Hovedinnhold

Romfolket ønsker ny leir - avfeies av byrådet

KUN EN BIL: Tirsdag ettermiddag var dette det eneste som var igjen av romleiren på Årvoll. Nå ønsker romfolket seg en ny plass å bo. Foto: SINDRE MURTNES / VG
KUN EN BIL: Tirsdag ettermiddag var dette det eneste som var igjen av romleiren på Årvoll. Nå ønsker romfolket seg en ny plass å bo. Foto: SINDRE MURTNES / VG
(VG Nett) Romfolket i Oslo ønsker et nytt sted å gå til etter at romleiren på Årvoll ble stengt. - Ikke vår oppgave, svarer byrådet.

Denne saken handler om:

Tirsdag ettermiddag var det kun én bil og noen ensomme skur igjen i romleiren på Årvoll. Kravet fra grunneier Albert Kr. Hæhre om å fjerne leiren ble innfridd uten dramatikk.

Men ifølge Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud, som har hatt en sentral rolle i romleiren på Årvoll og ved Sofienberg kirke, ønsker romfolket nå at kommunen skal tilby et nytt sted å gå til.

- Disse menneskene kommer ikke til å forsvinne. På kort sikt må det være et sted hvor de kan hvile seg og ikke blir jaget bort. En leir der de kan overnatte og sove. Vi må finne praktiske løsninger, sier Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud.

- Hvilke løsninger tenker du på da?

- Arbeid er det optimale, og man kommer ingen vei hvis man ikke får spist eller lagt seg til å sove om kvelden, sier Evenrud.

- Mener du myndighetene skal dele ut jobber og boliger?

- Dette er en dynamikk. Jeg mener ikke de trenger egne boliger, men et sted å oppholde seg i fred. Det må være på plass for at romfolket kan være i stand til å skaffe seg jobb, sier Evenrud.

Ansatt 60

Han har selv tatt initiativ til å ansette rundt 60 romfolk som selgere for Folk er folk-magasinet. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm uttalte tidligere til VG Nett at kontraktene kan gi romfolket sosiale rettigheter hvis arbeidsforholdet kjennes gyldig.

ØNSKER LEIR: Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG
ØNSKER LEIR: Folk er folk-leder Bjønnulv Evenrud. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG


- Vårt fokus er å gi folket arbeidskontrakter som de har krav på. Deretter får myndighetene avgjøre om arbeidskontraktene er gyldige. Det vil vise seg over tid, sier Evenrud, som påpeker at arbeidstakerne selger på provisjon.

- Tilbake i gaten

Nicolae Stoica bodde på den tidligere leiren ved Sofienberg kirke og på Årvoll. Han har fungert som en talsmann for romfolket, og mener at kommunen bør komme på banen. Ifølge Stoica er mange som bodde på Årvoll allerede tilbake i gatene.

- Oslo kommune gjør ingenting. Vi forventer at de tar initiativ til dialog slik at vi kan finne en løsning. Vi trenger jo et sted å oppholde oss, sier Stoica til VG Nett.

- Kan dere forvente å bli tilbudt tak over hodet?

- I Oslo er det jo massevis av forlatte tomter og hus som kan leies for en billig penge. Det er en god løsning for både oss og kommunen. Da slipper vi å bo på gaten, sier Stoica.

Vil ikke finne plass

Olav Elvestuen (V), byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, avfeier at kommunen vil tilby en slik løsning.

- Nei, dette er EØS-borgere som har de samme mulighetene til å skaffe seg arbeid- og livsopphold her som andre EØS-borgere. Oslo kommer ikke til å finne egne plasser til romfolket, det ligger innenfor forpliktelsene, sier Elvestuen.

- Bør ikke fattige få ekstra hjelp?

- Vi er selvfølgelig klar over situasjonen, og jobber tett opp i mot frivillige organisasjoner som blant annet Kirkens Bymisjon. Men dette er først og fremst en europeisk situasjon hvor regjeringen må klargjøre rettighetene til de som berøres av EØS-avtalen. Det er ikke den tilreisende byens oppgave å ordne med jobb og bolig, sier Elvestuen.

Visepolitimester Sveinung Sponheim i Oslo forteller at politiet ikke har lagt merke til noen stor tilstrømming av romfolk etter at leiren på Årvoll ble stengt.

Han sier politiet vil be dem om å flytte seg hvis de slår seg ned på offentlige steder i hovedstaden.

- I den grad de benytter seg av stedene de har gjort før, vil vi vurdere hvert enkelt tilfelle. Overnatting i parker og på grøntarealer er ikke lov etter politivedtektene. Men dette vil vi følge opp fortløpende, sier Sponheim til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks