Hovedinnhold

Slik unngår de samlivsbrudd

Psykolog: - TV og internett stjeler mye sex

(VG Nett) Kine Dalen og Anders Sørensen mener en god dialog er avgjørende for å takle utroskap og hindre samlivsbrudd. De får støtte av samlivsterapeut Nils Astrup.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Man må snakke om det som har skjedd og finne den beste løsningen. Det er viktig å ordne opp på en ordentlig måte, sier Kine Dalen til VG Nett.

Hun har vært sammen med Anders Sørensen i seks år. De synes det er oppsiktsvekkende at nær annethvert ekteskap ender i skilsmisse og at 10.200 par skilte seg i fjor.

Paret forteller at de har det veldig godt i lag, og at de prioriterer fjellturer og reiser til utlandet for å stimulere forholdet.

- Også er vi flinke til å si at vi er glade i hverandre, sier Anders.

VGTV: - Kunne dere tilgitt utroskap? 

- Kunne tilgitt utroskap

Forskning viser at om lag 50 prosent av tilfellene med utroskap ender med samlivsbrudd, skriver VG.

Anders mener det er mulig å tilgi utroskap.

- Ja, det kunne jeg absolutt. Man trenger ikke veldig mye for å tilgi utroskap. Egentlig trenger man bare å være glad i dama, sier Anders.

- Koser med hverandre

Nærhet er en av suksessoppskriftene bak det 40 år lange forholdet til Joakim og Hege Bang. Paret forteller at det er viktig å pleie forholdet.

- Vi gjør mest mulig ting sammen og vi koser med hverandre. Dessuten er vi stort sett glad i de samme tingene, og vi reiser både til fjells og utlandet, sier Joakim.

- Vi har respekt for hverandre, legger Hege til.

Både Joakim og Hege mener det er viktig å kjempe for forholdet selv i vanskelige stunder, og de er klare på at de kunne tilgitt utroskap.

Anine Herkönen og Jørgen Reinholdtsen er også opptatt av å respektere hverandre. De mener det er for lettvint å gå hvert til sitt når man møter motgang.

- Det er litt for lett. Til en viss grad bør man gi jernet for at forholdet skal fungere. Man skal ikke holde på hvis det ikke er noe håp, men man må gi det et forsøk og vel så det.

KLAR TALE: Ifølge samlivsterapeut Nils Astrup er det bare et spørsmål om tid før forelskede par opplever motgang. Men med enkle grep kan man avverge samlivsbrudd, sier han. Foto: Privat
KLAR TALE: Ifølge samlivsterapeut Nils Astrup er det bare et spørsmål om tid før forelskede par opplever motgang. Men med enkle grep kan man avverge samlivsbrudd, sier han. Foto: Privat

- Alt vil ikke være rosenrødt

Samlivsterapeut Nils Astrup mener at ord som «respekt» og «nærhet» er viktig for at et parforhold skal fungere. Han mener det bare et spørsmål om tid før forelskede par opplever motgang. Men med enkle grep kan man avverge samlivsbrudd, sier han.

- Alt vil ikke alltid være rosenrødt i et parforhold, og motgangen vil komme på et eller annet tidspunkt. Men fortvil ikke, kjærligheten kan bevares, forteller samlivsterapeut Nils Astrup.

Det bør være gode nyheter for nordmenn som sliter med parforholdet. Nær annethvert ekteskap ender i skilsmisse og i fjor skilte hele 10.200 norske par seg.

Psykolog Grethe Nordhelle mener nordmenn er for opptatt av seg selv og for lite opptatt av å investere i forholdet.

Psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen synes mange er egoistiske i sitt syn på parforholdet. Sammen med psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran har han utformet åtte punkter som forteller hvordan og når det er fare for at samlivet slår sprekker.

Faresignalene kan du se i grafikken til høyre i denne artikkelen:

Samlivsterapeut Nils Astrup er klar på at det finnes måter å redusere skilsmissestatistikken, og at kjærligheten kan blomstre i lang, lang tid ved hjelp av enkle grep.

Han har listet opp åtte punkter som kan være nyttige, både i et godt og i dårlig forhold:

** Innse at motgangen kommer

Alt vil ikke alltid være rosenrødt i et parforhold. Derfor er det viktig å innstille seg på at motgangen vil komme. Et samliv består av opp- og nedturer, så ikke bli deprimert når det butter i mot. Man kommer lettere gjennom motgangen hvis man innser og aksepterer at den kommer på et tidspunkt.

** Vis respekt for hverandre

Man kan ikke alltid være enig om alt. Respekter at dere har ulike holdninger og at dere ser forskjellig på ting. Det er viktig å anerkjenne at en sak kan sees på forskjellige måter uten at det blir et problem for forholdet.

** Ha en god dialog
Det er en forutsetning for et godt forhold. Bruk dialogen aktivt. Ikke vær redd for å snakke om de vanskelige tingene. Gode kommunikasjonsteknikker kan læres for lettere å komme gjennom de kompliserte temaene.

** Gå på samlivskurs

Forholdet må ikke være på bristepunktet for å oppsøke samlivskurs. Her kan man ta vare på forholdet og lære gode måter å kommunisere på. Hvis man forstår hva som skjer mellom partene når de negative følelsene aktiveres, så har man en god mulighet til å gjøre noe med det.

NY SERIE: I lørdagens VG kan du lese de første sakene i den nye serien om samlivsbrudd. Foto: Faksimile
NY SERIE: I lørdagens VG kan du lese de første sakene i den nye serien om samlivsbrudd. Foto: Faksimile

** Sørg for positive møtepunkter

Det er fire mulige møtepunkter i løpet av en dag som kan avgjøre om man får en hyggelig eller mindre hyggelig dag med partneren. Start det første møtet, som er morgenen, med å si «God morgen, har du sovet godt?». Ønsk hverandre en fin dag når dere går på jobb, og spør om dagen har vært fin når dere kommer hjem igjen. Når lyset skal slukkes for kvelden, er det viktig å trekke frem en hyggelig ting om hverandre.

** Finn en felles interesse

Det er stimulerende for forholdet å finne noe å være sammen om, enten det er å seile eller å gå på kino. Ser man en morsom film sammen, vil det stimulerer humoren. Det vil igjen stimulere til fysisk kontakt fordi man ønsker å ta på hverandre.

** Gi hverandre nærhet

Det er viktig å møte hverandre på det fysiske plan. Nærhet er avgjørende, så ta på hverandre og gi hverandre en klem. Man må gjerne ha sex. Møt partneren med vennlighet, og se vedkommende inn i øynene og smil. Ofte blir gamle mennesker deprimert fordi de ikke opplever nærhet.

** Legg strategier

Vær bevisst på hva dere vil med forholdet og hvordan dere skal få det til. Bli enige om ting som hvor feriene skal legges og hvem som skal passe barna i helgen. Kanskje avtaler dere å spille monopol sammen hver torsdag? Legg strategier og ha dette som et felles prosjekt. Hvis ikke kan den ene gå hit og den andre dit.

VG Nett-leser:
«Det er klart at barn på ulike måter sliter etter en skilsmisse. Alle parter, også de som skiller seg blir merket av dette livet ut.»
Diskutér samlivsbrudd her! 

ADVARER MOT FACEBOOK: Psykolog Trine Eikrem mener man bør være varsom med å sitte på internett og se på TV om kvelden. Foto: Marius Knutsen
ADVARER MOT FACEBOOK: Psykolog Trine Eikrem mener man bør være varsom med å sitte på internett og se på TV om kvelden. Foto: Marius Knutsen

- TV og internett stjeler mye sex

Psykolog Trine Eikrem mener at det er viktig å lytte til, vise interesse for og bry seg om partneren for at parforholdet skal fungere. I tillegg nevner hun at det er avgjørende å være raus med positive tilbakemeldinger.

For mye TV og internett kan derimot være ødeleggende for forholdet, sier hun.

- Det stjeler mye sex. Hvis man blir sittende på Facebook til langt på natt, så er man for trøtt til å ha sex. Det er viktig å vise at man prioriterer hverandre, i stedet for å sitte foran hver sin datamaskin.

Eikrem mener det er vanskelig å si hvor ofte man bør ha sex, men understreker at det er en naturlig og viktig del av et forhold.

- Man kan ikke hoppe i senga og tro at det løser alle floker. Nærhet, enten det er sex eller om man ser en film sammen, er imidlertid viktig å prioritere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks