Hovedinnhold

Seksbarnsmor i tidenes trygdesvindel

** 17 fiktive barnebarn
** Laget falsk autistsønn
** Falsk schizofren datter

Den 60 år gamle kvinnen skal i løpet av 23 år ha svindlet NAV for til sammen 8,2 millioner kroner.
NEKTER SKYLD: Advokat Rolf A. Riderbo forsvarer flere av de tiltalte, og opplyser at de nekter straffskyld. Foto: Robert S. Eik
NEKTER SKYLD: Advokat Rolf A. Riderbo forsvarer flere av de tiltalte, og opplyser at de nekter straffskyld. Foto: Robert S. Eik

Nå er hun tiltalt for en rekke grove trygdebedragerier sammen med to av sine døtre og en av sine sønner.

I tillegg er seks andre kvinner tiltalt i saken - alle de involverte tilhører sigøynermiljøet i Norge.

Både NAV og påtalemyndigheten slår fast at opprullingen er tidenes største trygdesvindel som er avdekket i Norge.

Flere av sakene går for Oslo tingrett denne høsten. Den første saken starter allerede mandag.

- Totalt står de tiltalte bak trygdemisbruk for til sammen 20 millioner kroner, sier politiadvokat Knut Horn.

I hele 23 år skal seksbarnsmoren ha forledet trygdemyndighetene til å få utbetalt 8 278 655 kroner i barnetrygd, uførepensjon, bidragsforskudd, kontantstøtte, fødselsengangsstønad, nedkomststønad, overgangsstønad, hjelpestønad, grunnstønad, og barnetillegg i uførepensjon.

Til VG sier den tiltalte kvinnen at hun er analfabet og at hun hverken kan lese eller skrive.

Nekter skyld

- Jeg har ikke gjort noe galt. Det er rasisme det myndighetene gjør mot meg og mine barn, sier kvinnen til VG.

Påtalemyndigheten mener 60-åringen sammen med sin 30-årige sønn lurte eksperter og helsevesenet slik at de trodde sønnen var sterkt psykisk utviklingshemmet. Som et resultat fikk han diagnosen autist og 576 307 kroner i uførepensjon.

Den 60-årige kvinnen skal ifølge tiltalen også ha rundlurt trygdemyndighetene til å tro at hennes 33-årige datter også hadde en svært alvorlig lidelse. Følgelig fikk datteren diagnosen schizofreni og fikk utbetalt en million kroner i uførepensjon.

Ifølge den alvorlige tiltalen, skal kvinnen ha startet den omfattende svindelen allerede i 1983.

Påtalemyndigheten mener den 60-årige kvinnen da fikk opprettet et fiktivt personnummer til en sønn med navn Lalo. Politiet mener den 60-årige kvinnen klarte å gjøre om sin sønn Lalo til Lola i mars 1990. Etter hvert begynte Lola å få barn. Fra 1998 og frem til 2006 fikk Lola hele åtte barn. Kvinnen er tiltalt for å ha skapt til sammen 17 fiktive barnebarn.

Inn på konto

Alle stønader som trygden utbetalte til den nybakte moren, ble satt inn på kontoen til den 60-årige kvinnen. Årsaken var at Lola angivelig hadde gitt sin mor fullmakt til motta trygden. Noe senere ble 60-åringens datter syk, og fikk etter hvert uførepensjon. Også disse pengene havnet hver måned inn på kontoen til den tiltalte kvinnen.

Denne uføretrygdede kvinnen har aldri eksistert mener norske myndigheter og har nå slettet identiteten fra Folkeregisteret.

Den tiltalte kvinnen avviser på det sterkeste at hun har gjort noe straffbart, og hevder Lola eksisterer. Hun forteller at Lola ikke er hennes biologiske datter fordi hun ble byttet på et sykehus i Nederland rett etter fødselen.

- Det var en veldig hard fødsel med tang, og jeg fikk ikke se min datter på to døgn. Jeg forsto med en gang at det ikke var mitt barn da jeg fikk henne hos meg. Babyen var mye mindre enn mine andre barn. Men jeg holdt hemmeligheten for meg selv og valgte å oppdra henne som min egen datter, sier den tiltalte kvinnen til VG.

Nekter straffskyld

Advokat Randulf A. Riderbo forsvarer flere av de tiltalte blant annet moren og den tiltalte sønnen. Han opplyser at samtlige involverte har hele tiden nektet skyld.

- I saken mot sønnen går det frem at myndighetene har fått tips fra personer i rom-miljøet. Skulle man legge til grunn alt det som blir sagt i sigøynermiljøet om hverandre så ville man få mange opplysninger som i ettertid kan vise seg ikke å stemme, sier Riderbo.

Han setter saken i sammenheng med konfliktene i sigøynermiljøet de siste årene.

- Det er jo flere saker som har utgangspunkt i disse stridighetene. Flere av dem er startet som følge av tips fra rivaliserende deler av sigøynermiljøet, sier Riderbo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks