Hovedinnhold

Sametinget vil ha lokalkontor i New York

Frp: - Da får vi kutte pengestøtten

SKUFFET: Vibeke Larsen i Sametingsrådet, som vil ha en direkte kanal til FN. Foto: SAMETINGET
SKUFFET: Vibeke Larsen i Sametingsrådet, som vil ha en direkte kanal til FN. Foto: SAMETINGET
(VG Nett) Sametinget skal bruke en million kroner på å få kontor i New York. De er misfornøyd med norsk samepolitikk.

- Vi ønsker oss en direkte kanal til FN, sier medlem av sametingsrådet Vibeke Larsen (Ap) til den samiske avisen Ávvir ifølge NRK.

- Vanskelig å få gjennomslag i Norge

Avisen skriver at sametingsrådet i forslaget til revidert budsjett ønsker å bevilge 1 million kroner til lokalkontoret i den amerikanske millionbyen.

Sametinget skal være misfornøyd med den rødgrønne regjeringens samepolitikk, og vil derfor sette sin lit til FN for å fremme sine saker.

- Overfor regjeringen er det vanskelig å få gjennomslag for samiske saker. Derfor er det viktig at vi har en egen kanal til FN-systemet, sier Larsen.

Hun er en av fem medlemmer i sametingsrådet, som står for Sametingets daglige politiske virksomhet.

Same-statsråden: - Merkelig

Larsen misliker blant annet regjeringens håndtering av arbeidet med mineralloven, bruddet i årets reindriftsforhandlinger og utvidelsen av nasjonalparker i samiske områder.

Statsråd Rigmor Aasrud (Ap) har det helhetlige ansvaret for den rødgrønne regjeringens samepolitikk. Hun forstår lite av kritikken fra sametingsrådet.

- Dette synes jeg er merkelig. Vi har satset offensivt på å tilrettelegge for en god samepolitikk. Vi er vel kanskje det landet i verden som bruker mest penger på urfolksarbeid. Samtidig registerer jeg at det er noen enkeltsaker hvor vi ikke har kommet til enighet, sier Rigmor Aasrud til VG Nett.

Aasrud sier hun ikke vil blande seg inn i pengebruken til Sametinget.

- At de etablerer et lokalkontor i New York vil ikke påvirke vår politikk. Men jeg har tiltro til at Sametinget bruker penger på den måten de mener er mest fornuftig, sier Aaasrud.

Sametingspresident Egil Olli sier til VG Nett at han oppfatter at formålet med lokalkontoret er å komme tettere på FN i forbindelse med en urfolkkonferanse som skal være i New York i 2014.

Frp: - Har for mye penger

Frps Tord Lien mener Sametingets ønske om å etablere lokalkontor er greit å vite om før budsjettbehandlingen.

- Dette er i alle fall et klart bevis på at Sametinget har for mye penger. Nå kan vi forberede oss på å slanke budsjettet til Sametinget foran høstens budsjettbehandling, sier Tord Lien til VG Nett.

Lien forstår lite av hva lokalkontoret i New York skal drive med.

- Dette viser jo problemet med å ha et folkevalgt organ utenfor de reelle demokratiske prosessene i Norge. Jeg har litt vanskelig for å se hva slags rolle et sånt kontor skal ha, sier Lien.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks