Hovedinnhold

- Godt jobbet, Storberget

Men opposisjonen og NHO raser

FREMMER FORSLAG: Justisminister Knut Storberget vil forby alkoholservering etter klokken 02. Foto: SCANPIX
FREMMER FORSLAG: Justisminister Knut Storberget vil forby alkoholservering etter klokken 02. Foto: SCANPIX
(VG Nett) Avholdsorganisasjonen Juvente jubler for forslaget fra sin tidligere leder om å regulere skjenketiden.

Denne saken handler om:

Forbundsleder i Juvente, Eivind Marienborg, mener regjeringens forslag om å forby alkoholservering etter klokken 02 er tidsriktig.

LES OGSÅ:Vil stoppe stoppe skjenking etter klokken 02

- Det er godt jobba av justisminister Storberget og hele regjeringa. Det er på tide vi innskrenker skjenketiden, sier Marienborg til VG Nett.

Storberget var leder for ungdomsorganisasjonen fra 1989 til 1991.

«To halvlitere til på den timen kan gjøre utslaget til at folk blir mer fulle og aggressive». Leserne diskuterer

Hvis forslaget blir vedtatt, tror Marienborg på redusert vold og mindre belastning for politi og legevakt.

- Jeg tror folk flest er positive til dette forslaget. Det vil bli mer attraktivt å gå ut fordi folk vil føle seg tryggere, sier han og peker på erfaringer som viser at skjenketidene har betydning for omfanget av vold.

Generalsekretæren i IOGT - en internasjonal organisasjon som blant annet jobber for edruskap - er ikke i tvil om at en sentral regulering av skjenketidene er positivt.

POSITIV: Forbundsleder i Juvente Eivind Marienborg. Foto: Troms Folkeblad
POSITIV: Forbundsleder i Juvente Eivind Marienborg. Foto: Troms Folkeblad


- Både publikum og politiet vil sette pris på dette. Og ikke minst kommunene, som har hatt vanskeligheter for å redusere skjenketidene av frykt for å miste kunder, sier Hanne Cecilie Widnes.

- Et dårlig forslag

Torbjørn Røe Isaksen (H) er ikke like begeistret over forslaget som snart skal ut på høring. Han mener det er et eksempel på sosialdemokratisk formynderskap.

- Vi vet at alkohol kan skade, men voksne mennesker må selv få bestemme mest mulig selv, sier han til VG Nett.

- Dessuten er det sannsynligvis misforstått alkoholpolitikk. Forslaget vil neppe føre til mindre vold eller mindre skjenking, legger Isaksen til.

- Trenger mer politi

FrP refser forslaget fra regjeringen. Partiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, sier til VG Nett at forslaget går utover lovlydige borgere.

GODT HUMØR: Et lystig lag nyter noen glass øl.Foto: Hallgeir Vågenes.
GODT HUMØR: Et lystig lag nyter noen glass øl.Foto: Hallgeir Vågenes.


- De som lager bråk sitter hjemme og drikker alt for mye før de går ut. Når de blir bortvist fra utestedene, lager de kvalme. Så de som går på byen for å lage bråk vil gjøre det uansett. Det vi trenger, er mer politi i gatene.

- Har du ikke noe til overs for forslaget?

- Nei, det har jeg absolutt ikke.

- Arrogant
NHO Reiseliv har heller ikke noe til overs for at regjeringen vil innskrenke skjenketiden. Spesielt fordi næringen er i en nedkonjunktur grunnet finanskrisen.

President i NHO Reiseliv, Ragnar Heggdal, påpeker at serveringsnæringen er en næring med lav lønnsomhet. En innskrenking i rammevilkår og mulighet til inntjening uten at konsekvensen av dette er tilbørlig utredet, kan få alvorlige konsekvenser.

- Reiselivet kan bli rammet hardt, og det har vi gjort klart overfor myndighetene. De har imidlertid ikke lyttet til næringen som de nå vil regulere. Det er både arrogant og skuffende, sier Heggdal, til VG Nett.

- Gjør det vondt?

- Det gjør vondt på vegne av en hel næring.

GLADE: Utepils i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes.
GLADE: Utepils i Bergen. Foto: Hallgeir Vågenes.


Viser til Island
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (AP) er klar på at det er riktig å innskrenke skjenketiden - til tross for massiv motstand.

- Vi har fått sterke signaler fra politi og helsevesen om at forslaget vil redusere vold, skader og kostnader.

Helseministeren viser til erfaringer fra Reykjavik på Island, der alle skjenketidsbegrensninger ble opphevet i 1999. Voldsskader og andre skader behandlet på legevakt økte med over 30 prosent.

- Èn time kan koste veldig mye penger. Alle undersøkelsene våre tyder på det, sier han til TV 2.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks