Hovedinnhold

Hevder flere hundre romfolk er på vei fra Europa

** Politiet: Vi merker pågangen ** Antall kjøretøy på Årvoll har fordoblet seg på ett døgn ** Grunneier: - Tenker ikke på reaksjoner

KOMMER KJØRENDE: Hurezeanu Claudiu (19) (f.v), Cstinel Miclescu (24) og Jon Miclescu (25) har allerede ankommet leiren på Årvoll. De hevder 5-600 flere romfolk er på vei, og talsmann Nicola Stoica sier det vil komme romfolk fra flere steder i Europa. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG
KOMMER KJØRENDE: Hurezeanu Claudiu (19) (f.v), Cstinel Miclescu (24) og Jon Miclescu (25) har allerede ankommet leiren på Årvoll. De hevder 5-600 flere romfolk er på vei, og talsmann Nicola Stoica sier det vil komme romfolk fra flere steder i Europa. Foto: KRISTIAN HELGESEN / VG
(VG Nett) Oppfordringer om å komme til leiren på Årvoll skal allerede være sendt ut til byer i Norge og Europa, hevder talsmann for romfolket.

Denne saken handler om:

Romfolket slo leir i Oslo

  • 9. juli slo over hundre personer med bakgrunn fra romfolket i Romania leir ved Sofienberg kirke i Oslo. Organisasjonen «Folk er Folk», som jobber for å bedre romfolkets situasjon i Norge, har hjulpet til med materiale for etablere leiren.
  • 13. juli kom kirken med et krav om at romfolket måtte rive leiren ved Sofienberg umiddelbart.
  • 14. juli ble kravet etterfulgt og leiren flyttet til en privat eiendom ved Årvoll i Oslo. Den 26 mål store tomta eies av Årvoll Eiendom AS, og er en del av en omstridt krangel som har pågått mellom naboene og eierne over flere år. Årvoll Eiendom AS eies av Vanessa Quintavalle og Albert Kr. Hæhre.
  • 16. juli foretok bydelen en befaring. Naboene til den nye leiren ønsker ikke romfolket velkommen, og får støtte av Bjerke bydel. Bydelsoverlegen mente at romleiren var helsefarlig og ga beskjed om at den måtte stenges. Etter at vedtaket ble kjent uttalte Bjønnulv Enerud fra «Folk er folk» og Vanessa Quintavalle at det vil bli gjort utbedringer på leiren og nekter å flytte den.
  • 17. juli ble det klart at leiren likevel ikke måtte stenge etter at kommunen gjorde en ny befaring.

Tirsdag skrev VG Nett at romfolket får lov til å bli på leirplassen på Årvoll. Kommunen vedtok først å stenge leiren, men tok helomvending da bydelen gjorde nye befaringer.

Nicola Stoica, talsmann for romfolket, sier det nå er ventet store forflytninger av romfolk til Årvoll og Norge.

- Jeg er overbevist om at det kommer mange flere. Beskjeden ut til slektninger og bekjente er klar: Norge har nå en fri leir hvor vi kan bo, sier Stoica til VG Nett.

Han hevder romfolk har oppfordret familier til å oppsøke Norge generelt og Årvoll spesielt.

- Den hatske stemningen har roet seg. De første dagene var det mye turbulens, men nå er alt mye bedre. Vi har ikke lenger problemer med folk eller politiet, og det ryktet sprer seg raskt, sier Stoica.

- Hvor vil romfolket komme fra?

- Det er spesielt fra Romania. Mange har slektninger i både Bucuresti, Giurgiu, Kraiova og Cluj-Napoca. Men også fra Frankrike, Spania og Italia. Vårt folk er alltid på reisefot, og den økonomiske krisen i Europa bidrar også til at mange ønsker seg hit, sier Stoica, som også hevder at det vil komme mange fra andre byer i Norge til Årvoll.

- Naboer og andre har hatt sterke reaksjoner mot leiren på Årvoll. Frykter du konfrontasjoner med nordmenn?

- Man vet aldri. Når du ser på det som skjedde på Årvoll de første dagene, er det åpenbart en risiko for det. Men jeg synes situasjonen har blitt langt bedre, svarer Stoica.

Registrert nye romfolk

Visepolitimester Roger Andresen bekrefter overfor VG Nett at politiet allerede har merket en større pågang av romfolk i Oslo og på Årvoll.

- Vi har fanget opp signalene om at flere vil komme. Antall kjøretøy på Årvoll har fordoblet seg det siste døgnet. Vi har også registrert flere nye kjøretøy i andre deler av Oslo, sier Andresen.

Han understreker at leiren på Årvoll fortsatt er en sak mellom grunneieren og Oslo kommune, men at politiet vil overvåke og vurdere situasjonen fortløpende.

Natt til søndag ble fire menn pågrepet for å ha fyrt opp fyrverkeri mot romleiren på Årvoll. Ifølge Andresen ble også én beruset mann pågrepet før han gikk til angrep mot leiren ved Sofienberg kirke i forrige uke.

- Begge sakene ble løst raskt fordi vi var til stede. Vi vil først og fremst vise tilstedeværelse og gjøre både beboere og andre klar over at vi er der for å beskytte dem, sier Andresen.

- Vil dere styrke bemanningen fremover?

- Det blir en fortløpende vurdering av hvor mye mannskap vi trenger i området. Vi får se, svarer Andresen.

- Andre kan stille opp hvis det blir fullt

Vanessa Quintavalle, som eier tomten sammen med Albert Kr. Hæhre, sier hun ønsker alle som kommer velkommen.

- Jeg kan ikke tallfeste hvor mange flere det er plass til, det må vi se an time for time, dag for dag, sier Quintavalle til VG Nett.

- Hvordan tror du naboene vil reagere?

- Det tenker jeg ikke noe på. De får leve sitt liv, så får vi leve vårt.

- Hva skjer hvis det blir fullt?

- Da synes jeg noen andre i dette landet kan stille opp med plass også, svarer Quintavalle.

Frykter vold

Jan-Morten Kjeldstad, nestleder i Øvre Disen velforening, frykter at situasjonen på Årvoll kan eskalere.

- Vi ser ikke positivt på at det kommer enda flere til området her. Vi er selvsagt ikke i mot folkeslaget, men vi er redd for at situasjonen kan eskalere og det vil føre til vold mot de som bor i leiren, sier Kjeldstad til VG Nett.

TROR FLERE KOMMER: Nicolae Stoica, som selv bor i teltleiren, hevder nyheten om leiren på Årvoll har nådd ut til Europa. Her er han på vei inn til møtet med kirken i Sofienberg menighetshus i forrige uke. Foto: FREDRIK SVENDSEN / VG
TROR FLERE KOMMER: Nicolae Stoica, som selv bor i teltleiren, hevder nyheten om leiren på Årvoll har nådd ut til Europa. Her er han på vei inn til møtet med kirken i Sofienberg menighetshus i forrige uke. Foto: FREDRIK SVENDSEN / VG


Velforeningen vil umiddelbart henvende seg til kommunen hvis påstandene skulle vise seg å stemme, ifølge Kjeldstad.

- Vi må spille på lag med politiske organer, for vi er overhodet ikke interessert i at situasjonen skal eskalere. Her er tydeligvis ikke eierne villig til å samarbeide, så da må vi ta det med kommunen, sier Kjeldstad.

- Byr på utfordringer

Bydelsutvalgsleder Steinar Arnesen (Ap) var selv innom leiren på Årvoll onsdag morgen. Han har ikke lagt merke til at antallet har økt, men han er veldig skeptisk til at romfolket vil komme i hopetall.

- Det vil ikke være bra i det hele tatt. Nå håpet jeg situasjonen ville roe seg ned, og flere mennesker kan føre til store problemer med sikkerheten. Det er ikke minst en begrenset leir som ikke har kapasitet til å ta imot særlig mange flere, sier Arnesen til VG Nett.

Han peker blant annet på utfordringene som gjorde at leiren først fikk beskjed om å stenge:

- Det kan bli utfordringer med toalettforhold, brannsikkerhet, avfallshåndtering og andre sanitære forhold. Vi er innom bydelen hver dag og vil følge utviklingen, sier Arnesen.

Onsdag ettermiddag understrekte Bjerke Bydel at leiren kun kan være en midlertidig løsning.

- Vi forutsetter at de som oppholder seg i leiren snart finner andre løsninger. Dette kan bare være et kortvarig tiltak på en tomt som er regulert til ridesenter, skriver assisterende bydelsdirektør Kristin Enstad i en pressemelding.

Leiren på Årvoll har satt i gang en høylytt debatt både på nettet og i det offentlige.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) uttalte tirsdag at han var skremt over hetsen romfolket har møtt.

Frp vil imidlertid deportere romfolket ut fra Norge, mens Jenny Klinge (Sp) mener Norge må ta kontroll over grensene og melde seg ut av Schengen-avtalen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks