Hovedinnhold

Regjeringen sier nei til heroinbehandling - det skaper reaksjoner:

- Jeg brøt sammen i gråt da jeg fikk vite det

SKUFFET: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotiapolitikk, mener han kommer til å knuse mange drømmer når han forteller rusmisbrukerne på gaten i Oslo at det ikke blir noe prøveprosjekt med heroinassistert rehabilitering. Foto: Simen Grytøyr
SKUFFET: Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotiapolitikk, mener han kommer til å knuse mange drømmer når han forteller rusmisbrukerne på gaten i Oslo at det ikke blir noe prøveprosjekt med heroinassistert rehabilitering. Foto: Simen Grytøyr
(VG Nett) Da leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk fredag fikk meldingen om at regjeringen sier nei til heroinbehandling, ble han nedbrutt.

Denne saken handler om:

I stortingsmeldingen om ruspolitikk som ble lagt frem fredag kom det frem at regjeringen ikke vil innføre en prøveordning med heroinassistert behandling.

Fem av ni medlemmer i Stoltenberg-utvalget foreslo et tidsbegrenset forsøksprosjekt med blant annet bruk av heroin i såkalt legemiddelassistert behandling. Men dette vakte til dels sterke reaksjoner under høringsrunden, og flertallet av høringsinstansene gikk imot. Regjeringen retter seg etter det signalet.

- Kunnskapsgrunnlaget er for svakt, og vi vil derfor ikke innføre en slik prøveordning nå. Men vi følger utviklingen internasjonalt nøye, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet

BEKYMRET: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener at norsk rusmiddelpolitikk virker, men hun er bekymret for de høye tallene på overdosedødsfall. Foto: Frode Hansen/VG
BEKYMRET: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen mener at norsk rusmiddelpolitikk virker, men hun er bekymret for de høye tallene på overdosedødsfall. Foto: Frode Hansen/VG

- Blir nødt til å knuse drømmer

Foreningen for human narkotikapolitikk har lenge vært tilhengere av gratis utdeling av heroin til tunge brukere, og de ventet derfor spent på den nye stortingsmeldingen. Konklusjonen ble imidlertid ikke slik de håpet.

- Jeg brøt sammen i gråt da jeg fikk vite det. Heroinassistert behandling hadde vært et tilbud til de tyngste rusmisbrukerne som det ikke er mulig å hjelpe på andre måter, sier foreningsleder Arild Knutsen til VG Nett, med skjelvende stemme.

Har du erfaringer, historier eller tips knyttet til rusmiddelfeltet? Kontakt VG Netts journalist her.

Han befinner seg for øyeblikket i Danmark der han besøker heroinklinikker.

- Når jeg kommer hjem blir jeg nødt til å knuse drømmene til mange av rusmisbrukerne jeg kjenner. De siste årene er jeg blitt spurt hver dag om hva som vil skje med heroinassistert behandling når jeg har møtt dem på gaten i Oslo, så nå er jeg veldig skuffet, sier Knutsen.

Følger ikke EUs oppfordring

Han er særlig opprørt ettersom EUs narkotikaovervåkingssenter i midten av april la frem en ny studie der de anbefaler heroinassistert behandling til tunge rusmisbrukere som ikke responderer på metadon- og subotex-behandling.

- Jeg skjønner ikke at det kan være godt nok for EUs narkotikaovervåkingssenter og ikke godt nok for Norge. Vi trenger dette for å tette igjen noen hull i narkotikapoltikken, mener Knutsen.

Han har inntrykk av at utenlandsk forskning ses på som suspekt i Norge, og er kraftig provosert over at regjeringen ikke engang vil prøve ut en slik ordning.

Mener Knutsen tar feil

LEDER: Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO). Foto: Janne Møller-Hansen
LEDER: Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO). Foto: Janne Møller-Hansen

Leder Jon Storaas i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO) er helt uenig med Knutsen, og syntes beslutningen om å ikke innføre et prøveprosjekt med heroinassistert behandling var en god beslutning av regjeringen.

- Det er så mye annet å ta tak i på et felt som er så lavt prioritert fra før av. Jeg tenker at Arild Knutsen tar helt feil ved å hevde at dette var de tyngste rusmisbrukernes eneste håp. Jeg tror ikke de ville klart å forholde seg til et rigid regime der de til stadighet må møte opp til behandling med heroin, sier Storaas til VG Nett.

Han mener politikerne i første rekke må konsentrere seg om å bedre samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten, som står for behandlingen og avrusningen av rusmisbrukerne, og de kommunale tjenestene, som har ansvar for rehabilitering og oppfølging etter endt avrusning.

- Vi har et system der fagfolk er bundet på hender og føtter, og må tilbake til eget system for å spørre om lov til å utføre ulike tiltak. I tillegg er fokuset i dag på økonomi fremfor på pasientene, og da forblir organiseringen veldig klossete, sier Storaas.

- Kan ikke knipse med fingrene

Regjeringen har i den nye stortingsmeldingen identifisert fem satsingsområder: Forebygging, innsats mot passiv drikking, hjelp til tungt avhengige for å få ned overdosedødsfall, samhandling mellom ulike tjenester og økt kompetanse.

- Norsk rusmiddelpolitikk virker. Forbruket av alkohol og narkotika er lavt sammenlignet ned andre land. Samtidig ser vi med uro på at forbruket av alkohol øker og at overdosedødsfallene er for mange, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

I starten av mars kommenterte helseministeren overfor VG Nett de høye tallene på overdosedødsfall i Norge slik:

- Man kan ikke bare knipse med fingrene, så blir problemet borte over natten. Jeg tror at vår brede satsning for å forebygge nye rusavhengige vil være positivt, og det ser vi allerede resultater av. Men vi har fortsatt en lang vei å gå, og derfor jobber vi målrettet, sier Strøm-Erichsen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Mener rusmiddelpolitikken er feilslått

I starten av mars møtte VG Nett rusmisbrukeren Per Svendsen (53) utenfor utenfor inngangen til Kirkens Bymisjons kafé «Møtestedet» i Skippergata i Oslo.

- For å få ned overdosedødsfallene burde man se til utlandet - og snu hele politikken. Jeg vet om undersøkelser fra utlandet som viser at legalisering har ført til mindre problemer og lavere dødstall, sa Svendsen den gang.

De siste årene har tallet på overdosedødsfall ligget på mellom 250 og 300 i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) (se klikkbar grafikk i toppen av saken). Det nyeste tallet er fra 2010 - da døde 248 personer av overdose i Norge.

Helsedirektoratet har blant annet hatt fokus på å få flere heroinavhengige til å kaste sprøyten og rulle røykefolie i stedet, for å få bukt med de høye dødstallene. I mars gikk også Landsforbundet mot stoffmisbruk (LMS) ut mot ruspolitikken som er blitt ført i Norge de siste årene.

- Utviklingen er dessverre et tydelig bevis på at det er blitt ført en feilslått politikk på rusmiddelfeltet over mange år. Vårt inntrykk er at man stadig kutter innen rus og psykiatri, til tross for de høye tallene på overdosedødsfall, sa informasjonsansvarlig Ingvild Smørvik i LMS til VG Nett.

STATISTIKKEN: En oversikt over overdosedødsfall på landsbasis de siste årene. Tallene er fra Statistisk Sentralbyrå. Foto: Skjermdump
STATISTIKKEN: En oversikt over overdosedødsfall på landsbasis de siste årene. Tallene er fra Statistisk Sentralbyrå. Foto: Skjermdump

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks