Hovedinnhold

Saken mot uthuskapperen på Nesøya er trukket

<p>DELT I TO: Slik ser uthuset til familien Waage ut etter at Arne Vigeland kappet bygget i to, i april 2014.</p>

DELT I TO: Slik ser uthuset til familien Waage ut etter at Arne Vigeland kappet bygget i to, i april 2014.

Foto: Jørgen Braastad, VG
Mandag skulle saken mot Arne Vigeland, som kappet naboens uthus i to, startet i tingretten. Mannens forsvarer mener saken er utsatt fordi påtalemyndighetene ikke vil i retten.

4. april 2014 gikk Arne Vigeland løs på naboens uthus på Nesøya. Uthuset til familien Waage ble delt på midten, før et gjerde ble fjernet på eiendommen. Etter rivingen lå det en snor på bakken som viste eiendomsgrensen.

I september i fjor ble 41-åringen tiltalt for grovt skadeverk. Men nå har påtalemyndigheten trukket saken.

Politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen sier til VG at årsaken er at de sivilrettslige spørsmål i saken ennå ikke er avgjort.

Før jul i fjor ble det i tingretten avgjort at Waage og brødrene Medin ikke har eiendomsrett, men kun bruksrett, på området hvor uthuset står.

Dette anket Vigeland, og saken avgjøres i Borgarting lagmannsrett i mai.

Nabolag i krig: Bak idyllen på Nesøya råder frykt, sinne og fortvilelse.

<p>NABOLAGET PÅ NESØYA: Arne Vigeland eier det hvite huset midt på bildet. Uthuset som ble kappet i to ligger i skogholtet til høyre for hans hus.</p>

NABOLAGET PÅ NESØYA: Arne Vigeland eier det hvite huset midt på bildet. Uthuset som ble kappet i to ligger i skogholtet til høyre for hans hus.

Foto: Jørgen Braastad, VG

Venter på dom i sivilsaken

Politiadvokat Knut Christian Braae-Johannessen sier til VG at opplysningen om at sivilsaken kommer opp om fire måneder, gjorde at påtalemyndigheten ville vente med straffesaken.

– Denne saken handler om skadeverk, men det ligger en sivilrettslig sak i bunn. I påvente av at den skal behandles i Borgarting i mai, så har man valgt å trekke saken frem til den foreligger, sier Braae-Johannessen og legger til:

– I motsatt fall vil man komme i den situasjon at Asker og Bærum tingrett tar prejudisiell stilling til samme rettsspørsmål som skal behandles i lagmannsretten.

Striden på Nesøya

* 4. april 2014 kappet Arne Vigeland naboens uthus i to.

* Vigeland mener at familien Waages uthus delvis står på hans eiendom.

* I september 2015 ble Vigeland tiltalt for grovt skadeverk.

* I desember samme år ble det avgjort at naboene ikke har eiendomsrett til området hvor uthuset står, men bruksrett. Vigeland anket dommen.

* Straffesaken har i ettertid blitt utsatt.

* Denne uka trakk påtalemyndighetene straffesaken mot Vigeland, i påvente av anken i sivilsaken.Den kommer opp i mai.

Videre sier politiadvokaten at de da vil vurdere om premissene i dommen vil ha betydning for straffesaken.

– Saken vil bli vurdert ut ifra resultatet i Borgarting, sier Braae-Johannesen uten at han ønsker å kommentere hvilke detaljer som er avgjørende for om saken blir trukket helt eller ikke.

Les også: Norges sprøeste nabokrangler

Forsvarer: Ulyst til å gå i retten

Vigelands forsvarer, Trygve Staff, mener derimot at saken ble trukket i praksis betyr at den frafaller helt.

– Vi har rigget en hovedforhandling over lengre tid, men i forrige uke ba påtalemyndigheten ved Braae-Johannessen om at retten skulle utsettes. Det motsatte Vigeland seg, da det er mange gode grunner til at saken ikke skulle utsettes, sier Staff og legger til:

– Istedenfor å vente på rettens begjæring om en eventuell utsettelse, så kom påtalemyndighetene med beskjeden om at de trekker saken. Jeg oppfatter det slik at saken frafaller helt.

Ikke til Høyesterett: Vigelands vei-anke avvist

– Men er det ikke vesentlig å vente til man ser resultatet hva gjelder bruksrett, før man eventuelt behandler straffesaken?

– De hadde ikke trengt å vente, denne saken var fullstendig forberedt og alle straffebetingelser kunne vært avgjort. Mitt inntrykk er at påtalemyndigheten fikk en økende ulyst til å gå i retten med sin egen sak, etter at de oppdaget at det er en del artig siviljus i dette.

Les også: Anne Lindmo fronter naboopprør

Vigeland: – Jeg har retten på min side

Vigeland bestrider ikke at han som sto bak rivingen. Men han mener at bygget delvis sto inne på hans tomt, og at han var i sin fulle rett til å rive det som sto på hans eiendom.

– Jeg reduserte det (uthuset) til lovlig størrelse. Så jeg har retten på min side. Det er min grunn. Det er kjørt en grensesak på dette i 1981, og den er endelig. Bolter og grenser er klart, men Waage har i etterkant av dommen oppført et påbygg – og begrunnelsen har vært at de ikke har tatt grensen alvorlig, sa Arne Vigeland til VG da saken ble kjent.

Ifølge tiltalen skal Vigeland også ha revet og fjernet en 65 år gammel steinmur på eiendommen. Også et morelltre, et plommetre og noen bærbusker ble sagd ned på eiendommen.

Grovt skadeverk straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 år.

Nyheten du ikke fikk på Dagsrevyen: Jon Gelius i bitter nabostrid

Vigelands naboer befant seg i Spania da de fikk melding om at to håndverkere var i gang med rivningsaksjonen. Politiet ble varslet, men arbeidet ble ikke stanset.

Vigeland hevdet oppdelingen ble gjort veldig skånsomt.

– Mesteparten var avfall; lyspærer, emballasje og slike ting. Det ble lagt under presenning, sa Vigeland.

Waage ønsker ikke å kommentere saken før en dom foreligger i Borgarting.

Les også: Når naboen blir din fiende

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks