Hovedinnhold

Avtale med britene om alkoholreklame umulig

Den britiske regjeringen kan ikke inngå en avtale med Norge som hindrer at alkoholreklame sendt fra Storbritannia havner på norske TV-skjermer.

Denne saken handler om:

FÅR IKKE AVTALE: Norge får ikke nekte TV-kanaler med base i Storbritannia å sende alkoholreklame til Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Andre Baardsen
FÅR IKKE AVTALE: Norge får ikke nekte TV-kanaler med base i Storbritannia å sende alkoholreklame til Norge. Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Andre Baardsen

- Jeg har tatt opp dette med den britiske Europa-ministeren David Lidington. Han sier det eneste de kan gjøre, er å oppfordre TV-kanalene til ikke å sende alkoholreklame. De har ingen mulighet til å hindre det, sier Erik Lahnstein (Sp), statssekretær i Utenriksdepartementet, til NTB.

EU sa i sommer klart ifra om at Norge må ta inn det såkalte TV-direktivet. Regjeringen har siden det sondert mulighetene for å inngå en bilateral avtale med Storbritannia om å opprettholde forbudet mot alkoholreklame på norske TV-skjermer.

Svært avklarende

EU har signalisert at det vil være en mulighet for Norge å opprettholde sitt forbud ved å inngå en slik avtale med britene. Men det avviser altså den britiske regjeringen.

LES OGSÅ:  Krf vil stanse alkoholreklame

- Det var et svært avklarende møte. Det blir altså opp til TV-selskapene om de vil sende alkoholreklame, sier Lahnstein.

Rusfeltets samarbeidsorgan (ACTIS) frykter at innlemmelse av direktivet vil åpne for alkoholreklame fra TV3 og TV Norge-kanalene Max og Fem. Disse sender fra London.

Kan bli fristet

I tillegg er det frykt for at TV 2 kan bli fristet av nye, store reklameinntekter og ordner seg slik at London rent teknisk kan bli sendested for noen av selskapets kanaler.

LES OGSÅ:  Krever omkamp om alkoholreklame

Spørsmålet er nå hvilke - om noen - muligheter som gjenstår for at Norge fortsatt skal kunne hindre alkoholreklamen.

- Det er vanskelig å se hvilke instrumenter vi vil kunne ta i bruk for å demme opp for alkoholreklame hvis vi tar inn direktivet, sier statssekretær Lahnstein, som legger til at det er positivt at britene har notert seg Norges holdning og meddelt den til TV-selskapene.

Økt motstand

Regjeringen har ennå ikke tatt stilling til om den skal si ja til EU-direktivet om audiovisuelle tjenester, det såkalte TV-direktivet. Det blir nå møtt med et sterkere krav fra Stortinget om at Norge må si nei til direktivet, noe KrF tidligere har tatt til orde for. Men nå øker motstanden også i regjeringspartiene Sp og SV, skriver Nationen.

- Det vi nå ser, er at etter hvert som det trer tydeligere fram at alternative løsninger ikke gir vern, så blir motstanden enda større, sier Lahnstein.

LES OGSÅ:  Brygger opp til mer pilsbråk

EU-kommisjonen har i brev vist til at Sverige har en avtale med Storbritannia, men ifølge Lahnstein dreier det kun seg om en avtale om hvordan man skal håndtere en situasjon der TV-selskapene bryter de britiske reglene.

Reklame i Sverige

- Det blir opp til TV-selskapene om de vil ta den politiske og markedsmessige belastningen det er å sende alkoholreklame, sier statssekretæren.

I Sverige er det flere kanaler som velger å ta den belastningen. Ifølge Nationen tjente svenske TV-selskap 366 millioner svenske kroner på å reklamere for alkohol i 2010.

- Jeg tror det er litt mer folkelig motstand i Norge enn i Sverige. Men jeg tror ikke det er tilstrekkelig til at TV-selskapene vil si nei til inntektsmuligheter på flere hundre millioner, avslutter Lahnstein til NTB.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks