Hovedinnhold

Arbeiderpartiet støtter «opprydningsaksjon» av romfolk i Oslo

** Byrådslederen og kirken i krisemøte

RESPEKTLØST: Hadia Tajik (Ap) mener gjestfriheten til Den Norske Kirke misbrukes når kirkeplassen på Sofienberg benytte til det hun mener minner om en campingplass. Foto: Frode Hansen/Monica Irén Solberg Susegg
RESPEKTLØST: Hadia Tajik (Ap) mener gjestfriheten til Den Norske Kirke misbrukes når kirkeplassen på Sofienberg benytte til det hun mener minner om en campingplass. Foto: Frode Hansen/Monica Irén Solberg Susegg
(VG Nett) Romfolket har det siste døgnet aksjonert mot det de mener er trakassering og rasisme fra Oslo-politiet. Arbeidepartiets Hadia Tajik mener politiet kun gjør jobben sin.

Denne saken handler om:

- Når 68 av 69 med sikker ID viser seg å ha foretatt straffbare handlinger, avkrefter det påstanden om at politiet trakasserer når de er ekstra påpasselige og oppsøkende, sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Oslo, Hadia Tajik til VG Nett.

Det var i en storkontroll av de anslagsvis 2000 rumenere som befinner seg i hovedstaden, at politiet avdekte at hele 68 av 69 personer med gyldig ID som politiet sjekket, viste seg å være registrert med straffbare handlinger.

- Politiet gjør kun jobben sin, og de håndhever det regelverket vi i dag har for opptreden i byrom, sier Tajik til VG Nett.

- Større enn vi antok

Mandag formiddag samlet flere hundre romfolk seg ved Sofienberg kirke, i protest mot det de opplever som trakassering og rasisme fra Oslo-politet.

Tirsdag innkalte byrådsleder i Oslo, Høyres Stian Berger Røsland, til krisemøte med kirkeledelsen om situasjonen.

- Vi vil nå sende opp bydelsoverlegen for å se på de sanitære forholdene og dette vil avgjøre hva vi gjør videre, sier Berger til VG Nett like etter møtet.

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright, forteller at situasjonen har blitt mye større en først antatt.

- Vi i kirken er medmennesker og vil gjerne hjelpe, men det er klart at kirkeplassen ikke kan brukes på denne måten.

Bydelsoverlegen skal undersøke forholdene ved Sofienberg kirke onsdag.

VG DEBATT: Hva synes du om romfolkets aksjon? Diskuter her !

Sekretær i organisasjonen «Folk er Folk», Bjønnulv Evenrud, sa i går at romfolket kommer til å aksjonere ved kirken, til trakasseringen er over. Flere av rumenerne sa til VG Nett at de opplever rasisme.

- Blir ikke tatt seriøst

- En så lemfeldig bruk av rasist-begrepet vi her har sett, gjør det vanskeligere for folk som faktisk blir utsatt for rasisme å bli tatt seriøst, mener Tajik.

Klokken 14 tirsdag møttes Oslo Byråd, Oslo Kirkelig Fellesråd, Helsebyråden og Miljø- og samferdselsbyråden for å diskutere aksjonen på Sofienberg.

Stortingsrepresentanten mener det er en tabbe om de beslutter å tilrettelegge for mye for rumenerne.

- Jeg håper man ikke gjentar tidligere tiders tabber, som er å bare diskutere hvilke sosiale ordninger nye personer i landet skal få, ikke hvilke krav som skal stilles. Det heter tross alt «Gjør din plikt, krev din rett», ikke motsatt. Hvis man ønsker å bli behandlet som alle andre, får man oppføre seg som alle andre også.

BYGGEPLASS: Kirkeplassen på Sofienberg i Oslo ble denne uken omgjort til en leir for romfolket i Oslo. - De blir her til trakasseringen tar slutt, sier sekretær for "Folk er Folk", Bjønnulv Evenrud. Foto: Monica Irén Solberg Susegg
BYGGEPLASS: Kirkeplassen på Sofienberg i Oslo ble denne uken omgjort til en leir for romfolket i Oslo. - De blir her til trakasseringen tar slutt, sier sekretær for "Folk er Folk", Bjønnulv Evenrud. Foto: Monica Irén Solberg Susegg

Brukes som campingplass

Tajik avventer å se hva dagens møte fører til, men synes det er synd at kirkeplassen ved Sofienberg brukes til aksjonen. Da VG-TV besøkte stedet i går hadde over 100 personer møtt opp med telt og et høyt antall biler.

- Kirken har en lang tradisjon med gjestfrihet og det står det respekt av. Det er ikke ulovlig å slå leir utenfor kirken, men det er rimelig frekt å låne kirkens autoritet til en slik aksjon. Jeg opplever at de bruker det som en campingplass.

- Ta oppgjør med uroelementene

«Opprydningsaksjonen» som har foregått samtidig med den økende mengden tiggere og bostedsløse i Oslo har vært et omdiskutert tema. Nå håper Hadia Tajik at både politiet og støtteorganisasjonene rydder opp.

- Jeg tror at representantene for romfolket ville gjort seg en større tjeneste om de hadde tatt et oppgjør med de diskuterte uroelementene fremfor å ha en slik aksjon.

Hun presiserer at aksjonen som nå pågår ikke er ulovlig, men håper politiet følger med.

- Skulle situasjonen ved Sofienberg kirke vise seg å ikke være midlertidig, har politiet min moralske støtte til å ta i bruk de hjemler de har for å håndtere ordensforstyrrelser og forsøpling, avslutter hun.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks