Hovedinnhold

Norsk politi vil tvinge Thue Jensen til å forklare seg

<p>NEKTER AVHØR: Danske Flemming Thue Jensen nekter å gi avhør til politiet. Han hevder å vite hvem som står bak mordbrannen som tok livet av 159 personer på Scandinavian Star for snart 26 år siden. FOTO: Anders Rye Skjoldjensen, POLFOTO, STELLA PICTURES og Tor Arne Dalsnes / SCANPIX</p>

NEKTER AVHØR: Danske Flemming Thue Jensen nekter å gi avhør til politiet. Han hevder å vite hvem som står bak mordbrannen som tok livet av 159 personer på Scandinavian Star for snart 26 år siden. FOTO: Anders Rye Skjoldjensen, POLFOTO, STELLA PICTURES og Tor Arne Dalsnes / SCANPIX

Norsk politi vil be dansk politi om å få gjennomføre et såkalt rettslig avhør av den tidligere sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen.

Denne saken handler om:

Det betyr ifølge politiet at Thue Jensen vil bli avhørt i retten der han har møteplikt og må fortelle norsk politi hvem han mener å vite står bak mordbrannen ombord på Scandinavian Star som tok livet av 159 personer i 1990.

Den tidligere danske sjøfartsinspektøren nektet torsdag også å la seg avhøre av dansk politi. Tidligere har han også nektet avhør hos norsk politi.

– Dersom Thue Jensen mener å vite hvem som er gjerningspersonen(e) for brannen på Scandinavian Star, forventer politiet at han oppgir disse. Det vil følgelig være naturlig å be om en grundig redegjørelse, slik at politiet får mulighet til å undersøke substansen i dette, sier etterforskningsleder for Scandinavian Star-prosjektet ved Oslo Politidistrikt, Terje Bechmann Dahl.

Ukjent for politiet

Det er politiet i Oslo som har bedt dansk politi om å avhøre den pensjonerte inspektøren etter at han mistenker to konkrete besetningsmedlemmer i å stå bak brannen som tok livet av 159 personer på Scandinavian Star i 1990.

– Det er to personer som står bak, jeg har lagt dem opp på en tallerken. Jeg vet hvem de er, men ingen får meg til å sette navn på dem. Det er det politiets jobb å følge opp, har Thue Jensen tidligere sagt til VG.

– Vi har snakket med ham, og han ønsker ikke umiddelbart å la seg avhøre av dansk politi, sier visepolitiinspektør Jens Møller ved Københavns Politi torsdag.

Pårørende: Forstår ikke hvorfor dette kommer nå

Thue Jensen har sagt at han ikke har tillit til norsk politi, og at det er grunnen til at han ikke vil la seg avhøre av dem. I stedet er han villig til å svare på spørsmål fra den norske granskningskommisjonen, som er nedsatt av Stortinget.

Bakgrunn: De uløste gåtene etter «Scandinavian Star»-katastrofen

Ifølge norsk politi er informasjonen den tidligere sjøfartsinpektøren som var ombord på Scandinavian Star i dagene rett etter brannen, ukjent for dem.

Se stor VG-spesial med filmer, grafikk og analyser: Mysteriet Scandiavian Star

– At han i lang tid skal ha visst hvem gjerningsmannen er, er ikke noe politiet har vært kjent med, og vi ønsker selvsagt å få vite mer om det. Da vil vi be om hans forklaring, sa etterforskningsleder Terje Bechmann Dahl ved Oslo Politidistrikt til VG tidligere denne uken.

Tidligere dansk toppsjef klar for avhør

Den tidligere sjøfartsinspektøren var mandag innkalt til et lukket møte med sekretariatet til den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen etter dødsbrannen. Kommisjonsleder Frank K. Olsen understreker imidlertid at møtet med Thue Jensen ikke har noen sammenheng med det ordinære kommisjonsmøtet samme dag.

– Det ordinære kommisjonsmøtet har vært berammet lenge, og er noe vi gjør i slutten av hver måned, sier Olsen til VG.

Tidligere sjef for danske Søfartstyrelsens opklaringsenhed, Knud Skaareberg Eriksen, hevdet også tidliger denne uken at han ga norsk politi fire navn på mulige gjerningsmenn bak Scandinavian Star-brannen.

– Men de (det norske politiet) gadd ikke engang å skrive dem ned, sier Knud Skaareberg Eriksen til avisen Informationen.

Han er imidlertid villig til å møte norsk politi og gi sine opplysninger på nytt, dersom han blir spurt.

– Ja, hvis de vil snakke med meg, møter jeg dem gjerne sier han til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks