Hovedinnhold

Pårørende kritisk til heroinutvalgets leder

- Thorvald ikke vanlig pårørende

TIDLIGERE MINISTER: I den nye biografien om tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg kommer det frem at Norge sto sentralt i kontakten mellom Nord-Vietnam og USA. Foto: Nils Bjåland/VG
TIDLIGERE MINISTER: I den nye biografien om tidligere forsvars- og utenriksminister Thorvald Stoltenberg kommer det frem at Norge sto sentralt i kontakten mellom Nord-Vietnam og USA. Foto: Nils Bjåland/VG
Hun har slitt med sin tungt narkomane bror i 15 år. Nå er Kristin kritisk til at Thorvald Stoltenberg er eneste pårørende i utvalget som skal utrede gratis heroin.

Denne saken handler om:

Medlemmene

  • Thorvald Stoltenberg, leder
  • Forskningssjef Inger Lise Skog Hansen
  • Biskop emeritus Sigurd Osberg
  • Leder Gatehospitalet Marit Myklebust
  • Stortingsrepresentant Carl I. Hagen
  • Stortingsrepresentant Åslaug Haga
  • Byrådsleder Erling Lae
  • Statsadvokat Ellen Katrine Hætta
  • Visepolitimester Roger Andersen

- Han er en fantastisk klok og flott person, men en svært ressurssterk pårørende i denne sammenhengen. Ikke en eneste tidligere bruker eller vanlig pårørende er med i utvalget. Det mener jeg er en stor svakhet. Vi er nok en gang blir litt fjerne objekter man skal mene noe om og bestemme noe for. De trenger etter min mening nærheten til oss, også i selve utvalget, sier Kristin.

Av hensyn til broren og hans aller nærmeste, bruker VG i samråd med henne, ikke Kristins etternavn.

Første møte

Helseminister Bjarne Håkon Hanssens utvalg, som skal gjennomgå tiltakene for de mest hjelpetrengende rusmisbrukerne, skal ha sitt første møte i morgen.

Les også:Eksperter slakter heroin på resept

Utvalget ledes av Stoltenberg og skal blant annet utrede offentlig utdeling av heroin til de tyngste narkomane. Innstillingen skal leveres innen 28. februar neste år.

Kristin (35) mener gratis heroin vil være en hån mot pårørende som i altfor liten grad kommer til orde i debatten.

- Det er på høy tid at denne store gruppen blir hørt, sier hun.

VG Nett-leser:Vår helseminister er modig. Han tør diskutere nye løsninger, og han har ikke bestemt seg.Diskutér om narkotika her!

Hun teller raskt opp minst 15 mennesker som i mange år har vært tungt rammet av brorens rusmisbruk.

- Hvis det ikke følger mer hjelp med gratis heroin, vil det ikke endre vår hverdag, sier Kristin, som har opprettet en erfaringsblogg som ruspårørende.

Les også:Gratis heroin splitter FrP

Hun mener gratis heroin til de tyngste brukerne vil «sniklegalisere» stoffet og underkjenne grensene pårørende har satt overfor «sine» misbrukere, for selv å overleve.

- Blir sløve

Hun er selv miljøterapeut ved et psykiatrisk sykehus og jobber daglig med rusmisbrukere og deres pårørende. Hun mener gratis heroin ikke vil endre atferden til misbrukeren.

- Broren min er egentlig en fin fyr og har mange positive sider. Men heroinister blir sløve og får varige skader det ikke er mulig å rette opp. De manipulerer, appellerer, truer og stjeler. De blir skruppelløse og navlebeskuende. Det vil ikke følge nye ferdigheter med gratis heroin, sier Kristin.

- Jeg er pårørende

- Det kan godt hende jeg er en for ressurssterk pårørende i forhold til mange andre. Men jeg er faktisk pårørende, og du finner ikke en pårørende som er lik den andre, sier Thorvald Stoltenberg.

- Det har meldt seg mange allerede, med brev og SMSer. Det er brukere, hjelpere, familiemedlemmer og andre som gir råd og har noe på hjertet om det vi skal jobbe med. Det har jeg stor respekt for og tar på alvor, sier Thorvald Stoltenberg.

Han tror det å ha vært en så kjent pårørende til datteren Nini, har vært like mye negativt som positivt.

- Det at vi har vært så åpne har ført til belastninger for oss alle. Bevare meg vel som det har, sier Thorvald Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks