Hovedinnhold

Norge er Europas methropol

HELT UTSLÅTT: Brukerdosene med metamfetamin er på billigsalg i Oslo. Bildet viser rusavhengige i området rundt Oslo S i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
HELT UTSLÅTT: Brukerdosene med metamfetamin er på billigsalg i Oslo. Bildet viser rusavhengige i området rundt Oslo S i fjor sommer. Foto: HELGE MIKALSEN / VG
Det gjøres flere beslag av det livsfarlige stoffet metamfetamin i Norge alene, enn i hele Europa til sammen.

Denne saken handler om:

Fakta om metamfetamin

  • Gir sterkere og raskere rus enn vanlig amfetamin.
  • Er sterkt vanedannende.
  • Det kan sniffes, drikkes, injiseres og røykes.
  • Metamfetaminen som selges på gaten i Oslo er ikke såkalt «crystal meth» eller «ice», kjent for å være spesielt ren.
  • Narkotikastatistikken for første halvår 2012 viser at det siden 2003 aldri er blitt gjort så mange beslag av amfetamin og metamfetamin.
  • Ifølge politiinspektør Eivind Borge i Kripos er det til nå ikke avdekket produksjon av metamfetamin i Norge. Både smugling til, samt produksjon, øker i Sverige.

Det viser statistikk fra European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) publisert i forrige uke, som baserer seg på tall fra 2010.

I Europa: I 28 europeiske land ble det totalt gjort 3653 beslag av metamfetamin i 2010.

I Norge: Her ble det gjort 3677 beslag av totalt 140 kilo, noe som er mindre enn toppåret 2009 da det ble gjort 3720 beslag av 234 kilo.

- Vi har tidligere stilt spørsmål om andre land har verktøyene til å fastslå om det er metamfetamin eller vanlig amfetamin, men det tror vi nå de gjør, sier rusforsker Odd Hordvin ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

I går omtalte VG et forskningssamarbeid mellom 19 vannforskningsinstitutter som målte mengden av metamfetamin kloakkvann. Oslo kom på tredjeplass, bak to finske byer.

- Disse beslagstallene gir enda en bekreftelse på det som er blitt sagt tidligere: Norge og Oslo er Europas metamfetamin-hovedstad, sier Hordvin.

Ifølge Kripos halvårsstatistikk for 2012 er det blitt gjort 3500 beslag av amfetamin og metamfetamin til sammen i år, hvorav 85 kilo metamfetamin.

Hver femte

Jørgen Bramness, psykiater og leder ved Senter for rus- og avhengighetsforskning, mener myndighetene må få øynene opp for problemene stoffet skaper i psykiatrien.

- Undersøkelser viser at hver femte psykiatripasient har metamfetamin i blodet. Da er det et paradoks at det er så mye oppmerksomhet rundt de heroinavhengige, mens de som er avhengige av dette får lite behandling og tilbud, sier Bramness.

For en hundrelapp

En brukerdose omsettes gjerne for hundrelappen, ifølge Sirus, og høyest fortjeneste er, ifølge Kripos, en av grunnene til at Norge er så attraktivt for metamfetaminsmuglerne - hvorav svært mange knyttes til Litauen og Baltikum.

- Det står gjerne Norge i adressefeltet på alt sammen, og så ramler noe av i Sverige og Finland på veien. Norge har tradisjonelt hatt mye amfetamin. Metamfetaminen selges i dette markedet som amfetamin, sier Bramness.

Akkurat nå opplever Oslo politidistrikt at de ikke tar like mye metamfetamin som i toppårene 2009 og 2010.

- Vi vet ikke så mye om hvorfor det er så mye metamfetamin. Det handler nok om at narkotika brukes av folk i alle samfunnslag, ikke bare i tradisjonelle brukermiljøer. Beslagene vi tar er bare toppen av et isfjell, sier Einar Aas, leder av Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Kripos frykter det kan bli verre. I Sverige ble det beslaglagt 106 kilo i fjor.

- Både smugling og produksjon av metamfetamin øker i Sverige. Trenden i Sverige vil sannsynligvis påvirke forholdene i Norge, sier politiinspektør Eivind Borge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks