Hovedinnhold

Romfolk har slått seg ned ved Oslo-skole

ROMFOLK-NABOER: Rektor Lene Rønning-Arnesen har måttet låse av Lakkegata skole på grunn av at romfolket har okkupert nabogaten. Foto: LARS AKERHAUG
ROMFOLK-NABOER: Rektor Lene Rønning-Arnesen har måttet låse av Lakkegata skole på grunn av at romfolket har okkupert nabogaten. Foto: LARS AKERHAUG
TØYEN (VG Nett) Romfolk har okkupert gaten ved Lakkegata skole i Oslo.

Et av områdene der romfolk har slått seg ned i hovedstaden er Sars gate, mellom Lakkegata skole og Tøyenparken. Her bor og sover romfolk. Om nettene tenner de bål på gata og lager mat og i sommer gjorde fra seg på skolens område.

Mandag aksjonerte politiet i området, men romfolket var straks tilbake.

- Vi har måttet bygge et gjerde rundt skolen og klippe buskene, forteller Lene Rønning-Arnesen.

- På sensommeren rett før skolen startet opplevde vi også at selve skolens område ble brukt. Det ble det umiddelbart satt en stopper for og vi fikk en vekter her om natten, forteller rektoren.

- Vi har varslet om dette siden april. Vi har bekymret oss for folk som slår leir i gaten ved skolen. Om ettermiddagene
lages det bål, tett inntil skolegjerdet.

-

FÅR CAMPING-FORBUD: Politiet vil nå fjerne romfolk fra Gamle Oslo bydel. Foto: NTB SCANPIX
FÅR CAMPING-FORBUD: Politiet vil nå fjerne romfolk fra Gamle Oslo bydel. Foto: NTB SCANPIX

Utenfor skolen bruker de området som toalett.

Lite gehør

Hun forklarer at de har fått lite gehør fra kommunen.

- Vi hadde et foreldremøte der byråd Ola Elvestuen var til stede, men ingenting har skjedd, sier rektoren, som opplever å ha fått god støtte fra Utdanningsetaten, som også flere ganger skal ha varslet kommunen og politiet.

- Vi har ordnet dette selv. Men det har vært en stor jobb samtidig med oppstarten av et nytt skoleår. Men jeg må ta ansvar, både for elever og ansatte, sier Rønning-Arnesen.

Ola Elvestuen avviser at Oslo kommune har vært passive i saken.

- Vi har etter foreldremøtet forsterket renhold og rydding, det gjør vi nå to ganger i uken. Vi har hatt jevnlig kontakt med skolen i forbindelse med skolestart og har satt ut offentlige toaletter som en løsning på problemet med avføring i offentlige rom. Beslutninger om bortvising på bakgrunn av ulovlig camping i friområdet, og når parkering går over til camping, er det politiet som fatter, sier han.

Elvestuen understreker også at Grünerløkka har anledning til å benytte seg av beboerparkering dersom de har problemer med mye fremmedparkering.

Lover tiltak

Nå lover politistasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politikammer tiltak.

- Det blir ikke tillatt å slå seg ned i dette området, på grunn av smittefaren. De som bor her har krav på å bo i trygge omgivelser, sier Stølen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks