Hovedinnhold

Safe funnet på dynga: Inneholdt 117.000 kroner

Finner: - Jeg følte jeg var i himmelen

GRAVDE UT PENGER: John Erik Tveitdal (t.v.) bestemte seg for å åpne en kastet safe, og fant hauger med penger. Foto: NORSK GJENVINNING
GRAVDE UT PENGER: John Erik Tveitdal (t.v.) bestemte seg for å åpne en kastet safe, og fant hauger med penger. Foto: NORSK GJENVINNING
Takket være at maskinfører John Erik Tveitdal ved Norsk Gjenvinning i Arendal bestemte seg for å leke litt med gravemaskinen, kom over 100.000 gjenglemte kroner til rette.

Det var en onsdag for noen uker siden at John Erik Tveitdal (22) fikk øye på et pengeskap blant metallavfallet på gjenvinningsanlegget i Arendal.

- Det var på slutten av arbeidsdagen, så jeg hentet gravmaskinen for å ha det litt gøy på jobb. Jeg sa «Tenk om det ligger en million der inne!» på tull til en kollega, men jeg regnet jo ikke med at det skulle ligge penger i en safe noen har kastet, forteller Tveitdal til VG.

Gikk amok med gravemaskin

Å få åpnet den hvite safen på omtrent én ganger én meter i størrelse, var ingen enkel jobb.

- Jeg la safen på bakken og slo ned med kloa på gravemaskinen, og endevendte skapet alle veier. Hadde jeg hatt dynamitt hadde det vært én ting, men jeg hadde bare gravemaskinen. Jeg gikk amok på safen, sier han leende.

Etter å ha slått gjentatte ganger på døra med kloa, fikk Tveitdal revet vekk litt av den forreste platen.

- Da kom jeg inn til betong, og slo hull på det også. Så fikk jeg tak i de tykke låssylindrene til safen, og fikk revet dem av. Til slutt kastet jeg safen opp i lufta så det falt i bakken, og da gikk døra opp.

Drømte om sydentur

Det første skapsprengeren så var summen 44.000 kroner skrevet på en pose med penger. Og han så seks poser inne i skapet.

- Hva tenkte du da?

- Jeg følte jeg var i himmelen og trodde jeg drømte med én gang. Jeg stod med 117.000 kroner i hånda og tenkte at det sikkert ble en sydentur og et boblebad til kjerringa og meg. Men så løp jeg rett inn til sjefen og la dem på bordet, og han tok over derfra, forteller Tveitdal.

- Angrer du på at leverte dem fra deg?

- Det hadde vært gildt å ha dem selv, men ærlighet varer lengst!

I stedet for sydentur til finneren, gikk pengene tilbake til tidligere eier av pengeskapet. Det var en forretning som var enkel for Norsk Gjenvinning å spore opp, da navnet på butikken stod på posene. Eierne har fått en forespørsel fra VG via Norsk Gjenvinning, men ønsker ikke å uttale seg om saken. Men de skal ha blitt veldig glade over pengefunnet.

- Ville blitt smeltet

Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Gjenvinning, Annica Fiedler, forteller at et funn i denne størrelsen er alt annet enn vanlig.

- Vi har ikke noe statistikk på det, men jeg har aldri hørt om noe lignende. Dette er første gang hos oss, sier hun.

- Ble det gitt noen finnerlønn til deres ansatte?

- Nei, ikke som jeg kjenner til. Vi hadde fokus på å gjøre det riktige og hadde ingen forventninger om finnerlønn. Gjenvinning av penger er ikke noe vi gjør til daglig, sier hun og ler.

- Hva hadde skjedd med safen om ikke Tveitdal hadde prøvd å åpne den?

- Først hadde den gått gjennom en stor fragmenteringskvern som hadde delt den opp i småbiter. Da hadde nok ingen sett at papirbitene var penger, og så ville metallet blitt gjenvunnet med annet metallavfall, informerer Fiedler.

Uvanlig med pengeskap

Heller ikke det å finne pengeskap blant metallavfallet er spesielt vanlig.

- Det er veldig uvanlig med safer. Det hender innimellom, men da er de ofte åpne når de kommer, forteller kundekonsulent Terje Jensen.

Tveitdal, som har jobbet nesten fem år på anlegget, ser også sjelden safer.

- Jeg har aldri prøvd å åpne en før, men fra nå skal jeg begynne å åpne alle, sier han muntert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks