Hovedinnhold

Her bryter russen seg inn til pingvinene

Forsvarer: Min klient erkjenner ikke straffskyld

En siktet 18-åring erkjenner å ha vært tilstede på Atlanterhavsparken, men har ifølge sin forsvarer, Axel Lange, ikke stjålet noen pingviner.

Denne saken handler om:

Tips oss

– Han tilbød seg sent torsdag kveld å gi en forklaring fordi han var tilstede dagen pingvinene ble stjålet, men fikk beskjed om at det ikke var nødvendig, sier advokat og guttens forsvarer, Axel Lange.

18-åringen ble hentet av politi i full uniform halv tolv torsdag og var i avhør hele natten. Mobiltelefonen er beslaglagt og det er tatt ut en formell siktelse.

Det var natt til torsdag at tre pingvinkyllinger og ett egg ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund.

<p>BORTFØRT: De tre pingvinkyllingene som ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag, er trolig ikke i live. Syv russ mistenkes å stå bak tyveriet.<br/></p>

BORTFØRT: De tre pingvinkyllingene som ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag, er trolig ikke i live. Syv russ mistenkes å stå bak tyveriet.

Foto: Marius Simensen, NTB scanpix

Fire russ, to kvinner og to menn født i 1996, er siktet etter dyrevelferdsloven.

– Han vet ikke noe om hvor pingvinene befinner seg og han opplever hele situasjonen som svært belastende. Selv om han ikke har blitt hengt ut med navn, ble han hentet med stort politioppbud, sier Lange. 

Vanlig samlingssted

Ifølge guttens forsvarer tok han seg inn i parken, men forlot stedet før noe ulovlig fant sted.

– Som jeg er kjent med, er dette et russesamlingssted og ingen hadde noe motiv for å plage eller stjele dyrene der, sier han.

– 17. mai er uansett ødelagt for min klient, legger han til.

Tore Erik Standal, daglig leder ved Atlanterhavsparken bekrefter at parkeringsplassen som ligger hundre meter fra parken ofte blir brukt av russen og at det hender de tar seg inn.

– Det har skjedd at de har tatt seg inn i parken for å ta selfies, men noe som det har har aldri skjedd før. Russen pleier å oppføre seg bra, så det er utrolig synd, sier han til VG.

Har gitt opp

Både Lange og Standal er enige om at det er liten sannsynlighet for at de tre pingvinkyllingene fortsatt er i live.

– Vi har gitt mer eller mindre opp å se pingvinene i live og trekker oss unna etterforskningen. Nå er det en politisak, sier Standal.

Han legger til at det er viktig å forholde seg til at ingen har tilstått eller er dømt i saken.

Etterforsker videre

Politiadvokat, Yngve Skovly sier til VG fredag kveld at de sjekker mobildataen på telefonene som er beslaglagt fra de fire siktede.

Det vil i tillegg kalles inn flere til vitneavhør. Ifølge Skovly var det bortimot 200 russ i området da ugjerningen skal ha funnet sted.

– Videre nå må vi kvalitetssikre opplysningene vi har fått. Med tanke på at de siktede i saken sier de var i Atlanterhavsparken, men ingen erkjenner å ha tatt pingvinene, må vi sjekke om smårollingene kan ha forsvunnet før russen entret parken, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks