Hovedinnhold

Mener narkostrategien er mislykket

OPPGITT: - Den drastiske satsingen på straff, på tvers av vår tradisjonelt milde strafferettstradisjon, har vært et brutalt og tragisk feilgrep i forhold til formålet: å bekjempe narkotikaproblemet, sier Ketil Lund. Foto: Aftenposten
OPPGITT: - Den drastiske satsingen på straff, på tvers av vår tradisjonelt milde strafferettstradisjon, har vært et brutalt og tragisk feilgrep i forhold til formålet: å bekjempe narkotikaproblemet, sier Ketil Lund. Foto: Aftenposten
Høyesterettsdommer Ketil Lund mener at økt straff har vært en totalt mislykket strategi i norsk narkotikapolitikk.

Denne saken handler om:

Lund, som har vært høyesterettsdommer i 19 år, begrunner overfor Aftenposten sin erkjennelse med at den store satsingen på straff ikke har gitt resultater. Tvert imot har antallet anmeldelser for narkotikaforbrytelser økt dramatisk.

VG Nett-leser:«Unge i dag mister tiltro til myndigheter som systematisk lyver»
Si din mening!

I 1980 ble det anmeldt 2.000 narkotikalovbrudd, mens antallet var økt til 40.00 i fjor. I 1991 sto narkotikalovbrudd for 21 prosent av alle straffereaksjoner, men dette vokste til 42 prosent i 2008. Og i dag er en tredel av de innsatte i fengslene dømt for narkotikaforbrytelser.

- Drastisk satsing

- Den drastiske satsingen på straff, på tvers av vår tradisjonelt milde strafferettstradisjon, har vært et brutalt og tragisk feilgrep i forhold til formålet: å bekjempe narkotikaproblemet, sier han.

Blant annet har satsingen på straff medført enorme kontrollutgifter som har gått på bekostning av tiltak til forebygging og behandling, og dessuten ført til omfattende vinningskriminalitet.

Mener bruken vil øke

Lund sier at det mest frastøtende likevel er den brutale behandlingen av dem som lever i misbruksmiljøer og finansierer sitt liv, sitt misbruk, sin narkogjeld og sine bøter med narkoomsetning og annen vinningskriminalitet, og derfor er gjengangere i fengslene.

Bent Høie (H) og Per Sandberg (Frp) mener at bruken av narkotika vil øke om Norge avkriminaliserer bruk og besittelse av hasj og marihuana.

Høie sier at forbudslinjen har vært vellykket med tanke på hvor liten andel av ungdommen som bruker cannabis.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks