløkka og Majorstua, sier Odnes.

I forrige uke varslet Økokrim at de gir partiet 200.000 kroner i bot etter at de bokførte 700.000 kroner fra kraftselskapene Eidsiva og Troms Kraft som partistøtte.

- Vi har vært i et vakuum helt siden pengegavesaken startet å rulle. Nå er Økokrim ferdige med saken, og vi kan legge saken død, sier lederen av valgkomiteen i Senterpartiet, Ivar Odnes.

Tviholder på regjeringssamarbeidet

Borten Moe har tidligere gått hardt ut mot regjeringspartneren Sosialistisk Venstreparti, noe som førte til harde fronter mellom han og partileder Liv Signe Navarsete under landsmøtet for to år siden.

Odnes er ikke bekymret.

- Borten Moe har en egen evne til å skape en lagfølelse innad i partiet. Det har vi vektlagt.

Odnes hevder overfor VG Nett at å sitte i regjering fortsatt er viktig for Senterpartiet - men ikke for enhver pris.

- Nå er det viktig å få på plass en sterk ledertrio, slik at vi kan starte oppbyggingen av et Sp som fortsatt skal sitte i regjering. Det er i regjering vi har evne til å sette dagsorden.

Historisk sett er det ingen automatikk i at nestlederen tar over når lederen av partiet går av.
Da tidligere partileder Åslaug Haga gikk av som partileder i 2009, var det andre nestleder Liv Signe Navarsete og ikke nestleder Lars Peder Brekk som tok over stafettpinnen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks