Hovedinnhold

Thorkildsen frykter fremvekst av fascisme

Inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) frykter ordskiftet vi har vært vitne til rundt romfolket kan gi grobunn for fascistiske partier i Norge.

Denne saken handler om:

I går var inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen tilbake fra ferie, og arbeidsdagen startet på Holocaust-senteret på Bygdøy.

Der fikk hun en orientering om funn som er gjort rundt nordmenns holdninger til romfolket. Etterpå uttrykte hun bekymring både for romfolkets situasjon og nordmenns holdninger.

- Forfulgt

- Dette er en folkegruppe som er sterkt forfulgt og diskriminert i hele Europa. 90 prosent lever under fattigdomsgrensen i EU og vi har et ansvar for hvordan debatten føres, sier Thorkildsen.

- Samtidig skjønner jeg det er problematisk med leiren på Årvoll og Sofienberg, og jeg vil ikke advare mot den diskusjonen. Men diskusjonen må dreie seg om hvordan vi kan legge bedre til rette for hvordan romfolket kan få en verdig behandling.

Thorkildsen mener man må jobbe på flere arenaer for å få dette til.

- Vi mener at vi internasjonalt jobber gjennom EØS for å sikre romfolket mulighet til arbeid slik at de kan forsørge seg selv.

UTSATT GRUPPE: Brane-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marthe Thorkildsen mener vi må trå varsomt i debatten om romfolket. I går var hun på Holocaust-senteret på Vygdøy der hun ble vist rundt av Maria Rosvoll. Foto: Jørgen Braastad, VG
UTSATT GRUPPE: Brane-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marthe Thorkildsen mener vi må trå varsomt i debatten om romfolket. I går var hun på Holocaust-senteret på Vygdøy der hun ble vist rundt av Maria Rosvoll. Foto: Jørgen Braastad, VG


Sanitæranlegg

- I Norge må vi legge til rette for skolegang og yrkesopplæring for de som har rett til det. Så må en del løses lokalt, og i Oslo har SV foreslått at det tilrettelegges for sanitæranlegg, sier inkluderingsministeren.

Den siste uken har det vært mye usikkerhet rundt gatesalg av magasinet Folk er folk, som har ansatt flere titalls romfolk som selgere. Lønnen er hundre prosent provisjonsbasert, og arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) har uttrykt seg kritisk til at slikt arbeid skal gi folk medlemskap i folketrygden.

Det vil i så fall gi dem rett på blant annet barnetrygd, kontantstøtte og sosialhjelp. Thorkildsen vil imidlertid ikke gi uttrykk fra hennes standpunkt i debatten.

- Jeg vil ikke tråkke inn på arbeidsministerens ansvarsområde, så det må du spørre Bjurstrøm om, er hennes korte kommentar.

Nazistiske partier

- Samtidig må vi huske på at flere av landene romfolk kommer fra, så får de ikke muligheten til å arbeide. Det har vært nazistiske og fascistiske partier som har fått fotfeste fordi de har nørt opp under hat mot romfolket. Så her må vi som er politikere og meningsbærere passe på hvordan vi ordlegger oss.

- Er det noe du frykter kan skje i Norge?

- Ja, jeg gjør det. Når vi ser på nordmenns holdninger til ulike folkegrupper i Norge, så ser vi at det særlig mot romfolk er negative holdninger. For eksempel ville 55 prosent mislike å få en person med rom-bakgrunn som nabo. Det er urovekkende.

- Vil regjeringen sette i gang tiltak som sørger for at det ikke blir en lignende situasjon neste sommer?

- Vi vil gjøre vår del av jobben. Også for dem som bor permanent her slik at de ikke blir diskriminert, men behandlet som vanlige mennesker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks