Hovedinnhold

Livredde tsjetsjenere måtte skjule ansiktene sine

OSLO PLAZA (VG Nett) De tsjetsjenske demonstrantene frykter noen skal ta familiene deres om de viser sin misnøye mot president Dmitrij Medvedev.

Denne saken handler om:

FAKTA OM TSJETSJENIAKONFLIKTEN

  • Den russiske delrepublikken Tsjetsjenia erklærte seg selvstendig på begynnelsen av 1990-tallet. Konflikten med myndighetene i Kreml førte til krig i 1994. En våpenhvile ble inngått i 1996.
  • I oktober 1999 angrep den russiske hæren på nytt. Den direkte årsaken var at opprørere under ledelse av Sjamil Basajev angrep naborepublikken Dagestan samt at flere hus ble sprengt i Russland.
  • Russiske styrker tok kontrollen over Tsjetsjenia, men separatistene fortsatte å gjøre motstand. Russiske myndigheter lyktes etter hvert å svekke separatistene ved å drepe deres sentrale ledere, inkludert Basajev.
  • Tsjetsjenia ledes nå av den 32 år gamle tidligere militslederen Ramzan Kadyrov, som står for en islamistisk politikk men er lojal mot Russland.
  • Torsdag erklærte russiske myndigheter at de spesielle sikkerhetstiltakene som har vært i kraft siden 1999 blir opphevet.

Like over klokken 16 mandag ettermiddag ankom Russlands president Dmitrij Medvedev og hans følge Oslo Plaza for å delta på et næringslivsseminar.

På andre siden av veien fra Oslo Plaza, og rundt 100 meter fra veien det russiske følget kjørte på, står en gruppe på rundt 30 tsjetsjenske demonstranter. De vil så gjerne si sin mening om Russlands president og hans håndtering av Tsjetsjenia-konflikten. Problemet deres som demonstranter, er at de må skjule identiteten sin. De vil for all del ikke at russiske myndigheter skal se dem demonstrere.

VGTV: Se tsjetsjenerne demonstrere her

- Jeg gjemmer ansiktet mitt av hensyn til min familie hjemme i Tsjetsjenia. Gjør jeg ikke det, kan det bli problemer for dem. Store problemer, sier en av demonstrantene, skjult bak en karikaturtegning av president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin.

Han sier to av hans brødre allerede er drept i Tsjetsjenia av russiske myndigheter.

VGDebatt: Diskuter internasjonal politikk her.

Russland har i lengre tid vært i konflikt med Tsjetsjenia, og tusenvis av mennesker er torturert og drept i forbindelse med krigen. Flere tusen tsjetsjenere har fått oppholdstillatelse i Norge som en følge av dette.

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten til tsjetsjenere er sterkt begrenset, og det er altså derfor disse demonstrantene ikke tør vise ansiktene sine.

- Russerne har innført kollektiv avstraffelse. Hvis du demonstrerer her i Norge, kan det gå ut over din familie i hjemlandet. De kan bli drept, trakassert og forfulgt, forklarer menneskerettighetsaktivist Usam Baysaev fra organisasjonen Memorial.

Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski svarte tidligere mandag på VG Nett-leserne sine spørsmål om Medvedev og Tsjetsjenia-konflikten!

Han var til stede under demonstrasjonen mandag, og er kritisk til Medvedevs retorikk når det gjelder konflikten i Kaukasus.

- Han liker selv å resonnere og si at det er Russland som er ofre for terror. Jeg synes selv han bør stå til ansvar for de mange terroraksjonene han har ansvar for i Kaukasus, sier Baysaev.

Under demonstrasjonen utenfor Oslo Plaza ba flere av demonstrantene media om å være forsiktige med å vise ansiktene deres.

- Vi vil så gjerne demonstrere og si vår mening, men vi er livredde for at det skal få konsekvenser for oss og våre familier, sier en av dem.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEMONSTRER: Tsjetsjnere protesterer mot Dmitrij Medvedev. Flere av dem prøver å skjule sine egne ansikter for sin egen og familiens sikkerhets skyld. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl
DEMONSTRER: Tsjetsjnere protesterer mot Dmitrij Medvedev. Flere av dem prøver å skjule sine egne ansikter for sin egen og familiens sikkerhets skyld. Foto: Endre Alsaker-Nøstdahl

Lang konflikt

Tsjetsjenia erklærte seg selvstendig på begynnelsen av 1990-tallet, men offisielt er det fremdeles en delrepublikk i Russland. Krigen mellom Russland og tsjetsjenske opprørere har rast siden da og kostet flere tusen menneskeliv.

Les også: Dette er Medvedevs 10 største utfordringer

Russland prøver så godt de kan å holde på delstaten, og de mener også at mange av terroraksjonene som har blitt utført mot Moskva og andre deler av Russland har blitt planlagt fra Tsjetsjenia. Derfor har de slått hardt ned på det de mener er opprørere.

- Folket i Kaukasus er vårt folk, de er borgere av Russland, ikke bare «født i Kaukasus». Det (Kaukasus, journ. anm) er ikke en utenlandsk provins. Det er vårt land, har den russiske presidenten sagt om konflikten.

Koke suppe

Etter terrorbombingen på metroen i Moskva i mars, tok Medvedev et kraftig oppgjør med alle som hadde noe med terrorisme å gjøre.

- Når vi snakker om slike forbrytelser, kan det ikke være noe formildende i forhold til hvilken rolle man spiller. Det viktige er ikke hva de gjør for å støtte terroristene - å lage suppe eller vaske tøyet, sa Medvedev.

Dette gir en tsjetsjener VG Nett har vært i kontakt med assosiasjoner til Josef Stalin.

- Er ikke dette en tilbakevending til Josef Stalin-tiden og hans konsentrasjonsleirer for koner av landsforrædere, spør tsjetsjeneren.

Asylsøkeren, som kaller seg «Adam Rostovskij», kunne også tenke seg å spørre Medvedev om hans syn på russiske krigsforbrytelser i regionen.

- Er De klar, som en jurist, å la være og hindre internasjonal etterforskning av disse forbrytelsene, spør han.

GRAVLAGT: Frivillighetsarbeideren Natalia Estemirova, et av tsjetsjeniakrigens mange ofre, blir her gravlagt. Foto: EPA
GRAVLAGT: Frivillighetsarbeideren Natalia Estemirova, et av tsjetsjeniakrigens mange ofre, blir her gravlagt. Foto: EPA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks