Hovedinnhold

«Scandinavian Star»-ildsjel får pris

MISTET KONA: Jan Harsem, leder av Støttegruppen for de etterlatte etter «Scandinavian Star». Foto: ESPEN BRAATA
MISTET KONA: Jan Harsem, leder av Støttegruppen for de etterlatte etter «Scandinavian Star». Foto: ESPEN BRAATA
Tirsdag blir den årlige Zola-prisen delt ut til Jan Harsem fra Asker.

Denne saken handler om:

«Han får prisen for sin innsats for skadelidte, ny gransking og etterforskning etter mordbrannen på «Scandinavian Star» i 1990. Og fordi han i to tiår har gjort en betydelig innsats for bedre sjøsikkerhet og støtte til skadelidte i sin alminnelighet», skriver Zola-foreningen i en pressemelding.

Harsem er takknemlig.

- Det var veldig rørende å få vite om denne prisen, sier han til VG.

Jan Harsem mistet kona i ulykken. Selv reddet han og sønnen Halvor (1) livet. Les den dramatiske historien her (krever innlogging).

- Deler med mange

- Jan Harsem snudde en personlig tragedie til et aktivt samfunnsengasjement for rettssikkerhet og menneskeverd, sier Zola-prisens styreleder Petter Mejlænder.

Han legger til at Harsem får prisen som representant for alle som har engasjert seg for videre gransking og etterforskning av «Scandinavian Star».

- Dette er en pris jeg deler med de mange som har gjort en jobb for gjenopptakelse og for sjøsikkerhet. Jeg vil også takke VG for den omfattende omtalen av saken det siste året. I tillegg vil jeg takke Jan Bøhler for å ha reist en politisk debatt som har fått bred politisk tilslutning, sier Harsem.

Overrekkelsen skjer tirsdag.

Går til uredde

Zola-prisen, som i år deles ut for sekstende gang, gis til personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold i Norge som truer grunnleggende verdier i det norske samfunn: menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet, heter det i pressemeldingen.

I fjor gikk prisen til filmskaper Margreth Olin. Blant andre tidligere vinnere finner man Amal Aden, Erling Borgen, Gunnar Stålsett og Kadra Noor.

VG har i en rekke artikler omtalt forhold rundt «Scandinavian Star»-ulykken og etterforskningen av brannene. Les alt om ulykken her.

Her kan du lese sønnen Halvor Harsems egen beretning om hvordan det var å miste moren sin i den dramatiske brannen.

Les mer om bakgrunnen for Zola-prisen her.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks