Hovedinnhold

Naboer på Årvoll: Ekkelt at romfolket ikke har toalett

** Ingen sanitæranlegg satt opp
** Krever ansvar fra eier
** Politiet patruljerer området

STENGT: Leiren på Årvoll var søndag ettermiddag stengt for uvedkommende. Foto: Henrik Pryser Libell/VG Nett
STENGT: Leiren på Årvoll var søndag ettermiddag stengt for uvedkommende. Foto: Henrik Pryser Libell/VG Nett
(VG Nett) Naboene er i harnisk etter at romfolket har flyttet seg til Årvoll. Politiet foretar seg ingenting foreløpig.

Denne saken handler om:

Søndag ettermiddag var parkeringsplassen utenfor romleiren fylt av flere titalls naboer. Flere av dem snakket med politiet som patruljerer i området.

- Det største problemet er at det ikke er ordnet med sanitære løsninger på stedet, så det blir liggende ekstrementer i nærheten av boligområdet, sier en nabo som ønsker å være anonym til VG Nett.

Leiren, hvor romfolkene har satt opp flere provisoriske hjem i form av telt og plankehus, er sperret av så uvedkommende ikke skal slippe inn. Skuelystne sto søndag ettermiddag samlet på et utsiktspunkt over leiren.

BEKYMRET: Flere naboer meldte sine bekymringer til politiet søndag. Foto: Henrik Pryser Libell/VG Nett
BEKYMRET: Flere naboer meldte sine bekymringer til politiet søndag. Foto: Henrik Pryser Libell/VG Nett

Tumulter

Ved 16-tiden fikk også Oslo politidistrikt melding om tumulter i området. En person skal ha løpt etter en eller flere som støtter romfolket.

- Det ble også sendt en spyttklyse, men vi har ingen informasjon om hvilken vei den gikk eller om den traff noen. Vi kom til stedet og fikk roet ned situasjonen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt.

Han forteller at ingen er pågrepet, men at det kan være aktuelt med bortvisning.

- Politiet er fortsatt på stedet og har dialog med partene, sier Pedersen.

Krever at eieren tar ansvar

Flere naboer VG Nett snakket med søndag morgen bekrefter at mangelen på sanitæranlegg i området går ut over skogholt og tilgrensende tomter.

- Det er ekkelt at de ikke har annet toalett enn naturen, spesielt siden det er en barnehage like ved, sier kvinnen.

Flere naboer krever at eieren nå tar ansvar. Det gjør også Steinar Arnesen, leder i Bjerke bydelsutvalg.

- Det er Hæhre som er grunneier, så da tar jeg det for gitt at han koker kaffe og stiller opp med toaletter og vann, sa Arnesen til TV2 i går.

Tomten har ifølge Eiendomsregisteret to eiere: Albert Hæhre og Vanessa Quintavalle.

Da det ble klart at de rundt 200 romfolkene som hadde beleiret plassen utenfor Sofienberg kirke måtte flytte seg, fikk de et generøst tilbud fra Vanessa Quintavalle. Hun foreslo at leiren kunne flyttes midlertidig til en tomt hun eier i Årvoll i Oslo.

VG Nett har både lørdag kveld og søndag morgen uten hell forsøkt å få en kommentar fra Quintavalle som eier.

Visste ingenting

Albert Kr. Hæhre sier til Drammens Tidende at han ikke har kjennskap til etableringen av leiren.

- Jeg har ikke gitt noen tillatelse til å etablere seg der, sier Hæhre til Drammens Tidende.

Han sier Quintavalle ikke har tatt kontakt med ham og at han ikke har tatt stilling til leiren.

- Men det er ikke noe egnet sted å slå leir under noen omstendighet, sier Hæhre.

Nicolae Stoica, som bor i leiren, sier at romfolket er fornøyd med den nye tomten.

- Det er stille og fredelig her, sier Stoica til VG Nett søndag morgen.

Men han bekrefter at det mangler sanitæranlegg og at leirdeltakere gjør fra seg i skogen, men han sier at de graver ned ekskrementene.

FORNØYD I NY LEIR: Nicolae Stoica sier romfolket er glad for en fredlig tomt, men savner sanitæranlegg. Her er han under oppryddingen på Sofienberg Foto: Henrik Pryser Libell
FORNØYD I NY LEIR: Nicolae Stoica sier romfolket er glad for en fredlig tomt, men savner sanitæranlegg. Her er han under oppryddingen på Sofienberg Foto: Henrik Pryser Libell


- Folk er folk har lovet oss å spørre etter midlertidige toaletter og jeg har et møte med biskopen i morgen, der jeg vil ta det opp, sier han til VG Nett.

Ridesenter

En av de nærmeste naboene til den omstridte tomten er en skytebane. Marit Jorsett er leder i Oslo Østre skytterlags Eiendomsavdeling, og hun mener Quintavalle bryter reglene ved å la romfolket flytte dit.

- Skytterlaget må godkjenne en hver bruksendring. Per i dag er det regulert som ridesenter, og det er en byggeplass. Der kan det ikke være lov å bo, sier Jorsett til VG Nett.

Hun forteller at hun har varslet politiet, Quintavalle og Folk er Folk om at området ikke kan brukes uten deres godkjennelse.

- Kommunens ansvar

Fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen, forteller til VG Nett at dette ikke er en sak politiet kan gripe inn i foreløpig.

- Dette er en sak mellom grunneier og romfolket. Kommunen kan gripe inn hvis det er innvendinger om hvordan tomten brukes i forhold til hvordan den er regulert. Det kan ikke politiet gjøre, sier Andresen.

Han legger likevel til at politiet vil følge nøye med på leiren, og at det vil være mer politi til stede rundt området enn vanlig.

Etter det VG erfarer har politiet bedt naboer rapportere hendelser rundt leiren. I natt pågrep politiet fire personer som skal ha forsøkt å bruke fyrverkeri mot romleiren.

- Vi forventer at grunneier og øvrige som organiserer dette er seg sitt ansvar bevisst og sørger for at leiren utrystes med nødvendigheter som må til slik at nabolaget ikke opplever ubehageligheter, sier Andresen.

Han understreker at politiet har hjemmel til å stenge leiren dersom de avdekker ubehageligheter eller kriminalitet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks