Hovedinnhold

Datsik utlevert til Russland

UTE AV NORGE: Viacheslav Valerjevitsj Datsik er tilbake i Russland. Foto: Scanpix
UTE AV NORGE: Viacheslav Valerjevitsj Datsik er tilbake i Russland. Foto: Scanpix
(VG nett) Datsik ble sendt ut av Norge i eget fly, men ble først stoppet av russiske myndigheter på grunn av feil i papirene.

Denne saken handler om:

Av: Julie R. Andersen og Lars Kristian Solem

Russeren Viacheslav Valerjevitsj Datsik ble til slutt utlevert til Russland fredag, etter at russiske myndigheter først nektet flyet å lande.

VGTV: Viste nazihilsen foran dommer 

Feil i utleveringsdokumentene gjorde at flyet måtte snu på vei mot St. Petersburg, og heller lande i Helsinki.

Les også: Datsik sendes ut av Norge 

Datsik fløy i eget fly, med polititjenestemenn som de eneste medpassasjerene. Asylsøkere blir normalt sendt ut med vanlige rutefly.

Les også: Nazi-russerens venn kastet ut 

- Eget fly er et sikkerhetstiltak. Han har sagt seg villig til å drepe for å unngå å bli sendt ut, og da kan han ikke fly med andre, sier Monica Thorud, kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet (PU).

Det skal ha kostet PU 120.000 kroner å leie det lille flyet, som etter planen skulle landet i St. Petersburg 09.33 norsk tid.

Saken ble løftet opp på diplomatisk nivå. Justisdepartementet var i kontakt den russiske ambassaden fredag kveld.

Det er seks måneder siden Datsik rømte fra en psykiatrisk klinikk i Russland, dro til Oslo og leverte et ladd våpen til PU. 16. februar besluttet Oslo tingrett at han kunne sendes ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks