Hovedinnhold

Sendte bekymringsmelding om Løberg i 2004

MÅTTE GÅ: Liv Løberg måtte trekke seg fra direktør-stillingen ved Laboratoriemedisinsk divisjon på Ullevål sykehus (nå Oslo universitetssykehus) etter to år. Flere var misfornøyd med hennes lederstil, men selv mener hun at hun bare var en tøff leder i en vanskelig situasjon. Foto: Scanpix
MÅTTE GÅ: Liv Løberg måtte trekke seg fra direktør-stillingen ved Laboratoriemedisinsk divisjon på Ullevål sykehus (nå Oslo universitetssykehus) etter to år. Flere var misfornøyd med hennes lederstil, men selv mener hun at hun bare var en tøff leder i en vanskelig situasjon. Foto: Scanpix
OSLO TINGHUS (VG Nett) Elleve toppledere ved Ullevål universitetssykehus signerte en alvorlig bekymringsmelding da Liv Løberg var divisjonsdirektør ved sykehuset.

Fakta om saken

  • I juni 2010 sa Liv Løberg opp stillingen som administrasjonssjef i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) etter VGs avsløring om CV-juks.
  • SAFH godkjenner autorisasjoner til blant annet leger, sykepleiere og tannleger. Løberg ble ansatt høsten 2009 gjennom konsulentfirmaet Management Synergy.
  • Løberg innrømmet å ha forfalsket to engelske og ett norsk vitnemål fra studiesteder som London School of Economics, Queen Mary College i London og Norges Handelshøyskole.
  • Løberg har tidligere hatt en rekke lederjobber som blant annet personalsjef ved Meteorologisk institutt, divisjonsdirektør ved Laboratoriemedisinsk divisjon ved Ullevål universitetssykehus og kontorsjef ved Norges veterinærhøgskole.
  • Løberg har hatt en rekke tillitsverv i Frp. Hun trakk seg fra alle politiske verv etter at triksingen ble kjent. Løberg var vararepresentant til Stortinget for Frp i perioden 2001-2005.
  • Hun er tiltalt for grovt bedrageri, dokumentfalsk og falsk forklaring. Saken startet i Oslo tingrett tirsdag 10. april. og det er satt av ni dager til den.

«Som ansvarlige for både de viktige funksjoner Laboratoriemedisinsk divisjon har for sykehuset og helsevesenet, og de flere hundre ansatte ved divisjonen, kan vi ikke lenger holde oss rolige. Vi er dessverre nødt til å ta opp problemet», står det i brevet med tittelen «Alvorlig melding».

Det ble sendt fra Liv Løbergs toppledergruppe og stab til sykehusledelsen i august 2004 og lagt frem i Oslo tingrett torsdag.

Liv Løberg er tiltalt for bedrageri, forfalsking av dokumenter og for falsk forklaring, og har innrømmet å ha skrytt på seg utdanning hun ikke har.

BAKGRUNN: Helsetopp jukset med CV-en og forfalsket studiebevis

Ikke tillit

Med den imponerende CV-en har Løberg fått flere toppjobber. Hun var divisjonsdirektør ved Ullevål sykehus fra 2002 til 2004.

I brevet blir lederen kritisert av sin egen divisjon for manglende kunnskap om hvordan virksomheten ble drevet, for å ikke lytte til kritikk og for å skape «utrygghet og mistrivsel».

«Hun tar raske avgjørelser i saker hun ikke har satt seg inn i uten å involvere avdelingsledelsen eller nøkkelpersoner», står det, og brevet avsluttes med at de ikke lenger har tillit til henne som leder.

Flere henvendelser

Anita Krosby, tidligere HR-sjef ved Ullevål universitetssykehus, fortalte retten at hun ble kontaktet av flere før brevet ble skrevet.

- Jeg fikk henvendelser direkte fra enkeltledere som ba om råd. De syntes Løberg fungerte dårlig i stillingen. Det var særlig de medisinske lederne som mente at hun ikke i tilstrekkelig grad forsto eller klarte å fremføre det som var avdelingslederens ansvar for leveranse, sa hun.

- Det var også noen som tok kontakt om ting som gikk på økonomi. Det var en forferdelig anstrengt økonomi og tøffe leveransekrav, så det var direkte utsagn på at de undret seg over hvordan hun kunne være økonom.

FALSK: Denne godkjennelsen fra NHH som tilsynelatende gir Liv Løberg rett til å bruke tittelen siviløkonom er ikke ekte.
FALSK: Denne godkjennelsen fra NHH som tilsynelatende gir Liv Løberg rett til å bruke tittelen siviløkonom er ikke ekte.

Måtte gå

Da daværende administrerende direktør Helge Kjersem mottok brevet tok han umiddelbart affære, forklarte han retten.

- Jeg tok henne inn og sa at jeg ikke hadde tillit til henne som leder og at hun ikke kunne bli lenger, sa han via telefon fra Danmark.

Divisjonen Løberg ledet var en av få som i en turbulent tid ikke gikk med underskudd. Hun håndterte et budsjett på 300 millioner.

Kjersem fortalte at han lenge har hatt en oppfattelse av at Løberg hadde vært delaktig i det gode resultatet. Men den er nå endret.

- Hun har vært en tydelig leder og det er andre i ledergruppen som egentlig styrte økonomien og sørget for at det hele fløt så lenge, tror han nå.

- Jeg må si at min oppfattelse av Liv Løberg er at hun er hyggelig, vennlig og fremstår som veldig dynamisk. Men i den settingen hos oss var det ingen substans, sa han, og la til at han hadde vært imponert over CV-en hennes.

- Ikke ansatt igjen

Den tidligere helsetoppen fikk tilbud om å selv si opp jobben, noe hun gjorde. Hun fikk sluttlønn tilsvarende syv måneders jobb, og også andre økonomiske kompensasjoner for blant annet advokatutgifter. Totalt ble det cirka 550.000 kroner.

Etter at hun sluttet som divisjonsdirektør i desember 2004 ble hun likevel tilbudt å fortsette i økonomienheten for å avslutte et prosjekt, noe hun gjorde i et halvt år.

Attesten som Kjersem skrev etterpå hadde en positiv tone og han takket Løberg for «sin store arbeidsinnsats».

- I den attesten har jeg nok undervurdert de personalproblemene og konflikter som var. Jeg er flere ganger blitt ringt opp for referanse og da har jeg svart at jeg ikke ville ansatt henne igjen, sa Kjersem i dag.

- IKKE RELEVANT: Liv Løbergs forsvarer Erling Lyngtveit, her med politiadvokat Susie Langsem Bergstrand, mener bekymringsbrevet ikke er relevant for saken. Foto: Scanpix
- IKKE RELEVANT: Liv Løbergs forsvarer Erling Lyngtveit, her med politiadvokat Susie Langsem Bergstrand, mener bekymringsbrevet ikke er relevant for saken. Foto: Scanpix

- En tøff leder

Flere av de som skrev under brevet vitnet torsdag i retten. De fortalte at de hadde vært frustrert over situasjonen, men ingen hadde hatt mistanker om at Løbergs økonomiske kompetanse ikke holdt mål.

Derfor mener hennes forsvarer, Erling Lyngtveit, at bekymringsmeldingen ikke er relevant i forhold at Løberg er tiltalt for å skrytt på seg en siviløkonom-tittel. I virkeligheten er hun bare offisielt utdannet hjelpepleier.

- Det har ingenting med saken å gjøre, og det er ingen som sier noe om manglende kvalifikasjoner i jobben, det går på lederstil, sier han til VG Nett.

- Dette har vært en tid der det åpenbart var betydelig frustrasjon over at leger skal styres av andre enn leger selv. Dette er et typisk eksempel på dette. Liv Løberg har vært en tøff leder og lagt seg ut med en del av medarbeiderne, hun har holdt budsjetter og fått utlevert bonus for det.

Fornøyd med egen innsats

I går uttalte en tidligere sjef på Norges Veterinærhøgskole at hun hadde stusset over Løbergs økonomikunnskaper, men hun og flere tidligere kollegaer mente Løbergs personaladministrative egenskaper som kontorsjef hadde vært gode.

Tidligere direktør ved Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH), Per Haugum, sa tirsdag at han ikke tror Løberg ville fått jobben som administrasjonssjef om det ikke var for juksepapirene, selvom han mener hun gjorde en grei innsats i jobben.

VG Nett har tidligere skrevet at Liv Løberg selv mener hun har gjort en god jobb i toppstillingene hun har hatt.

- Jeg har gjort tabber, det er helt greit, men jeg vet at jeg har gjort en god jobb, sa hun i retten tirsdag.

- Gruet seg

Advokat Lygtveit sa tirsdag at Løberg innser at hun har gjort noe som er straffbart og tar saken svært tungt.

- Helt siden saken kom opp har dette selvfølgelig vært veldig vanskelig. Hun bebreider seg for at hun har gjort noe så dumt. Det er helt opplagt at hun har gruet seg til rettsaken, men hun har heldigvis hatt mennesker rundt seg, sier han.

Løberg erkjenner straffsskyld for å ha brukt forfalskede dokumenter, men nekter for falsk forklaring til offentlig myndighet og grovt bedrageri.

Hun har forklart at de falske skolepapirene ble laget som en spøk og delt ut på en eksamensfest.

Det var VG som avslørte det omfattende CV-jukset sommeren 2010. For det risikerer hun ubetinget fengsel, samt inndragelse av om lag 3,5 millioner kroner av lønnen hun har fått i jobbene.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks