Hovedinnhold

- Norge bør bli røykfritt

- VIL HA ENDA MER RESTRIKTIV NIKOTIN-POLITIKK: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) mener Norge bør bli fullstendig røykfritt. Foto: Scanpix
- VIL HA ENDA MER RESTRIKTIV NIKOTIN-POLITIKK: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) mener Norge bør bli fullstendig røykfritt. Foto: Scanpix
Norge bør gjøre som Finland og gå inn for å bli fullstendig røykfritt, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

Denne saken handler om:

Norge får stadig færre røykere, og særlig har andelen blant de unge falt de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men det er ikke nok at én av fem mellom 16 og 74 år røykte daglig i fjor og at 6 prosent i samme aldersgruppe snuste daglig.

Andelen må bli enda lavere, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL til Vårt Land.

- Vi har et jevnt godt arbeid, og kan i dag blant annet gå i butikken uten at tobakk ligger synlig ved kassen. Men politikerne både kan og bør føre en enda mer restriktiv politikk mot nikotin. Dette er et av de virkelig store folkehelseproblemene. Alle de store, alvorlige folkesykdommene i Norge, det vil si hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og kreft, har bruk av røyk og snus som meget viktige årsaker, sier Jahren.

8 milliarder kroner

Han oppfordrer norske myndigheter til å sette seg et lignende mål som Finland. Finland har innført verdens strengeste røykelov og skal innen 2040 være røykfritt.

Hvis Norge hadde vært tobakksfritt i et helt år, ville staten ha gått glipp av 8 milliarder kroner i inntekter.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har overfor Vårt Land ikke hatt anledning til å svare på LHLs utfordring.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks