Hovedinnhold

SAS-streiken avblåst

<p>ENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide opplyste natt til torsdag at partene i SAS og fagforeningene har kommet til enighet.</p>

ENIGHET: Riksmekler Nils Dalseide opplyste natt til torsdag at partene i SAS og fagforeningene har kommet til enighet.

Geir Molnes, VG
RIKSMEKLERENS LOKALER (VG) Natt til torsdag kom partene til enighet.

Denne saken handler om:

Norsk Flygerforbund og Parat har kommet til enighet med SAS og NHO om en ny tariffavtale.

– Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, uttaler forhandlingslederne i en pressemelding.

Bakgrunn: SAS-piloter truer med streik

Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund mener den endelige avtalen er tilnærmet likt det de ga SAS i helgen.

– Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

Kreftsyke Jørn rammet av SAS-kaos– Jeg har ikke tid til å vente

Slik påvirkes trafikken

Ifølge E24 vil de rundt 100 flyvningene torsdag som ble innstilt, forbli kansellert. Flyselskapet regner med at trafikken vil gå som normalt fra 14-tiden. 

– Vi er svært glade for at vi har fått en treårig avtale med de norske pilotforeningene som er på linje med de avtalene vi har signert de siste ukene med pilotforeningene i Sverige og Danmark. Så dette er svært positivt og noe som gjør at vi nå kan se fremover, sier Tonje Sund, pressekontakt i SAS, til VG torsdag morgen.

Selskapet sier de nå jobber på spreng med å få flytrafikken til å gå som normalt, men at gårsdagens kanselleringer fortsatt vil få konsekvenser for reisende i dag.

– Det vil være noen forsinkelser utover dagen. Vi anbefaler reisende som har billetter på ikke-innstilte fly til å dukke opp på flyplassen som vanlig. De som har billetter til kansellerte fly burde ikke dukke opp, men heller ta kontakt med kundeservice, enten på telefon eller sosiale medier, slik at vi får hjulpet dem med ombooking.

VG har mottatt flere tips fra SAS-kunder som ventet i flere timer uten å komme gjennom til SAS' kundetelefon. Flyselskapet sier de øker bemanningen på kundeservicekanalene sine. 

– Dette var og er en ekstraordinær situasjon med stor pågang og det ble dessverre lange ventetider. Det beklager vi.

Stod langt fra hverandre

Arbeidstagersiden trekker fram tre elementer som viktige for avtalen. Dette er at den sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen, at man i hovedsak skal kunne ta ferie innenfor skoleferien, og at det blir en lønnsøkning på seks prosent over tre år.

– Utgangspunktet var at vi stod ganske langt fra hverandre, men på grunn av en god prosess har vi klart å komme i havn med en treårig avtale. Det er vi veldig fornøyd, og vi er veldig fornøyd med at vi har klart å unngå en streik i morgen, sier forhandlingsleder Marianne Hernes til VG.

– Hva er de viktigste endringene som har skjedd gjennom forhandlingene?

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj på endringene, men vi er veldig fornøyd med at vi har fått en avtale som er på linje med andre foreninger i andre land, sier Hernes.

Hun forteller om komplekse forhandlinger, og mener dette er grunnen til at det tok så lang tid før partene kom til enighet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks