Hovedinnhold

VG måler lykkenivået i Norge:

Så lykkelige er vi i Norge

* Kvinner lykkeligere enn menn
* Mer fritid, bedre helse og høyere lønn gjør oss lykkeligere

HVOR LYKKELIGE ER NORDMENN? Pensjonist Gunnar Mykland (65) gir terningkast 6 på livet sitt. Foto: PETTER EMIL WIKØREN/VG
HVOR LYKKELIGE ER NORDMENN? Pensjonist Gunnar Mykland (65) gir terningkast 6 på livet sitt. Foto: PETTER EMIL WIKØREN/VG
(VG) I verdens beste land triller hver tredje av oss terningkast fire eller lavere på lykketerningen.

Mer fritid og mer lønn blant det som skal til for at vi skal bli lykkeligere.

Det viser en undersøkelse utført av InFact på oppdrag fra VG.

For tiende år på rad har Norge stukket av med seieren når FN kårer verdens beste land å bo i. Samtidig blir vi forbigått av flere land når verdens lykkeligste land skal kåres:

PROTOKOLL: Hvilket terningkast gir du livet ditt?

Søkkrike Norge ligger på sjetteplass på OECDs lykkeindeks «How's life?», bak Danmark, Island, Japan, Indonesia og Nederland.

På lykkeindeksen i verdens første «World Happiness Report» havner Norge på niendeplass.

VG har tatt temperaturen på lykkelandet Norge gjennom den omfattende spørreundersøkelsen.

20 prosent gir terningkast fire

Selv om resultatene viser at de aller fleste - 65 prosent - triller terningkast 5 eller 6 på lykketerningen, svarer hver tredje person 4 eller lavere på spørsmålet «hvor lykkelig er du?» på en skala fra en til seks.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GANSKE FORNØYD: Lærling Michelle Paulsen (34).
GANSKE FORNØYD: Lærling Michelle Paulsen (34).


Av disse triller 20 prosent terningkast fire.

Kanskje er forventningene til livet i verdens beste land for høye?

- Idealmennesket i dag er samboer eller gift, har to barn, to biler, hund, hytte på sjøen og i fjellet og fem millioner kroner i gjeld. Aller helst en elsker eller elskerinne og samtidig våkne frisk og rask om morgenen, sier kommuneoverlege og spesialist i arbeidsmedisin, Stein E. Grytten.

- Store forventninger

Også lykkeforsker og professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø, Joar Vittersø, peker på store forventninger til livet:

- Mange vil ha både i pose og sekk. Man ønsker kanskje å bli lege, fjellklatrer, seile jorden rundt og få fire vellykkede barn. Å være foreldre er også blitt en arena der det skal presteres. Mens man før i tiden bakte en kake og inviterte naboungene i bursdag, er barnefeiringer i dag blitt et helt prosjekt, sier Vittersø.

Dermed skal det litt til før livet er full klaff og en sekser på terningen.

Undersøkelsen viser også at:

** Menn er mindre lykkelige enn kvinner. Mens 40 prosent av menn kaster terningskast fire eller dårligere på livet sitt, gjør i underkant av 30 prosent av kvinnene det samme.
** På spørsmålet «Hva savner du i livet?» svarer en av seks mer penger.
** En av fire svarer "mer fritid" på spørsmålet om hva som skal til for å bli mer lykkelige. Bedre helse (21 prosent) og høyere lønn (15,5 prosent) kommer på gode andre- og tredjeplasser.
** Godt under halvparten av de med husholdningsinntekt over én million kroner oppgir at de er svært fornøyde med den materielle standarden i livene sine.

FORSKER PÅ LYKKE: Professor i samfunnspsykologi Joar Vittersø ved Universitetet i Tromsø.
FORSKER PÅ LYKKE: Professor i samfunnspsykologi Joar Vittersø ved Universitetet i Tromsø.


- Det er et tankekors. Man kan undres over hvor mye de må tjene før de blir fornøyd, sier Joar Vittersø, lykkeforsker og professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Han understreker at lykkeindeksene bør leses med en klype salt. Hvis man kobler lykke og tilfredshet med levestandard, ligger Norge i toppen på de fleste listene.
Han mener også at VG-undersøkelsen dokumenterer at nordmenn flest både er lykkelige og synes at Norge er et godt land å bo i.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks