Hovedinnhold

Tar opp «Scandinavian Star» i Stortinget

ØNSKER GRANSKING: Jan Bøhler(AP) mener alle steiner må snus i Scandinavian Star-saken. Han har tidligere gått ut med krav om gansking. - Signalene jeg fikk da, var positive, sier han. Foto: Helge Mikalsen
ØNSKER GRANSKING: Jan Bøhler(AP) mener alle steiner må snus i Scandinavian Star-saken. Han har tidligere gått ut med krav om gansking. - Signalene jeg fikk da, var positive, sier han. Foto: Helge Mikalsen
Stortingsrepresentant Jan Bøhler (AP) vil ha debatt om «Scandinavian Star» i Stortinget.

Denne saken handler om:

I dag leverer Bøhler interpellasjonen som debatteres om tre uker.

- Nasjonalforsamlingen må inn i den største mordbrannen vi har hatt, fordi det stadig er kommet nye opplysninger og spørsmål siden Stortinget behandlet den på 1990-tallet. Det er behov for at alle steiner snus. Det må til for at mange overlevende og etterlatte skal komme videre. Jeg ønsker en grundig gjennomgang av erfaringene med saken og hvordan vi kan lære av dem, sier Bøhler.

Dødsbrann

Fergen mellom Oslo og Frederikshavn brant natt til 7. april 1990. 159 mennesker omkom. 132 av dem var norske. Det ble raskt klart at en tidligere dømt brannstifter var blant de døde. Han ble politiets eneste mistenkte i saken som ble henlagt etter bevisets stilling 11. mars 1991.

Uavklart

Siden er saken kommet opp igjen gang på gang. For mange etterlatte og overlevende er det fortsatt altfor mange ubesvarte spørsmål i saken. Både i Norge og Danmark er alle gjenopptagelsesbegjæringer avvist av riksadvokatene i de to land. Dødsbrannen foreldes som kriminalsak 7. april 2015.

Politigruppe

GJENNOMGANG: Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold mottok 12.april gjenopptagelsesbegjæringen fra Stiftelsen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTBScanpix
GJENNOMGANG: Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold mottok 12.april gjenopptagelsesbegjæringen fra Stiftelsen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTBScanpix

En gruppe med åtte medarbeidere fra Kripos, Oslo Politidistrikt og Økokrim gjør nå en grundig vurdering av politiets arbeid med saken. Det er politimester Hans Sverre Sjøvold som er oppdragsgiver. Han ønsker en gjennomgang før det tas en avgjørelse om etterforskningen skal gjenopptas. Ny etterforskning er et krav fra Stiftelsen Etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

Vil ha gransking

Samtidig krever Støttegruppen for etterlatte og overlevende gransking av myndighetenes håndtering av saken. Dette kravet ble sendt regjeringene i Norge, Sverige og Danmark i april. I Norge er dette kravet behandlet av Justisdepartementet og sendt videre til politisk ledelse som avventer politiets undersøkelser.

Politisk gjennomgang

- Spørsmålet er om politiske myndigheter også bør gå igjennom sine deler av saken og gjøre nye undersøkelser av det man har hatt overordnet ansvar for - slik Støttegruppen ønsker, skriver Bøhler i interpellasjonen.

TRAGEDIE: 159 mennesker døde da «Scandinavian Star» brant 7.april 1990. Foto: CHRISTIAN FOUGNER
TRAGEDIE: 159 mennesker døde da «Scandinavian Star» brant 7.april 1990. Foto: CHRISTIAN FOUGNER


Han ønsker å vite hva justisministeren mener om saken. Et initiativ til gransking eller nye undersøkelser, vil måtte komme fra justisminister Anders Anundsen.

- Det har i den senere tid igjen kommet nye opplysninger og spørsmål i media, og i rapporter og brev fra Stiftelsen og Støttegruppa. Det er viktig at Stortinget får vite hvordan regjeringen vil arbeide videre med saken, sier Bøhler.

Overordnede linjer

Stortinget har vært innom «Scandinavian Star» tidligere. Daværende handels- og sjøfartsminister Kaci Kullmann Fice (H) redegjorde for Stortinget i 1990. I 1992 kom en stortingsmelding om «Scandinavian Star» og hvilke konsekvenser den daværende regjerningen mente fergebrannen burde få.

Dette er mange år siden og fortsatt kommer saken opp på nytt - gang på gang. Det er en av grunnene til at Jan Bøhler nå mener tiden er moden for en bred drøfting blant landets folkevalgte.

- Det er behov for at Stortinget får et nærmere bilde av saken. Det er en grunn til den kommer opp igjen og igjen. Stortinget må se på de overordnede linjene og bidra til at alle steiner snus. Så lenge det ikke skjer, vil det stadig kunne dukke opp nye spørsmål og spekulasjoner som gjør at saken forsetter å være en verkebyll og et åpent sår for overlevende og etterlatte, sier Bøhler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks