Hovedinnhold

Ballo om scientologitestene: - Horribelt og skadelig

(VG Nett) Destruktivt, depresjonsfremkallende og ren svindel er noen av ordene stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo tar i bruk når han ser testene VG Nett har tatt hos Scientologikirken.

Denne saken handler om:

Scientologikirken i Norge

  • Scientologibevegelsen ble grunnlagt i 1951 som et alternativ til psykoterapi av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard (1911-1986)
  • I 1953 valgte Hubbard å omdefinere den til en religiøs bevegelse, angivelig for å unngå å betale skatt.
  • Etablert i Norge i 1977.
  • Ifølge organisasjonen har de per i dag er rundt 200 aktive medlemmer i Norge.
  • Scientologene anslår at omkring 8.000 personer i Norge har benyttet seg av deres tilbud.
  • På verdensbasis mener bevegelsen å ha rundt 10 millioner medlemmer.
  • Kritikere hevder at det egentlig bare er en håndfull aktive medlemmer i Norge og mellom 150.000 og 350.000 medlemmer i hele verden.
  • Kritikerne har karakterisert scientologikirken som en uærlig kommersiell organisasjon, en kult som trakasserer kritikere og misbruker medlemmer. Dette siste er basert på at medlemmer ofte må kjøpe stadig nye og dyre kurs, bøker og tester fra kirken.

Han har i sin bok som ble lansert lørdag skrevet om sin datter Kajas selvmord. Hendelsen fant sted bare timer etter at hun tok samme type test som VG Netts tre journalister har tatt.

På grunnlag av de besvarte spørsmålene, fikk VG Netts medarbeidere blant annet høre at de var deprimerte, nervøse, uansvarlige og tilbaketrukne.

Alle tre ble anbefalt å ta et kurs i Scientologikirken til 585 kroner.

Les hele saken:VG Netts journalister tok scientologi-test

- Kurset kan veldig sterkt anbefales. Jeg vet ikke om noe annet som kan gjøre det bedre uten å tilføre kjemikalier, sa scientologen til journalist Marianne Vikås.

Alle tre oppsøkte scientologene med eget navn, men fortalte ikke at de var journalister. Det ble brukt skjult opptak for å dokumentere samtalene.

*Hør Scientologikirken vurdere Stian Eisenträger her

*Hør Scientologikirken vurdere Marianne Vikås her

*Hør Scientologikirken vurdere Francis Peter Lundh her
(Alle innslagene er redigert på grunn av samtalenes lengde. Link til samtalene i sin helhet finnes på bunnen av saken)

- Destruktivt

Stortingspolitiker og lege Olav Gunnar Ballo reagerer på at alle tre journalistene blir fortalt at de er personer med til dels store personlige problemer, til tross for at det bevisst ble gitt helt forskjellige svar på den omstridte personlighetstesten.

- Først så gjør du folk syke, og så sier du at de eneste som kan hjelpe deg er vi, for vi har de kursene som gjør at du kan bli frisk igjen. Det er helt destruktivt, sier Ballo til VG Nett.

Har du en historie du ønsker å fortelle om Scientologi-bevegelsen?Kontakt VG Netts journalister her

SV-eren snakker engasjert når han sitter med testene til journalistene tegnet opp på grafer foran seg, mens han hører lydopptak av samtalene med scientologene.

LES OGSÅ:VG Netts journalister tok scientologi-test

- Absurd

Den ene halvtimeslange samtalen ender opp med at VG Netts journalist får fremsatt to alternativer på vedkommendes til da ukjente problemer: Kjemikalier eller kirkens kurs.

- Dette er jo helt absurd! Det han gjør her er å manipulere frem en depresjon hos folk. Jeg vil jo tro at mange vil tenke at: «Jeg visste ikke at jeg var spesielt deprimert», sier Ballo

DEPRESSIV: Journalist Francis Peter Lundh svarte bekreftende på spørsmål om depresjon da han tok den omstridte personlighetstesten til Scientologikirken. Hans personlighet havner i delen som kalles «uakseptabelt nivå». Foto:
DEPRESSIV: Journalist Francis Peter Lundh svarte bekreftende på spørsmål om depresjon da han tok den omstridte personlighetstesten til Scientologikirken. Hans personlighet havner i delen som kalles «uakseptabelt nivå». Foto:

etter å ha hørt opptaket.

Han føler seg sikker på at scientologenes tilbakemelding til datteren timene før selvmordet var den utløsende årsaken. I brevet som ble funnet på hybelen sto det «Unnskyld. Jeg er så glad i dere, men det er ingenting jeg kan gjøre».

- Hvorfor sa hun at det var ingenting hun kunne gjøre? Det er også slik jeg har forestilt meg det - at de alternativene og de behandlingstilbudene hun fikk ikke var virkelige alternativ for henne. Og når hun scorer så dårlig på testen at hun nærmest skulle være en levende død, så kunne hun ikke se noen utvei på noe. Det fantes ikke noen løsninger for henne, sier Ballo.

LES OGSÅ:Rekrutterer unge til Scientologi med stress-test

Gjenstand som ikke lever

Av VG Netts tre journalister som gjennomførte den omstridte scientologitesten, som stiller spørsmål om depresjoner og personlige følelser, svarte to ærlig ut fra eget ståsted, mens

RESULTAT: Journalist Marianne Vikås ble fortalt at hun hadde en god del nerver og depresjon, og at dette gjorde utslag på forholdet til andre mennesker. Hun ble karakterisert som svært uansvarlig, med stor mangel på harmoni. Foto: Foto:
RESULTAT: Journalist Marianne Vikås ble fortalt at hun hadde en god del nerver og depresjon, og at dette gjorde utslag på forholdet til andre mennesker. Hun ble karakterisert som svært uansvarlig, med stor mangel på harmoni. Foto: Foto:

en svarte bevisst bekreftende på spørsmål om depresjon.

«Her har du en gjenstand som ikke lever. Nede her» sier den ene scientologen til den angivelig deprimerte journalisten mens han pekte på journalistens resultater av testen.

- Hvis det er den type formulering Kaja også ble møtt med, at du befinner deg her nede og da er du en gjenstand som ikke lever ... altså om man tar noe sånt på alvor, at man der og da er død og ikke har noen egenverdi så er det helt forferdelig, sier Ballo.

LES OGSÅ:Kirken: - Testen har aldri drevet noen til selvmord

Kurs til 585 kroner

Selv om VG Netts journalister som antatt fikk forskjellige grafer, ble alle derimot tilbudt samme type konklusjon: alle trengte scientologikirkens introduksjonskurs til 585 kroner.

- Det betyr jo at denne testen er bortkastet, for uansett hvordan du har det vil man be deg betale 500 kroner, for så betale 5000 kroner, for så betale 10.000 kroner, for til slutt å havne i et økonomisk uføre. Dette oppfatter jeg som ren svindel som spiler på folks selvusikkerhet og opplevelse av å komme til kort, for å utnytte dem for alt det er verd, sier Ballo.

Han mener man bør se på lovligheten av enkelte sider av driften til scientologikirken. Den journalisten som gikk til scientologene med angivelige depresjoner ble sterkt frarådet antidepressiva, selv om journalisten sa at vedkommende vurderte det.

- Det å forby noe man ikke liker er vanskelig, og man skal strekke seg veldig langt. Det som er farlig er at det skjer i skjul, der man søker i et en-til-en forhold der man søker etter å hjernevaske noen. Om det som sådan betyr at man skal forby i noe de kaller et trossamfunn er en vanskeligere debatt, men et forbud mot den type aktivitet som åpenbart fører folk på avveie, det fremstår som rimelig. Dere avslører jo akkurat hva som skjer i de samtalene og det mener jeg er helt horribelt,

UNDER NORMALEN: Journalist Stian Eisenträger fikk i sin personlighetsanalyse beskjed om at han var svært uansvarlig, samt nervøs og deprimert på «et uakseptabelt nivå». Foto:
UNDER NORMALEN: Journalist Stian Eisenträger fikk i sin personlighetsanalyse beskjed om at han var svært uansvarlig, samt nervøs og deprimert på «et uakseptabelt nivå». Foto:

sier Ballo.

- Hadde ikke noe med selvmordet å gjøre

VG Nett har gjentatte ganger bedt pressetalsmann for Scientologikirken i Norge, Matthias Fosse, om tilsvar på Ballos knallharde kritikk av kirkens praksis. Fosse ønsker imidlertid kun å gi en generell uttalelse av kirkens posisjon.

- Scientologikirken føler med familien til Kaja for det tragiske tapet de har lidd. Det er naturlig for en forelder som mister et barn å søke etter svar på hva som har skjedd. Som vi har sagt mange ganger tidligere; svarene ligger ikke hos oss i dette tilfellet, sier Fosse.

Les alle VG Netts spørsmål her
Les tilsvaret fra Scientologikirken i sin helhet her

Han er dypt uenig i at den utløsende årsaken til selvmordet var personlighetsanalysen.

- Scientologikirken hadde absolutt ingenting å gjøre med denne unge kvinnens beslutning om å ta sitt eget liv. Vi er lei oss for det tapet familien har lidd, men denne unge kvinnen var aldri et medlem av Scientologikirken og deltok aldri på noen av kirkens aktiviteter. Politiet i Frankrike undersøkte saken nøye og konkluderte med at kirken ikke hadde gjort noe galt eller vært involvert på noen måte.

Han mener at kirken er til for å hjelpe de som trenger det.

- Scientologikirken er her for å hjelpe folk. Den hjelper gjennom kampanjer som tar for seg sosiale onder som stoffmissbruk, lese og skrivevansker, kriminalitet og brudd på menneskerettigheter.

*Hør Francis Peter Lundhs personanalyse i sin helhet her

*Hør Stian Eisenträgers personanalyse i sin helhet her

*Hør Marianne Vikås' personanalyse i sin helhet her

LES OGSÅ:Er ditt liv en konstant kamp for å overleve?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks